Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 36, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1641

 

Ugens TV er naturligt nok præget af, at det lørdag er 20 år siden 9/11. Der er både dokumentar om terrorangrebet – og et muligt senere angreb – samt en britisk serie om Bin Laden. Dokumentarserien om Afghanistans historie er også uhyre aktuel. Det samme kan siges om to udsendelser på DK4, hvor Siegfried Matlok ser på det tyske valg. Fra Danmark skal vi høre om bilproduktion i Danmark og serien om galskab. Fra Norge kommer en serie om landets statsministre – og en serie om en glemt polarhelt – den første på Antarktis! Endelig er der dokumentar om konspiration i USA. Det ser alt sammen spændende ud. God fornøjelse!

 

Da Danmark blev flettet sammen: Nordens Detroit

DR2, 8. september, kl. 21:00

I Danmark har vi samlet næsten 1 million biler, dengang toldmurene gjorde det billigere at importere dem i løsdele og skrue dem sammen. Helt frem til 1990'erne var der stadig nicheproduktioner i Jylland. Vi går på jagt i Københavns Sydhavn, også kaldet Nordens Detroit, vi møder den revolutionerende laksefarvede mejetærsker fra Dronningborg - og kører med den sidste danskproducerede bus i fast rutefart på Bornholm.

 

Afghanistan - et såret land: Talebans fremgang

DR2, 9. september, kl. 13:55

Dokumentar fra 2019. (Afghanistan - The Wounded Land) Med Sovjetunionen og USA ude af landet fortsætter kampene i Afghanistan mellem forskellige etniske grupper og Mujahidin-fraktioner. Ud af det blodige kaos opstår en ny militant styrke: Taliban. Med støtte fra Pakistan og med de religiøse lederes velsignelse overtager Taliban magten, og Afghanistan bliver base for en helt ny type islamisk stat og hjemsted for Bin Ladens terror-netværk. Få Afghanistans voldsomme historie fortalt af dem, der har været helt tæt på begivenhederne.

 

Dansk-tysk med Matlok om Tyskland efter Merkel

DK4, 10. september, kl. 13:20

Den 26. september er der valg i Tyskland. Merkel-æraen er slut, og landet skal have ny kansler - og regering. Hvordan ser det ud for Tyskland? Hvad kan det betyde for Danmark, Europa og for resten af verden? Til at denne vurdering har Matlok inviteret Weekendavisens journalist Jesper Vind, der i en årrække har fulgt den tyske højrefløj, og som er en af Danmarks førende kendere af Alternative für Deutschland.

 

Galskab: Soldaten fra vestfronten

DR2, 10. september, kl. 17:15

Den psykiske patient var dansksindet, og indkaldt til vestfronten på tysk side. Han oplever rædslerne i skyttegravene, og mareridtet over dem alle: et granatnedslag begraver ham levende. Kammeraterne graver ham ud, men resten af livet kæmper han med de psykiske traumer og med invaliderådet for at få erstatning. Det er Første Verdenskrig der for første gang tvinger systemet til at anerkende, at sjælen kan tage skade af noget udefra - ikke mindst krig. Tilrettelæggelse: Søs Hoffmann og Lone Leegaard.

 

Dansk-tysk med Matlok om Tyskland efter Merkel: Joachim Krause

DK4, 11. september, kl 13:30

Ved universitetet i Kiel er dr. Joachim Krause professor i politisk videnskab. Han er en anerkendt og respekteret analytiker af tysk og international politik. Som professor er Krause upartisk, men som borger hælder han til den borgerlige side, lægger han ikke skjul på. Siegfried Matlok møder dr. Joachim Krause i professor-villaen i Kiel-Hasseldieksdamm. Hvordan vurderer Krause kansler Merkel og hendes 16 år med regeringsmagten? Hvad gik godt, og hvad var mindre heldigt? Er der politik-områder, der har været mere eller mindre forsømt under Merkel-æraen? Hvilke regeringsmuligheder ser professor Krause efter valget den 26. september, og hvordan vurderer han kanslerkandidaterne og deres chancer? Kan CDU-kansler Konrad Adenauers berømte slogan fra 1957 "Keine Experimente" igen få afgørende betydning i valgkampens slutspurt?

 

Bin Laden - Fra milliardærsøn til verdens mest eftersøgte terrorist (1:3)

DR2, 11. september, kl. 21:25

Britisk dokumentarserie fra 2021. (Osama bin Laden - The Inside Story) Hvordan blev en stille milliardærsøn - og Arsenal-fan - verdens mest eftersøgte terrorist? Osama bin Laden afspejlede de komplekse forandringer, som Mellemøsten og hele verden har gennemgået de sidste 40 år. Ingen anden har haft så stor indflydelse på disse forandringer. Serien følger hans liv fra 70'ernes Saudi-Arabien, 80'ernes Afghanistan til 90'ernes Sudan. Hvilke globale trends ændrede ham - og hvordan ændrede han verden?

 

Terrorangrebet der ændrede verden

DR2, 12. september, kl. 16:20

Den 11. september 2001 startede som en smuk solskinsmorgen, men endte i forvirring og rædsel. Gennem sjældne lydklip og private optagelser fra civile newyorkere, beredskabstjenester og luftartskontrollen tegnes her et mere nuanceret billede af angrebene på World Trade Center. Dokumentarfilm fra 2021. (9/11: Life Under Attack)

 

I skyggen af 11. september

DR2 | FRA 23:00 - 00:40

Ville de planlægge et terrorangreb eller var det et set-up? I 2006 blev syv sorte mænd anklaget for at ville sprænge Chicagos Sears Tower i luften med hjælp fra al-Qaeda. Sagen varede i tre år og viste, at de unge mænd hverken var muslimer, havde våben og heller aldrig kommunikerede med al-Qaeda. Her dykker vi ned i sagen om 'Liberty City Seven'. Udgjorde mændene en legitim trussel mod den nationale sikkerhed? Og hvad var FBI's rolle? Amerikansk dokumentar fra 2021. (In the Shadow of 9/11)

 

Da vi regerede landet (1:6) - Fortællingen om en landsmoder

DR2, 13. september, kl. 10:15

Norsk dokumentarserie fra 2017 (Org. titel: Da vi styrte landet) Gro Harlem Brundtland. Serien er fortællingen om de mægtigste personer i Nor-ge i nyere tid, det er historien om landets seks sidste, nulevende statsministre. De mødes for at tale om det helt specielle liv, det embede indebærer. De taler om håb og drømme, om magten, om mål og om tider, hvor det var allersværest. Gro Harlem Brundtland var Norges første kvindelige statsminister, og hun måtte betale en høj pris for at ba-ne vej for norske kvinder. Brundtland fik med sin store styrke forandret landet til et mere lige samfund. Der er plads til både latter, alvor, indrømmelser og forsoning her hvor landets ubestridte politiske dronning står i centrum.

 

Den glemte polarhelt (1:4): Først på Antarktis

DR2, 14. september, kl. 14:25

Norsk dokumentarserie fra 2018. I 1895 sikrer hvalfangermatrosen Carsten Borchgrevink fra Oslo sig æren af at være det første menneske på Antarktis. En pengestærk engelsk forlægger har tiltro til den ukendte nordmand og giver ham en enorm sum til en overvintringsekspedition. Målet er at skaffe unikke billeder af det uudforskede kontinent. Ikke alle i det britiske imperium er tilfredse med, at det er en nordmand, der får denne mulighed.

 

Konspirationernes Forenede Stater

DR2, 14. september, kl. 23:00

Amerikansk dokumentar fra 2020. (United States of Conspiracy) Hvordan kom vanvittige konspirationsteorier ind i Det Hvide Hus? Her undersøger vi forbindelsen mellem konspirationsteoretiker Alex Jones, politisk rådgiver Roger Stone og præsident Donald Trump - og deres rolle i kampen om sandhed og løgne. Hvordan er konspirationsteorier kommet til at spille en overdimensioneret rolle i amerikansk politik, og hvad betyder det for demokratiet?

[Historie-online.dk, den 7. september 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 21, 2021
TV-tips, uge 26, 2021
TV-tips, uge 31, 2021