TV-tips, uge 37, 2021

I denne uge skal vi både se dokumentarer om en seriemorder og om romerske spidshoveder, høre nogle af modstandskampens sidste vidner fortælle og huske tilbage til 1988. I en dokumentar om elementer skal vi høre om solen, og vi skal også høre om de seneste opdagelser om den gådefulde Kheopspyramide. En serie om Obamas præsidentår indledes, og så er der dokumentar om dansk møbelindustri. Endelig har DK4 en udsendelse om Litteraturens Åsteder, der er i 1950’ernes New York, og som ser ud til at blive rigtig spændende! God fornøjelse!
Gåden om de romerske spidshoveder
DR2, 15. september, kl. 21:30
Britisk dokumentarserie fra 2021. (Treasures Decoded) Ungarn 1961. Arkæologer undersøger en romersk kirkegård. Pludseligt finder de en række skeletter med deforme, aflange kranier. De er blevet begravet ca. 440 - 454 e.Kr. - da Romerriget var ved at gå i opløsning. Hvorfor var kranierne så spidse? Her dykker vi ned i hemmelighederne bag den romerske selvfortælling om imperiets opløsning, om barbarerne fra øst og om hunnerkongen Attila.
Litteraturens åsteder
DK4, 16. september, kl. 08:40
"Hylet fra Amerika" er udgangspunktet for anden del af "Litteraturens åsteder – New York". "Hipstere med engleansigter". Sådan beskriver den amerikanske poet Allen Ginsberg sin generations unge i 50´ernes New York. Det gør han i gennembrudssamlingen "Howl" fra 1956, -" der også er året, hvor den legendariske STRAND Bookstore åbnede på sin nuværende adresse. Endnu står STRAND Bookstore som et autentisk 50´er miljø, som enhver bogelsker bør besøge, og det er da også her, professor Anne-Marie Mai har valgt at lægge ud i denne anden del af "Litteraturens åsteder – New York". I STRAND fortæller hun bl.a. om Howl, der var ved at blive forbudt af censuren, fordi den var fuld af samfundskritik og referencer til homoseksualitet. Fx beskriver Ginsberg tidens ungdom som "de, der har fået deres hjerner ødelagt af sindssyge" og "de, der lod sig kneppe i røven af hellige motorcyklister og skreg af fryd". Det var for meget for samtidens bornerte Amerika. Howl blev dog frigivet og kom til at give genlyd i hele verden også i Danmark. Bl.a. Peter Laugesen lod sig inspirere både af Ginsberg, men også af jazzen, hvis "beat" smittede af på det digteriske sprog i Amerika som i Danmark. "Beatgenerationen" fik et hjemsted New York med Ginsberg, Burroughs og Kerouac som de centrale personer. De mødtes på Columbia Universitet, som Anne-Marie Mai og dk4´s Frantz Howitz også besøger. -" Ligeledes frekventerede den danske forfatter og debattør Elsa Gress Columbia Universitet, hvor hun studerede i 1951-52. I den periode skrev hun flere spændende breve hjem til sin forlægger K. E. Hermann, og de citeres nu offentligt for første gang i "Litteraturens åsteder". Bl.a. fortæller Elsa Gress om universitetet, at der "er en kolossal masse kraftspild og en gyselig masse akademisering som reaktion mod de "demokratiske" principper, der ikke tillader nogen form for demokratisering"
Modstandskampens sidste vidner (3:4) - Jørgen Kieler
DR2, 116. september, kl. 15:00
Efter at have deltaget i redningen af de danske jøder i oktober 1943, bliver sabotøren og modstandsmanden Jørgen Kieler fanget af tyskerne, og der bliver sat en dato for hans henrettelse. Kieler redder sig mirakuløst i sidste øjeblik, men kun for at havne et sted der er værre end døden. Programmet er det tredje af en serie på fire om modstandsbevægelsens hårde kerne på kun et par tusind i alt, der kæmpede med livet som indsats. Hvorfor blev det netop dem, der tog kampen op mod overmagten, og hvordan tog de springet fra dagligliv til kamp? Fjerde del af serien, med Poul Falk-Jensen, kommer samme dag kl. 17:45.
Sygeplejersken, som blev seriemorder
DR2, 17. september, kl. 21:40
Hun var ansat til at passe på dem, men slog dem ihjel. I 1991 myrdede den 22-årige sygeplejerske Beverly Allitt fire børn med dødelige doser af insulin - og forsøgte at dræbe ni andre patienter på Grantham Hospital i Lincolnshire. Nu, 25 år efter, har Sir Trevor McDonalds fået adgang til de oprindelige politisamtaler med Beverly Allitt. Og han opsøger flere af hendes ofre, der for første gang fortæller om deres traumatiske oplevelse. Spørgsmålet er: Hvorfor gjorde hun det?
Husker du... 1988
DR2, 18. september, kl. 15:40
- året er 1988. Starten på TV2, postrøveriet i Købmagergade og en vovet AIDS-kampagne er nogle af begivenheder vi allesammen snakkede om i 1988. I aftenens program fortæller Chefkriminalinspektør Per Larsen om opklaringen af postrøveriet og Blekingegadebanden og Jens Gaardbo beretter om starten på TV2. Mød eller gense endvidere Claus Borre, Eddie the Eagle, Kim Schumacher og andre af de personer, som huskes for de store og pudsige begivenheder det år.
Elementernes herrer - ild
DR2, 19. september, kl. 09:30
Fransk videnskabsdokumentar fra 2018. (Masters of the Elements) Presset på jordens ressourcer, opgøret med fossile brændsler og den globale opvarmning, betyder, at vi er nødt til at ændre adfærd. Men løsningen på vores energiproblemer kan vise sig at ligge i de fire elementer: luft, ild, vand og jord. Ild skaber lys og varme. Solen er en 15 millioner varm ildkugle, men forskerne har to alvorlige problemer med at udnytte dens potentiale: uregelmæssigheden og den kraftige varme.
Otte år med Obama (1:4)
DR2, 20. september, kl. 14:05
Amerikansk dokumentarserie fra 2016. (Barack Obama: Inside his Presidency) I 2008 vinder Barack Obama en historisk sejr over republikaneren John McCain. Han bliver den første afro-amerikanske præsident, og hans løfter om en sundhedsreform, at ende Irak-krigen og bekæmpe klimaproblemer giver håb verden over. En spritny dokumentarserie sætter fokus på præsidentens første valgperiode, hvor visionerne er store, men den økonomiske krise kræver, at han sætter dem på pause. Han gennemfører derfor store økonomiske hjælpepakker for at stimulere økonomien.
Kheopspyramidens gådefulde afsløringer
DR2, 21. september, kl. 18:05
Amerikansk dokumentar fra 2019. (Decoding the Great Pyramid) Kheopspyramiden er en af verdenshistoriens store gåder. Den vejer seks millioner ton og er den eneste, som er tilbage af oldtidens syv vidundere. Hvordan lykkedes det egypterne at opføre den enorme bygning uden moderne præcisionssystemer eller værktøj? Var de tusindvis af arbejdere, der løftede stenene, slaver eller frivillige? Gennem en nyfunden logbog afslører forskere byggehemmelighederne, og hvordan det massive projekt transformerede Egypten.
Da Danmark blev flettet sammen: Fornemmelse for folkemøbler
DR2, 21. september, kl. 19:30
Danmark havde en kæmpe møbelindustri inden markedet blev globalt og toldmurene blev revet ned. Vi kaster vores kærlighed på de folkelige møbler, der står i skyggen af design ikonerne. Sporet fører os til Tarm og ikke mindst Salling, hvor møbelindustrien dominerede langt op i 1980'erne.
[Historie-online.dk, den 14. september 2021]