TV-tips, uge 38, 2021

Ugen er noget præget af årets mest interessante valg, det i Tyskland. Det er der naturligvis udsendelser om. Men der er også dokumentarer om dansk tekstilindustri og dansk møbelindustri, om Red Barnet og om danske sømænd under 2. verdenskrig. Men vi skal også høre om Underdanmark og møde Audrey Hepburn, dog ikke i samme udsendelse. God fornøjelse!
Da Danmark blev flettet sammen: Systuer i alle kældre
DR2, 22. september, kl. 21:00
Den jyske hede var Danmarks tekstil centrum frem til 1990'erne, hvor østeuropæiske syersker overtager maskinerne. Vi finder det gamle tøj frem og går på tekstilsafari i Ikasts villakvarterer, og følger eventyret hele vejen til nedturen i fabrikskvartererne.
Merkel - Mutti, magten & mændene
DR1, 23. september, kl. 21:25
Angela Merkel har kæmpet sig til tops i en mandsdomineret verden og skrevet verdenshistorie som Tysklands første kvindelige kansler. Stéphanie Surrugue følger i Merkels fodspor for at forstå, hvordan den generte præstedatter fra Østtyskland forvandlede sig til Europas vigtigste kvinde og undervejs blev kaldt "mandemorderen", når hun udmanøvrerede magtfulde mænd omkring sig. Mød bl.a. Barack Obama, Helle Thorning-Schmidt, Jean-Claude Juncker og Lars Løkke Rasmussen.
Havets frihedskæmpere
DK4, 23. september, kl. 21:25
"Havets Frihedskæmpere" er historien om de 6300 danske sømænd, som 9.april 1940 gik i allieret tjeneste. I besættelsens første tre år var de stort set de eneste danskere, der ydede en aktiv indsats mod nazismen. 1080 omkom i krigen, og mange overlevende led personligt forlis med opløste familier, kronisk søvnløshed og alkoholisme som følge af lang tids arbejde i livstruende situationer. Sømændene gik i allieret tjeneste på et tidspunkt, hvor mange kalkulerede med tysk sejr og handlede derefter. Men deres indsats blegnede i efterkrigstidens historiefortælling, som har haft fokus på modstandskampen og forestillingen om en samlet dansk opposition til nazismen. I filmen møder man Arne, 62, søn af krigssejleren Axel. Axel døde af alkoholrelaterede sygdomme, da Arne var 15 år gammel. Arne har nu fået børnebørn og vil have styr på sin fars historie, så han kan give den videre til næste generation. Under arbejdet med at rekonstruere sin fars færden under krigen støder Arne på Eli, som sejlede på et af de samme skibe som Axel. Eli er det sidste førstehåndsvidne fra de danske sømænds indsats i afgørende begivenheder som Dunkirk-evakueringen, undsætningen af Rusland, Slaget om Atlanten og D-dag.
Red Barnet - de europæiske børns redning
DR2, 24. september, kl.16:30
Fransk dokumentar fra 2018. (Save the Children) I 1945 bliver den danske afdeling af Red Barnet dannet. Kort tid efter 2. verdenskrig iværksætter den en storstilet, humanitær operation. De mest sårbare europæiske børn, som sulter og lider nød, udvælges til et tre måneders rekreationsophold hos plejefamilier i Danmark. Hidtil uset arkivmateriale dokumenterer den livreddende indsats, og flere af børnene fortæller deres historier.
Da Danmark blev flettet sammen: Fornemmelse for folkemøbler
DR2, 25. SEPTEmBER, kl. 15:45
Danmark havde en kæmpe møbelindustri inden markedet blev globalt og toldmurene blev revet ned. Vi kaster vores kærlighed på de folkelige møbler, der står i skyggen af design ikonerne. Sporet fører os til Tarm og ikke mindst Salling, hvor møbelindustrien dominerede langt op i 1980'erne.
Valg i Tyskland: Hvem skal afløse Merkel?
DR1, 26. september, kl. 16 og 18:55
Nu bliver det afgjort, hvem der bliver Tysklands næste kansler og dermed afløser Angela Merkel, der har siddet på posten i næsten 16 år. Kim Bildsøe Lassen, DR-korrespondenter og eksperter følger stemmeoptællingen og resultaterne fra Tyskland.
Ludere, lommetyve og lirekassemænd (1:6)
DR2, 27. september, kl. 17:35
- med ondt skal ondt fordrives, 1800 - 1840 Danmark har ikke altid været et lille lykkeligt rigt land. Og vores velfærd kom ikke af sig selv og skal ikke tages for givet. I denne serie giver Liv Thomsen stemme til Underdanmark, den anden halvdel, dem der levede i skyggen, langt fra de bonede gulve og pæne borgerhjem Vi fortæller om vrangsiderne de seneste 170 år og begynder med historien om morderen Ole Kollerød. Han mistede hovedet på Amager Fælled i 1840. Men efterlod sig et helt unikt vidnesbyrd om et liv fyldt med vold, forbrydelser - og kærlighed!
Dokumania: Audrey Hepburn
DR2, 28. september, kl. 20:50
Britisk dokumentar fra 2020. (Audrey) Hollywood-stjerne, modeikon og UNICEF-ambassadør. I en alder af 24 år vandt Audrey Hepburn sin første Oscar. Men hendes liv var ikke altid så glamourøst. Som barn var hun underernæret og blev forladt af sin far - og opvæksten under den nazistiske besættelse af Holland førte til livslange traumer. Gennem interviews og unikt arkivmateriale vækkes denne ekstraordinære kvinde til live, og spørgsmålet rejses: Hvem var Audrey Hepburn i virkeligheden?
[Historie-online.dk, den 21. september 2021]