Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 40, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1884

 

Der findes jo da flow-tv endnu – og i denne uge kan man stifte nærmere bekendtskab med så forskellige personligheder som møbelarkitekten Børge Mogensen, Thyco Brahe og Hillary Rodham Clinton. Der er tysk dokumentar om hemmelige bunkeranlæg, en dansk serie om oprøret på Kunstakademiet i København, og vi får også historien om radioen i Danmark. Endelig er der en udsendelse om de danske teglværker og en britisk dokumentar om en sagnomspunden spion. God fornøjelse!

 

Hemmelige bunkeranlæg (1:2) - Beton mod bomber

DR2, 6. oktober, kl. 20:10

Tysk dokumentarserie fra 2020. (Secret Bunkers) De blev bygget for at beskytte mod fjenders angreb og atomkrig. Bunkere - forladte og forfaldne monumenter til minde om Europas konflikter og Den kolde Krig. Her udforskes fire bunkere fra før Anden Verdenskrig: Churchills i London, Keroman i Frankrig, Franzensfeste i Italien og Ostwall i Polen.

 

Radioens historie 1920-2020

DK4, 7. oktober, kl. 08:50

"Hallo hallo, her er Danmark, vi sender fra en station i Københavns Frihavn, bølgelængde 403 m.:" sådan lød det første gang vi kunne lytte til Radio og siden da er der sket meget. Vi skal i denne udsendelse høre om de allerførste radiomodtagere, hvor der endnu ikke var opfundet højtalere, og hvor man lyttede via hovedtelefoner. Vi skal høre om radioavisen, der faktisk blev til ved et tilfælde – og at der på et tidspunkt i 30'erne var over 100 radiofabrikker i Danmark. Vi møder Lisbeth Skjernov, hun er museumsinspektør i Den Gamle By i Aarhus, og hun vil tage os med ind til Cykelhandleren – anno 1927 – hvor hun fortæller at om vinteren sad han i sit værksted og byggede sin egen radio. Vi kigger også op i en lejlighed fra 1974, hvor radioen dengang have en central plads i stuen og vi besøger radiobutikken, som den så ud i 1970'erne. Niels Moesgaard fra Argon Audio i Lystrup ved Aarhus vil føre os frem til nutiden, hvor FM-radioen langsomt er ved at blive afløst af Internet-radio, Podcasting og DAB-radio.

 

Sylvia: den sagnomspundne spion

DR2, 8. oktober, kl. 18:10

Britisk dokumentar fra 2016. (Sylvia: Tracing Blood) Sylvia Raphael var en af Mossads mest berømte kvindelige spioner. En ung sydafrikansk kvinde, der infiltrerede Israels fjender og jagtede den palæstinensiske terrororganisation Sorte September - indtil hun blev dømt for mord. Her fortælles historien om den effektive snigmorders farlige og hemmelige liv. Hvad formede Sylvia og fik hende til at gøre, hvad hun gjorde?

 

Møbler til tiden - en film om Børge Mogensen

DR2, 9. oktober, kl. 10:30

Børge Mogensens møbler er ikke bare møbler. Det er stilren møbelkunst, som med signifikante, raffinerede og tidløse detaljer har skabt Mogensen et internationalt følge af dedikerede beundrere og samlere. Historien om manden bag designklassikerne er historien om både designeren, håndværkeren og privatpersonen - og om et Danmark, der i årtierne efter anden verdenskrig oplevede et uset økonomisk opsving, som afspejlede sig i kultur og livsstil. Hans livshistorie oprulles blandt andet af hans søn, Thomas Mogensen, der bringer os tæt på historier, der aldrig har været fortalt før, og som tilføjer nye facetter af Børge Mogensen liv igennem en helt unik adgang til hele hans omfattende arkiv af billeder, tegninger og - ikke mindst - møbler. Instruktør: Casper Høyberg.

 

Oprør på Akademiet (1:4)

DR2, 10. oktober, kl. 22:00

Da en gipsbuste af Frederik V bliver skubbet i havnen af en gruppe anonyme billedkunstnere, skaber det splittelse på den danske kunstscene. Det gør instruktør Anna Martensen nysgerrig. For hvem er 20'ernes nye kulturradikale? Ønsker de virkelig at true det frie kunstneriske udtryk? Og er Anna, som er både hvid og kommer fra den kulturelle overklasse, overhovedet den rigtige til at portrættere en ny generation af kunstnere, der ønsker at nedbryde de gamle magtstrukturer?

 

Liv i renæssancen - Tycho Brahe; Kongen af Hven (1:6)

DR2, 11.oktober, kl. 15:05

Shakespeares far? Myrdet af Christian den 4? Jantelovens første offer? Tycho Brahe har i 400 år været genstand for utallige spekulationer. Han er en af Danmarks få verdensberømte videnskabsmænd; et ægte renæssancemenneske, som bredte sig over forskning, poesi og medicin. Tycho Brahe var dybt påvirket af italienske forbilleder som Leonardo Da Vinci og af renæssancens idéer og kunst. Her fødtes det moderne menneske, her ommøbleredes universet og her rasede blodige kampe i Guds navn. Tilrettelagt af Liv Helle Thomsen.

 

Hillary (1:4)

DR2, 11. oktober, kl. 17:55

Hillary Rodham Clinton er en af de mest beundrede og udskældte kvinder i verden. Hun er uddannet advokat og har været præsidentkandidat, udenrigsminister, senator og tidligere førstedame. I fire afsnit fortæller Hillary om sit begivenhedsrige liv og karriere - krydret med eksklusive beretninger fra Bill Clinton, familie, venner og journalister. Spørgsmålet er: 'Hvem er virkelighedens Hillary?' Amerikansk dokumentarserie fra 2020.

 

Da Danmark blev flettet sammen: Af mursten er vi bygget

DR2, 12. oktober, kl. 19:30

Ingen dansk industri har efterladt sig tydeligere spor end de 3000 teglværker, der har været i landet. Vi dykker ned i murstenens historie, nørder teglværker og muremetoder - og går på murstenssafari i villavejene i Horsens og mellem boligblokke i Aarhus.

[Historie-online.dk, den 5. oktober 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 42, 2022
TV-tips, uge 09, 2021
TV-tips, uge 16, 2021