Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 44, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1933

 

Igen en uge med flere interessante dokumentarudsendelser. Fx begynder serien om Færøernes historie, ligeledes Cecilie Nielsen og gården om Danmarks første konge. Vi skal ned i Kong Salomons miner, og vi skal høre den vilde historie om Misha under og efter Holocaust. Der er portrætter af Grace Kelly og Torben Lendager, og vi skal se på emaljeskilte. Endelig er der en dokumentar om fremtidens havnebyer, der ser ud til at være et must.

God fornøjelse!

 

Gåden om Kong Salomons miner

DR2, 3. november, kl. 18:35

BBC-dokumentarserie fra 2018. (Treasures Decoded) Kong Salomon var berømt for sin visdom, sin magt og sin rigdom. Men hvor stammede hans enorme rigdom fra? Eventyrere har gennem århundreder været på jagt efter kilden til Salomons velstand. Men uden held. Lige indtil nu, hvor arkæologer har fundet det, der kan være Kong Salomons sagnomspundne miner.

 

Gåden om Danmarks første konge (1:5) Haralds spin

DR2, 3. november, kl. 21:00

Tag med historiker Cecilie Nielsen på jagt efter spor af Danmarks første konge. Vi ved i virkeligheden ikke ret meget om den konge, som starter den danske kongerække: Gorm den Gamle. Så kan det passe, at der ikke findes danske konger før ham? I første afsnit starter historiker Cecilie Nielsen sin undersøgelse, der fører hende rundt i landet til store arkæologiske opdagelser, legendariske fortidslevn og nogle af de ældste historiske kilder. Men rejsen mudres af spin, propaganda og en ny borg, der dukker op af jorden på Falster.

 

Færingernes egen historie (1:3)

DR2, 4. november, kl. 18:00

Jan Berg Jørgensen præsenterer færingernes hverdagshistorie fra de sidste 100 år. Vi skal på besøg på den sidste aktive hvalfangerstation og på togt med hvalfangerbåden "Heykur" - på jagt efter finhvaler. Og vi fortsætter temaet om, hvordan færingerne har skaffet sig føde ved at tage med fuglefængerne på arbejde på de stejle klippesider, følge de syngende og strikkende malkepiger op i fjeldene, og se hvordan færingernes sidste kornhøst foregik.

 

Besat af emaljeskilte

DR2, 5. november, kl. 14:00

Egentlig er skiltene lavet som reklamer. De har hængt udenfor købmandsforretninger med det ene formål at sælge kaffe, margarine og øl. Men for Peter Holst Eriksen er de gamle købmandsskilte helt unikke samlerobjekter. Han er helt besat af skiltenes klare farver og glade budskaber. Han har samlet i mere end tredive år, men er stadig på jagt efter nye unikke skilte til samlingen - også selvom det koster både tid og penge at anskaffe dem. Vært: Trine Ross.

 

Grace Kelly: Prinsessen fra Hollywood

DR2, 6. november, kl. 18:55

Fransk dokumentar fra 2020. (Elle s'appelait Grace Kelly) Hun var en af sin tids smukkeste kvinder. Skuespillerinden Grace Kelly. En kvinde som, den dag i dag, stadig er et ikon. Hendes liv og karriere er veldokumenteret - lige fra hendes filmarbejde i Hollywood til ægteskabet med prins Rainier III af Monaco. Grace Kelly omkom i en bilulykke i 1982. Her fortælles fyrstindens livshistorie af hendes familie og venner ledsaget af hidtil usete fotografier og film. Hvem var filmdivaen i virkeligheden?

 

Fremtidens havnebyer

DR2, 7. november, kl. 20:00

Dansk dokumentar fra 2021. Hvordan kan vi blive boende i vores byer, når havet stiger? Er vandtætte huse bedre end høje mure, der skærmer for udsigten? Eller skal vi trække os helt tilbage og op i landet? Skybrud har længe været et problem, men stormflod vil blive langt værre. Danmarks 10 største byer er havnebyer, og de skal vælge, hvordan de vil beskytte sig mod fremtidens stigende havvand.

 

Jeg er her stadig

DR2, 8. november, kl.  08:30

Torben Lendager var kæmpe idol i 70erne, da han var forsanger i Danmarks førende Glamrockband Walkers. Plakater med Lendager hang på pigeværelser landet over og fansene overnattede udenfor hans lejlighed for at få et glimt af deres helt. Senere kom han ud i en nedtur, der første ham fra koncertsalene til bistandskontoret og de københavnske værtshuse. Dette er historien om Danmarks største glam-idol og hvordan han kom tilbage fra glemslen.

 

Dokumania: Mishas historie - Overlevede blandt ulve

DR2, 9. november, kl. 21:00

Britisk dokumentar fra 2021. (Misha's Story) Som lille pige undslap Misha Holocaust ved at flygte ud i skoven. Her boede hun blandt ulve i årevis og overlevede ved at spise insekter og ådsler, mens hun ledte efter sine deporterede forældre. Da hun blev voksen, skrev hun en selvbiografi, der tog verden med storm. Indtil historien begyndte at smuldre. Hvem er Misha? Og hvad er den sande historie?

[Historie-online.dk, den 2. november 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 48, 2021
TV-tips, uge 45, 2022
TV-tips, uge 11, 2022