Menu

TV-tips, uge 44, 2022

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 882

 

Så fik vi overstået folketingsvalget, og partilederrunderne er også ved at stilne af. Men i flow-tv kan man nu glæde sig til dokumentarer om Asta Nielsen, Simon Spies og konspirationskulten QAnon. Der er også en animationsfilm om van Gogh og et program om, hvordan irerne begyndte at lave whiskey. Vi skal høre om DDR’s glemte hær, en uhyggelig mordsag fra USA – og lidt mere fornøjeligt DR’s tidsmaskine, der tager os tilbage til gamle klip fra 60’erne og 70’erne. Endelig kan vi forberede os på VM i fodbold ved at lære om korruptionen i Qatar. God fornøjelse!

 

Den talende muse

DR2, 2. november, kl.  23:30

Filmen om Asta Nielsen giver et særligt indblik i det unikke venskab mellem den aldrende stumfilmdiva og den 35 år yngre boheme Frede Schmidt. Gennem hemmeligt optagede telefonsamtaler og med glimt fra hendes karriere tegnes et meget personligt portræt af 'Die Asta', der dedikerede sit liv til sit kunstneriske virke - på godt og ondt. I anledning af 50-året for den store skuespillerinde Asta Nielsens død viser DR ny produceret version af dokumentarfilmen "Den talende muse".

 

DDR's glemte hær

DR2, 3. november, kl. 16:20

Tysk dokumentar fra 2016. (The Forgotten Army) Siden Murens fald i 1989 har mere end 250.000 grænsevagter, hærofficerer og Stasi-medarbejdere ikke alene mistet deres arbejde, men også deres fædreland og deres identitet. De har blindt aflydt ordrer, også selv om det indebar udspionering af naboer, kolleger og familie eller i yderste konsekvens at skyde og dræbe landsmænd på flugt til Vesten. De forholder sig forskelligt til fortiden, nogle føler trang til at tilstå deres synder, andre benægter, at DDR havde et problem med menneskerettigheder.

 

Steen Herdel og Simon Spies

DK4, 4. november, kl. 21:00

Filmmanden Steen Herdel kigger tilbage på samarbejdet med Simon Spies. Et samarbejde, der satte dybe aftryk og kickstartede hans karriere. Simon Spies ønskede en direktør for Merkur film, og det førte til et længere samarbejde, der bragte dem verden rundt med bolledamer og hvad dertil hørte.

 

Pigerne og internet-monsteret

DR2, 5. november, kl. 23:45

Amerikansk dokumentar fra 2018. (The Slender Man Stabbing: The Untold Story) Hun blev knivstukket 19 gange og efterladt i en skov. I 2014 overfalder de to teenagepiger Anissa Weier og Morgan Geyser deres 12-årig veninde - for at imponere det fiktive internet-monster 'Slender Man'. Pigerne tilstår angrebet, men lider begge af forskellige grader af skizofreni. Her følger vi sagen - fra anholdelsen til retssalen. Kan en morder også være et offer? Og bør man retsforfølge teenagere, som var de voksne?

 

Loving Vincent

DR2, 6. november, kl. 17:25

Oscarnomineret polsk-britisk animationsfilm fra 2017. Et år efter kunstmaleren Vincent van Goghs død begiver den unge Armand Roulin sig af sted for at overdrage et efterladt brev fra Vincent til hans bror, Theo. Det bliver en rejse, hvor Armand samtidig bliver en hel del klogere på den martrede malers liv. 'Loving Vincent' er helt og aldeles håndmalet i van Goghs stil, af et hold på flere end 100 kunstnere. Filmen blev nomineret til en Oscar for bedste animationsfilm. Instruktion: Dorota Kobiela og Hugh Welchman.

 

Den irske whiskey-revolution

DK4, 6. november, kl. 23:00

Det var i Irland, at man første gang kunne finde dokumentation for destillering og nydelse af whiskey. Sidstnævnte faktisk i en så høj grad, at det forlyder, at en klanhøvding i år 1405 døde af at have indtaget for meget whiskey. Siden da er de gyldne dråber blevet Irlands nationale drik, og indtil 1920'erne sad irerne på størstedelen af whiskey-markedet. Det vil sige, at for hver 10 whiskey'er, der blev solgt, så var de 7 af dem irske. Men blandt andet den irske borgerkrig og alkoholforbuddet i USA havde store konsekvenser for den irske whiskey-industri. Så store at der i 1980'erne kun var meget få destillerier tilbage i Irland. Inden for de seneste par år, er der sket en decideret whiskey-revolution i landet, hvor masser af nye destillerier dukker op, og med baggrund i den irske whiskey-tradition bliver der eksperimenteret med nye smagsvariationer.

 

Verdens bedste VM: Korruption og store drømme

DR1, 7. november, kl.  21:25

FIFA's præsident slår ud med armene og kalder VM i Qatar for verdens bedste. I kulissen forsøger fagforeningsmanden Gunde at skaffe hjælp til landets migrantarbejdere. Arne er landsholdsfan og ser VM som det største, men skal han også afsted denne gang?

 

Konspirationskulten QAnon

DR2, 7. november, kl. 22:30

BBC-dokumentar fra 2021. (QAnon: The Cult of Conspiracy) De stoler ikke på myndighederne, og FBI betegner dem som terrorister. Her går instruktør Ben Zand bagom QAnon - en af de mest fremtrædende konspirations-kulter i moderne tid. Hvem er QAnon-tilhængerne? Hvorfor er de så fanatiske? Og hvad vil der ske, hvis der ikke bliver sat en stopper for bevægelsen?

 

Tidsmaskinen

DR2, 8. november, kl. 12:25

Var det ok i 60´erne, at bede bruden lære at partere en kylling, til hendes eget bryllup? Gik fotomodellerne i 70´ernes Paris i seng med fotograferne? Og kan det passe, at folk med ondt i ryggen skulle hvile sig, i stedet for at træne, helt op i 80´erne? Få svaret i Tidsmaskinen.

[Historie-online.dk, den 1. november 2022]

Se relaterede artikler
TV-tips, uge 11, 2023
TV-tips, uge 33, 2023
TV-tips, uge 19, 2023