Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 47, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1562

 

En tv-uge med dokumentarer om sænkningen af den tyske flåde i 1919 og invasionen af Frankrig i 1940. Vi skal også høre om en dansk storsmugler og en norsk storsvindler. I serien om opdagelsen af Jylland vokser Esbjerg frem, og uden sammenligning i øvrigt, så begynder en serie om den britiske popgruppe Spice Girls. Endelig portrætteres Niels Bohr af Johan Olsen. God fornøjelse med tv-kigningen!

 

Smugler: Numero uno

DR2, 24. november, kl. 21:30

Sten Lundager var en af Danmarks største hashsmuglere. Han levede det gode liv og tjente masser af penge, men livet som kriminel havde store omkostninger for ham selv og andre. Smuglerlivet begynder i 60erne, da han bliver træt af livet som malerlærling i en søvnig københavnsk forstad. Rundt omkring ham er ungdomsoprøret i fuld gang, og en ny livsstil breder sig med kollektiver, hippier, fri sex , hash og dyrkelse af østens mystik. Ligesom mange sin jævnaldrende tager Sten til Afghanistan og Indien, men da han kommer hjem dropper han hippietilværelsen og tager en beslutning, der skal gøre ham til hashkonge. Han lærer marokkanske bønder hvordan man laver hash og smugler det til Danmark for næsen af politiet, der knap nok har hørt om det nye rusmiddel Han skovler penge ind og mænger sig med det danske jet set og udenlandske rockstjerner på det berømte "Club 17". Men smuglerlivet har sin pris. Han lyver overfor familie og venner og politiet opruster i kampen mod hashsmuglerne

 

Opdagelsen af Jylland: Esbjerg vokser frem (3:5)

DR2, 25. november, kl. 14:50

Dansk historieserie fra 2014 I dag er Esbjerg Danmarks femte største by, og havnen er en af landets absolut vigtigste eksporthavne. Men hverken havnen eller byen havde eksisteret i dag, hvis ikke vi havde tabt krigen i 1864. At Esbjerg findes er en af 1800-tallets helt store bedrifter! Indtil 1800-tallet er Danmark en stormagt, men i løbet af bare 50 år går vi statsbankerot, mister flåden, og vi taber både Norge og Sønderjylland. Eliten leder efter svar på hvordan de genskaber nationen - og de finder svarene i Jylland!

 

Apokalypse - nederlaget (2:6)

DR2, 26. november, kl. 18:00

Fransk dokumentarserie fra 2009. (Apocalypse) Da den tyske hær i maj 1940 invaderede Belgien, Holland og Frankrig, virkede hærens revolutionerende nye måde at føre krig på, den såkaldte blitzkrieg, hvor hele panserdivisioner brød igennem fjendens linjer og afskar dens kommunikationslinjer, bakket op af et luftvåben bevæbnet med styrtbombere, sig at fungere lige så ødelæggende som i Polen. Efter fire uger var Frankrig besejret og okkuperet, og den britiske ekspeditionshær trængt tilbage, og kun en heroisk fransk indsats muliggjorde, at det meste af den britiske hær blev reddet over Kanalen. Franskmændene havde valget mellem general Pétains samarbejde med tyskerne eller modstand. England afslog alle Hitlers fredsforslag og holdt stand trods de tyske bombeangreb på engelske byer nat efter nat, men fik afgørende hjælp af den amerikanske låne- og lejelov.

 

Sænkningen af den tyske flåde i 1919

DR2, 27. november, kl. 15:30

Tysk dokumentarfilm fra 2021. (Dreadnought Destruction: Sinking the German Battle Fleet) Kort tid efter 1.Verdenskrig bliver den tyske højsøflåde interneret i Skotland. 74 dødbringende dreadnought-slagskibe, der er tungt bevæbnet og bygget til ikke at kunne synke. Her skal de ligge, indtil fredsforhandlingerne i Versailles er afsluttet. Men efter måneders venten udsteder den tyske kontreadmiral Ludwig von Reuter en hemmelig ordre: Gør klar til at sænke skibene.

 

Spice Girls (1:3)

DR1, 28. november, kl. 22:10

Dokumentarserie fra BBC fra 2021. (Spice Girls: How Girl Power Changed the World) De er den bedst sælgende pigegruppe nogensinde. Midt i 1990'erne dukker et helt nyt fænomen op på musikscenen. En pigegruppe, der tager verden med storm og kommer til at præge en hel generation med deres girl power. De fem unge kvinder bliver globale popikoner - og må kæmpe imod både fordomme og sexisme i en mandsdomineret verden. Det er historien om Spice Girls.

 

Store danske Videnskabsfolk: Niels Bohr

DR2, 29. november, kl. 17:40

Niels Bohr er kendt for sin udvikling af kvantemekanikken. Hans institut var samlingspunkt for forskere fra hele verden. Under 2. verdenskrig flygtede han fra Danmark. Han blev involveret i udviklingen af atombomben i det såkaldte Manhattan projekt i USA. Senere viede han sit liv til at fremme en fredelig udnyttelse af atomkraft. Johan Olsen fra bandet Magtens Korridorer fortæller den fascinerende historie. Hans hjerte brænder for naturvidenskaben og når han ikke står på scenen arbejder han selv som biologisk forsker.

 

Dokumania: Stol på mig - historien om en svindler

DR2, 30 . november, Kl. 20:55

Norsk dokumentar fra 2021. (Trust Me - The Story of Waleed Ahmed) Han tog Norge med storm. Waleed Ahmed startede sit eget selskab som 18-årig. I medierne blev han hyldet som en begavet iværksætter og fik tilnavnet Norges Mark Zuckerberg. Det gav ham adgang til politikere, diplomater og kongelige, men karrieren blev kort. Ahmed blev anholdt af FBI og idømt 11 års fængsel for international svindel. Her dykker vi ned i hans mange løgne.

[Historie-online.dk, den 23. november 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 10, 2022
TV-tips, uge 23, 2021
TV-tips, uge 11, 2022