Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 50, 2022

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 858

 

I denne uges flow-tv er der noget om musik, både Aqua og A&M Records – og også noget om Orientekspressen og om kloge træer. Desuden danske mord, 1976, udvandrere i Argentina, og så afsluttes jo VM i fodbold og dermed tid at gøre status. God fornøjelse!

 

Vilde vinyler - historien om A&M Records (1:2)

DR2, 14. december, kl. 20:00

Amerikansk musikdokumentarserie fra 2022. (Mr. A & Mr. M: The Story of A&M Records) De skabte magi. I begyndelsen af 1960'erne grundlagde musikeren Herb Alpert og forretningsmanden Jerry Moss pladeselskabet A&M Records i en garage i Hollywood. Og på kort tid voksede det til at omfatte store stjerner som Joe Cocker, Carole King, The Police, Supertramp, The Carpenters og Janet Jackson. Anden del følger umiddelbart efter.

 

Orientekspressen - verdens mest berømte tog

DR2, 15. december, kl. 20:00

Tysk dokumentar fra 2021. (Orient Express - A Train Writes History) Orientekspressen er det mest berømte tog i verden. Det blev etableret af den belgiske iværksætter Georges Nagelmackers, der havde en drøm om at forbinde Europas hovedstæder med et netværk af nattog. En drøm, der krævede vedholdenhed og kamp mod politikere, banker og hans egen familie. Hvem var denne visionære belgier, der satsede alt for at skabe det legendariske luksustog? Og hvordan blev han så succesfuld?

 

Husker du ...1976

DR2, 16. december, kl. 19:00

- året er 1976. De alternative uddannelser, boformer og livsanskuelser kommer i centrum. Både Christiania og RUC i Roskilde er på nippet til at blive lukket af politikerne. "I kan ikke slå os ihjel" synger christianitterne, og redder med nød og næppe fristaden. Tvind har til gengæld vind i sejlene, men ikke alle er vilde med Tvinds arbejdsiver. Ungdomsarbejdsløsheden raser, men når alt bliver for trist, så kan man gå i Forum i København til 6-dagesløb. Her er der stemning og fest. En af sangene, som der skråles med på, er Vesterbro Ungdomsgårds "Kattejammerrock", som bliver en landeplage.

 

Historien om Aqua-hittet Barbie Girl

DR1, 17. december, kl. 16:35

Svensk dokumentar. (Hitlåtens historia: Aqua, Barbie Girl) Aquas tyggegummipophit Barbie Girl virker ganske harmløs. Men faktisk skabte sangen så meget ballade, at den ligefrem havnede i retten. Her får du historien om gigahittet, der gjorde Aqua til Danmarks største musikeksportvare nogen sinde.

 

De kloge træer

DR2, 18. december, kl. 12:30

Dansk reportage fra 2018 Lasse Spang Olsen ser nærmere på hvorvidt træer kan kommunikere med hinanden - om træer og planter har en form for intelligens og - om musik og lyde har indflydelse på planters vækst.. og hvis det har: hvilken slags musik de bedst kan lide. Vi skal til Israel og Tyskland og følge nogle af de forskere i verden der er længst fremme med forskning i planters kommunikation og vi skal med en dansk træhealer i skoven og kramme træer.

 

Danske mord - De Usynlige Spor

DR1, 19. december, kl. 21:25

Den 16. maj 1931 bliver der gjort et makabert fund i Sydhavnen. I vandet ved den store Belvederekloaks udløb finder man to afsavede underben fra et menneske. Politiet undrer sig, for ingen er meldt savnet. Undersøgelser af ligdelene viser, at der formentlig er tale om en yngre kvinde, men hvem er hun? Ved hjælp af banebrydende kriminaltekniske og retsmedicinske metoder lykkes det at fastslå kvindens identitet - og det viser sig, at hun har været forsvundet fra hjemmet i et stykke tid. Men hvem har slået hende ihjel og hvorfor er hun blevet parteret? Sagen er et af Danmarks-historiens første eksempler på, hvordan kriminaltekniske og retsmedicinske metoder bruges af politiet for at finde frem til ofret og gerningsmanden.

 

Den danske koloni (1:2)

DR2, 20. december, kl. 11:50

- En historie i to afsnit om de danske udvandrere. Hvornår har du sidst grinet af noget, der handlede om integration? Her er chancen. 'Den danske koloni" er nemlig en underholdende integrationshistorie om vores egne immigranter. I en lille by ved Atlanterhavet i Argentina bor en stor gruppe mennesker med lyst hår og dansk klingende navne. De er efterkommere af danske udvandrere. Mange har aldrig været i Danmark, men har en levende forestilling om vores land: 'I Danmark dufter der af roser på gaderne, alt er tilrettelagt for jer, der er en kolossal orden, sådan er det ikke i Argentina', siger 93-årige Carmen Jensen. 'Den danske koloni' handler om hvad det vil sige at være dansk, og hvad det vil sige at være fremmed. Tilrettelæggelse: Eva Mulvad og Judith Lansade.

 

Et VM som aldrig før

DR1, 20. december, kl. 21:25

VM 2022 vil blive husket på godt og ondt. Fra fortryllende fodbold til knuste danske drømme. Fra glædestårer og jubelbrøl til krads kritik af FIFA og slutrunden i Qatar. Efter 64 VM-kampe på 29 dage - mange af dem i selskab med DR Sportens kommentatorer Andreas Kraul og Henrik Liniger - fandt vi en ny verdensmester i det mest kontroversielle VM nogensinde. Et VM som aldrig før.

[Historie-online.dk, den 13. december 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 46, 2022
TV-tips, uge 38, 2022
TV-tips, uge 47, 2022