Langelands Museum skal løse arkæologisk gåde

Farvandet syd for Middelfart gemmer på et arkæologisk mysterium, som marinarkæologerne ved Langelands Museum har fået 200.000 kr. til at opklare!
I 2012 fandt arkæologiinteresserede sportsdykkere nemlig en række pinde som var hamret ned i havbunden i Gamborg fjord syd for Middelfart. Lige i nærheden ligger en af de kendteste oversvømmede stenalderbopladser fra den sidste del af ældre stenalder.
Arkæologerne fra Langelands Museum blev tilkaldt, og de gik ud fra at det nyopdagede anlæg hørte til bopladsen og stammede fra den såkaldte Ertebøllekultur. For at være på den sikre side blev der sendt en prøve af pindene til kulstof-14 analyse. Resultatet fik arkæologerne til at tabe kæberne af undren: Det viste sig at anlægget var fra yngre stenalder (2900 år f. Kr.), hvilket var mere end 1000 år ”for ungt” til at passe med bopladsen.
Formen på konstruktionen af de ca. 4 cm tykke hasselpinde var som et klemt 8-tal, 175 cm langt, og 40 cm bredt, og kendes ikke fra tidligere fund. I mange år har det været kendt at man kunne finde yngre stenalders fine flintdolke på lavt vand, ligesom der for et par år tilbage blev opdaget en flintøkse med træskaft i den inddæmmede Rødby fjord på Lolland. Var anlægget i Gamborg fjord i virkeligheden del af en offerskik i yngre stenalder?
”Det bliver vi forhåbentligt klogere på i løbet af sommeren, for Langelands Museum har fået en bevilling på 200.000 kr. af kulturstyrelsen til at udgrave anlægget og få foretaget naturvidenskabelige analyser”, fortæller marinarkæolog Otto Uldum fra Langelands Museum. ”Vi ved endnu ikke om der er redskaber eller andet nede i havbunden omkring anlægget, og vi ved heller ikke om der i nærheden findes andre spor af den offerskik som vi endnu kun lige har opdaget, så vi er meget spændte på hvad udgravningen viser”, slutter Otto Uldum. (Foto: Langelands Museum)