Menu
Forrige artikel

Påskeferie på museerne

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 4322

Gl. Estrup: Grevens gadgets

 

I påskeferien kan både børn og voksne komme helt tæt på de sære apparater, smukke genstande og skøre dimser, som blev moderne i overklassen for godt 200 år siden. Gammel Estrup - Herregårdsmuseet har nemlig fokus på ’den vilde greve’ Jørgen Scheels overdådige luksusliv, der indebar en stor fascination af kunst, videnskab og opfindelser – en fascination der i sidste ende var med til at opløse et af landets største godsimperier.

”På udlandsrejser i slutningen af 1700-tallet, blev Jørgen Scheel præget af oplysningstidens idealer og fik smag for dyr kunst, videnskab og opfindelser. Hans mange redskaber og apparater, dimser og dingenoter, vidner om en selvbevidst samler, der var dybt opslugt og fascineret af samtidens nyeste ’gadgets’”, forklarer museumsformidler Anders Sinding.

 

Fra luksusliv til konkurs

Men de dyre interesser havde også en bagside. Jørgen Scheel havde et forbrug, der ikke stod mål med indtægterne, og han gennemgik på få år en exceptionel økonomisk deroute fra et liv i overdådig luksus til personlig konkurs i 1815 – et forløb der gav greven tilnavnet ’den vilde’. Fra at være blandt landet rigeste og mægtigste adelsfamilier gik slægten Scheel til at måtte sælge alle deres store herregårde på nær Gammel Estrup. Den vilde Greve Jørgen Scheel formåede i løbet af sit ekstravagante liv at skabe så stor en gæld, at sagen først kunne afsluttes næsten et årti efter hans død. Men hvordan kunne det gå så galt? Måske skal forklaringen findes i krydsfeltet mellem samlermani, selviscenesættelse og dårlige økonomiske beslutninger.

”Historien fortæller om stor passion for bestemte interesser kombineret med dårlig økonomisk sans, men også om hvordan forbruget kan få magt over mennesker. På den måde kan man sige, at datidens adelige minder om nutidens almindelige mennesker. I dag har de fleste almindelig mennesker, på samme måde som Jørgen Scheel, mulighed for at iscenesætte sig selv igennem forbrug. Og vi kan spørge os selv om nutidens forbrugsvaner i virkeligheden er så forskellige fra Den vilde Greves luksusliv”, siger Anders Sinding.

Vend verden på hovedet med et Cammera Obscura

Som en af påskens aktiviteter kan man følge børnesporet Det vilde Luksusliv rundt på herregården og finde ud af, hvad den rige adel brugte deres mange penge på. Her kan man dykke ned i Den vilde Greves verden og undersøge de videnskabelige apparater, der kostede ham så mange penge. Blandt disse apparater var blandt andet et såkaldt Cammera Obscura. I aktivitetsrummet kan børn og barnlige sjæle med kyndig vejledning fra museets formidlere udklippe og samle dette optiske legetøj, der vender verden på hovedet.

 

Gammel Estrup – Herregårdsmuseet har åbent alle dage i skolernes påskeferie fra d. 8 til 17. april kl. 10 til 17.

Der er aktiviteter for børn alle dage i perioden kl 10-16. Det koster 10 kr. at lave sit eget Cammera Obscura.

Herregårdskøkkenet har åbent alle dage med salg af kaffe og kage.

Gratis adgang for alle børn under 18 år (voksne 90 kr). Entrebilletten giver også adgang til nabomuseet Det Grønne Museum.

Den 8. april åbner museet også ny særudstilling Gammel Estrup i fotografi

http://gammelestrup.dk/

 

Påskeværksted for børnefamilier på Greve Museum

Søndag den 9. april, kl. 11.30-15

Mangler du stadig at få klippet dine gækkebreve eller lave farverig pynt til påske? Så kan du få det hele klaret ved at gå på museum! Palmesøndag den 9. april fra kl. 11.30 - 15 inviterer Greve Museum børnefamilier til påskerundvisning og -værksted, hvor du kan farve påskeæg efter gammeldags opskrifter eller klippe flotte gækkebreve.

Kom og find ud af, hvordan du kan bruge løgskaller, kaffegrums, blomster og rødbeder som pynt på påskeæg i det kreative påskeværksted.

Omvisning og aktiviteter

Hvordan kunne man spotte en heks i kirken for 200 år siden? Hvordan dekorerede husmoderen på gården før i tiden de fine æg, som hun gav væk til børn og tjenestefolk i anledning af påsken? Hvad er et bindebrev? Og hvorfor stak man engang synåle i gæssenes vinger til påske? Kom og få svar på dette, og meget andet, når på rundvisningen kl. 11.30 -12.15 i det gamle stuehus. Her kan både børn og voksne høre den spændende fortælling om datidens påske- og forårstraditioner, om tro og overtro, der knytter sig til påsken i den gamle landbofamilies hjem.

Efter rundvisningen åbner værkstedet (kl. 12.30 – 15.00), hvor du kan klippe flotte gækkebreve og farve æg efter gamle forskrifter. Tag gammelt tøj på, da farverne er svære at få af, hvis de først er havnet på tøjet.

Praktiske oplysninger
Der er fri entré til museet og rundvisningen. Deltagelse i værkstedet koster 30 kr. pr. barn. Idet der er et begrænset antal æg til hver deltager, er man velkommen til selv at medbringe hårdkogte, hvide hønseæg. Greve Museum har åbent tirsdag – fredag kl. 11-15, lørdag kl. 11-16 og søndag kl. 11-17. Læs mere om museet på grevemuseum.dk

 

Påskeaktiviteter på Kystmuseet
Der er spredt æg ud over hele Kystmuseet. Hjælp os med at finde dem.

Der har været en lille påskehøne, den har lagt et påskeæg.
Og jeg ved lige hvor den har lagt det,
for den har nemlig sagt det.
Kig oppe kig nede
prøv om du kan lede.
Kig ude, kig inde,
se om du kan finde
et lille påskeæg.

SKAGEN: 10.4 - 16.4 kl. 10-16
Påskeharen har været på spil Hvor mange æg kan du mon finde på museet. Gå på jagt eller lav et flot gækkebrev i museets aktivitetshus.Børn skal være ifølge med voksne. Gratis for museets gæster.
Børneomvisning uge 15 kl. 12.30-13

SÆBY: Man. d. 10-ons. d. 12.  kl. 11-15
Gæk, gæk, gæk Gå på æggejagt på museet. Finder du, vinder du et påskeæg. Du kan også selv farvelægge dit eget karton-æg, eller klippe et gækkebrev i aktivitetsrummet. Leg i aktivitetsrummet foregår på egen hånd for børn ifølge med voksne.

BANGSBO: Uge 15 kl. 10(11)-16
Æggejagt Gå på jagt i hovedbygningen og se, om du kan finde alle påskeæggene.            

www.kystmuseet.dk

 

Påske på Museet Ribes Vikinger

Dekorer påskeæg, klip gækkebreve og find påskeharens æg

Påsken er fyldt med traditioner og én af dem er tre dage i kreativitetens tegn på Museet Ribes Vikinger.

Igen i år kan alle, der har lyst, komme forbi museet og få en hyggelig eftermiddag, mens de skaber smukke påskeæg eller klipper flotte gækkebreve.

Påskeæggenes dekoration er noget helt særligt på museet, for gæsterne får lov at arbejde med en dekorationsteknik, der altid giver et utroligt flot resultat. Under kyndig vejledning skaber gæsterne deres egne unikke mønstre ved hjælp af voks og farver i flere lag.

De, der kommer og dekorerer påskeæg, får ikke kun et smukt æg med sig hjem men også viden om påskeæg i middelalderen, om dem af chokolade og om mønstrenes magi.

At dekorere påskeæg kræver lidt koncentration, så er familien mere til at bevæge sig, vil vi på museet blive glade for at få hjælp til at finde alle de æg, påskeharen har efterladt i udstillingerne.

Museet Ribes Vikinger er åbent alle dage, kl. 10-16

Børn og voksne kan dekorere påskeæg 11, 12 & 13. april kl. 12.30-15.30

Vil man dekorere påskeæg, koster materialerne 30 kr.

Påskeæggejagten foregår 8. april til og med 23. april

www.sydvestjyskemuseer.dk

 

Vær matros, messedreng eller fyrbøder om bord på et ægte dampskib

På M/S Museet for Søfart kan man i påskeferien være sømand for en dag på et af Danmarks smukkeste dampskibe – S/S BJØRN – der har kajplads ved Kulturhavnen i Helsingør.
Om bord på dampskibet oplever man livet, som det så ud på et dampskib i 1930’erne. Følg arbejdet på dampskibet og giv en hånd med – måske bare i 20 minutter? På dampskibet kan du låne sømandstøj, og så længe du har det på, er du en del af skibets besætning. Du kommer til at lave de samme ting, som sømandens opgaver i 1930`erne. Måske skal du skovle kul, pudse messing, ordne reb? Eller måske skal kaptajnens middag gøres klar? Alle børn får et stempel i sømandsbogen for veludført arbejde.

Bedst for børn i alderen 5-15 år og deres voksne. Det er gratis for børn og unge under 18 år, men kræver en billet fra M/S Museet for Søfart at komme om bord på S/S BJØRN, der lægger til kaj 3 minutter fra museet. Billetten fås i museets billetsalg. Hvornår: Mandag 10. – fredag 14. april kl. 12-16.

Hver dag i påskeferien tager Kaptajn Storm hele familien med på rundvisning på museet.
Man kan komme med på gratis familierundvisninger med Kaptajn Storm på museet hver dag i påskeferien. På rundvisningen prøver man kræfter med klassiske sømandsopgaver. Man skal bl.a. lære at navigere og binde knob på ægte sømandsmanér. Der er beskøjter til at tage den værste sult og et stempel i sømandsbogen som bevis på, at man har klaret rejsen.

Bedst for børn i alderen 5-12 år + deres voksne. Tilmelding i billetsalget på dagen eller på booking@mfs.dk. Rundvisningerne er gratis, når entréen er betalt. Børn og unge under 18 år er altid gratis.

Hvornår: Lørdag 8. – mandag 17. april kl. 12.30 og 14.30.

 

Bronzestøbning på Fyrkat
Torsdag 13. - mandag 17. april kl. 10-16

Vikingecenter Fyrkat åbner for første gang i år.

Alle fem dage vil Cand. Mag. Ken Ravn Hedegaard fortælle om bronzestøbningens mysterier i Smedjen på Vikingegården. Han formidler sit materiale på såvel dansk, som tysk og engelsk. Ken medbringer tre små udstillinger.

·         Udstilling nr. 1: Smykkeudstyr fra fire samtidige vikingetidskvindegrave. 

·         Udstilling nr. 2: Fokus på store ”opulente” ovale brystspænder fra ca. 850-900 e.Kr. Bl.a. type JP15 med hestefigurer, dobbeltskallede spænder m.fl. Genstandene (replikaer) i udstilling nr. 2 må berøres af gæsterne.

·         Udstilling nr. 3: Råstøbte emner, lerforme, lerdigler og redskaber med forbindelse til vikingetidens kobberlegeringsstøbning. Genstande i udstilling nr.3 må i begrænset omfang berøres af gæsterne.

Kom og spørg løs – og bliv klogere på bronzestøbning!

Sted: Vikingecenter Fyrkat, Fyrkatvej 37B, 9500 Hobro

 

historie-online.dk, den 5. april 2017

Forrige artikel
Se relaterede artikler
HistorieLab: Da Danmark var en slavenation
Drømmen om Afrika
Ladbytapetet udstilles i Kerteminde