Vinterferie på danske museer 2

Nationalmuseet
Ramasjangs Rullinger kommer på Nationalmuseet
Tusinder af toiletrulle-rockstjerner udstilles på Nationalmuseet fra 11. februar til 2. april 2018. I vinterferien i uge 7 kan børn lave Rullinger fra danmarkshistorien i museets Rullinge-værksted
Ramasjangs Mini MGP stjerner får deres helt eget univers på Nationalmuseet. De tusind artister hænger i loftet, gynger i kugler og gør sig til i deres egen udstilling i et inferno af stjernestøv, glimmer og pailletter. Se om din Rulling er med, når de små superstjerner rykker ind på Nationalmuseet fra 11. februar til 2. april.
”2018 bliver børnenes år på Nationalmuseet. Rullingernes indtog på museet er det første skridt. I løbet af året lancerer vi et omfattende aktivitetsprogram, hvor vi rusker op i forestillingen om, hvad et museum er, og vi giver børnene adgang til Nationalmuseets og historiens hemmelige universer. Sammen med børnene vil vi lege med historien”, siger formidlingschef Anni Mogensen
Lav din egen historiske-Rulling
Nationalmuseet opfordrer børn, deres forældre og bedsteforældre til at tage en håndfuld toiletruller med ind på museet. I Rullinge-værkstedet kan de forvandle en hensunken toiletrulle til Christian 4., Caroline Mathilde, en lureblæser fra Bronzealderen, Egtvedpigen, en viking eller en rockstjerne.
Tid og sted: Nationalmuseet 11. til 18. februar kl. 12-15.
Mød Danmarks største Rulling
Kæmperullingen går rundt i udstillingen og giver high-fives og krammere til børn.
Johannes Larsen Museet
Vinterferie på Johannes Larsen Museet står i kreativitetens tegn
Måske bliver det indevejr i vinterferien – det satser vi en lille smule på på Johannes Larsen Museet. Vi sørger nemlig for, at der er noget at lave inde i varmen hos os.
Leg arkitekt og byg dit drømmehus i modelstørrelse
Hvordan tænker og arbejder en arkitekt? I vinterferiens familieværksted kan du afprøve nogle af arkitektens vigtigste ”værktøjer”, som er forståelsen for form, rum, skalaforhold, omgivelser og materialer. En arkitekt skal også være god til at få ideer og til at kunne omsætte ideerne til rumlige billeder.
Vi lader os inspirere af den nyåbnede udstilling VIEW af billedkunstner Jes Fomsgaard, af arkitekturen på museet og af hinanden og bygger fantasifulde huse i modelstørrelse. Værkstedet er bemandet, så der er god hjælp og inspiration at hente fra en af museets dygtige formidlere, der alle er uddannede billedkunstnere. Man må selvfølgelig tage sin arkitekturmodel med sig hjem.
Det er gratis at deltage i familieværkstedet, når først entréen til museet er betalt. Børn og unge under 18 år har altid gratis entré.
Kom i arkitekturværksted lørdag d. 10. til torsdag d. 15. februar 2018, kl. 10-15
Se to nyåbnede udstillinger
I vinterferien er der også rig mulighed for at opleve noget nyt på museet. Nemlig de to nyåbnede udstillinger: VIEW – Jes Fomsgaard og MÅ GERNE BERØRES af Lars Abrahamsen og Eske K. Mathiesen.
VIEW – Jes Fomsgaard er en stor jubilæumsudstilling i anledning af den internationalt anerkendte og lokale billedkunstner Jes Fomsgaard, der fyldte 70 år i januar. Vi præsenterer højdepunkter i Fomsgaards produktion og viser adskillige værker, der ikke tidligere har været vist. Det bliver en stor og flot oplevelse.
På udstillingen MÅ GERNE BERØRES må man, som titlen antyder, røre ved skulpturerne. Billedhugger Lars Abrahamsen mener, at skulpturer opleves bedst med alle sanser. Derfor må man også mærke efter. Så her kan værkerne altså også opleves med hænderne. Ekse K. Mathiesen har skrevet en række digte til, blandt andet om skulpturerne, som også kan læses i udstillingen.
MÅ GERNE BERØRES kan ses fra 3. februar til 29. april. Fernisering 2. februar kl. 14.
VIEW – Jes Fomsgaard kan ses fra 10. februar til 13. maj. Fernisering 9. februar kl. 14.
Bøger til begge udstillinger kan købes i museumsbutikken.
Rundvisninger i vinterferien
Der er introduktion til Villa og Værksted med en af vores guider. Her kan man få et indblik i livet på Møllebakken i Alhed og Johannes Larsens tid. Tirsdag, onsdag og torsdag kl. 11 i uge 7. Man kan også komme med på en introduktion til VIEW. Det er tirsdag, onsdag og torsdag kl 14 i uge 7.
Greve Museum
Fastelavn for hele familien på Greve Museum
På med udklædningstøjet og kom og hold fastelavn, når Greve Museum søndag den 11. februar fra kl. 11.30 inviterer til en festlig dag for både børn og voksne. Her kan man slå katten af tønden og lave flotte.
Når gårdspladsen på Grevegård myldrer med små og store udklædte gæster, der kæmper for at slå tønden ned - ganske vist med godter i, og ikke en levende kat som i gamle dage –så er det fastelavn på Greve Museum.
Historien om fastelavn - festen før fasten
Før i tiden spiste og drak folk den bedste mad ved denne lejlighed, for de måtte afholde sig fra alt det lækre i fasteperioden de næste 40 dage frem til påske. Derfor blev der spist masser af kød, æg og hvidt brød til fastelavn – det er derfor vi i dag spiser fastelavnsboller. Fastelavn var også tiden, hvor man markerede, at man med længsel ventede på forårets komme. Det gjorde man f.eks. ved at pynte fastelavnsrisene med frugtbarhedssymboler som blomster og frugter, halve æggeskaller og storke med svøbelsesbørn i næbbet. Og så legede de voksne! De slog den sorte kat af tønden, mens de red på hest, og de konkurrerede i ringridning og rev hovedet af en levende hane eller en gås. Man troede at visse dyr havde onde kræfter, så det gjaldt om at komme de onde kræfter og dyrene til livs under disse lege, så ingen familier eller afgrøder blev forbandet af det onde. Mange af traditionerne og legene er ført op til vore dage, dog piner vi ikke længere levende dyr til døde eller får et års skattefrihed, hvis vi bliver katte- eller ringkonge, men vores nutidige måder at fejre fastelavn på har rod i de gamle traditioner.
Børnene fra Mosede Skole var også fint klædt ud til fastelavn i 1940
Praktisk info
Arrangementet foregår på Greve Museum, Bækgårdsvej 9, 2670 Greve, søndag d. 11. februar fra kl. 11.30 – 15. Museet har denne dag åbent fra kl. 11-16. Der er fri entré til museet og til tøndeslagningen, men der vil være en materialepris i værkstedet, hvor børnene kan lave fastelavnsris. I museets hyggelige café sælges der i dagens anledning fastelavnsboller, saftevand og varme drikke. Tøndeslagningen begynder kl. 11.30 og der vil være én tønde til de mindre og én tønde til de større børn. Efterfølgende er der åbent i værkstedet, hvor vi laver fastelavnsris.
M/S Museet for Søfart
VOV! Dyr ombord
Vinterferien står i dyrenes tegn, når sømandens tobenede, firbenede og tusindbenede rejsekammerater indtager museet fra d. 9. februar. Tag din hund med og få lavet et portrætfoto, se den nye fotoudstilling for børn, ’Jeg er en papegøje…’, kom på dyreworkshop og tag med på gratis familierundvisninger med Kaptajn Storm og papegøjen Diego.
Gratis når entreen til museet er betalt. Børn under 18 år gratis.
Hvornår: Fredag d. 9. februar – Søndag d. 18. februar kl. 11 – 17.
“Jeg er en papegøje…” fotoudstilling for børn fra d. 9. februar.
Dyreworkshop d. 9.- 18. februar.
Rundvisninger med Kaptajn Storm kl. 12-12.30 og 13.30-14 fra d. 10. februar til og med d. 18. februar.
Tag hunden med og få lavet et portrætfoto 10.-11. februar.
Se den nye fotoudstilling for børn ”Jeg er en papegøje…” fortalt og skrevet af blandt andre Emil og Theis Erichsen, kendt fra tv-programmet ’Kurs mod fjerne kyster’.
Man kan også studere mere eller mindre eksotiske dyr i museets dyreworkshop fra d. 9. februar til d. 18. februar. I dyreworkshoppen, der er lavet i samarbejde med Øresundakvariet, kommer man helt tæt på skibenes lyslevende dyr – både dem på dækket og de ubudne gæster i ballasttanken. Man kan bl.a. nærstudere og blive klogere på sortmundede kutlinger, krabber, larver og melorme.
I første weekend af vinterferien – d. 10.-11. februar – kan man tage sin hund med på museum og få foreviget sig selv i matrostøj sammen med sin bedste ven.
Kaptajn Storm og papegøjen Diego huserer i museets udstillinger, og man kan gøre dem selskab på en af de gratis familierundvisninger. Man prøver bl.a. kræfter med at navigere og binde knob på ægte sømandsmanér. Der er beskøjter til at tage den værste sult og et stempel i sømandsbogen som bevis på, at man har klaret rejsen.
Museum Vestsjælland
Vinterferie i Museum Vestsjælland
Der er noget til hele familien i vinterferien på Museum Vestsjælland. Prøv kræfter med sømands liv, lav selv hostesaft, byg drager, afværg trolddom, bliv pyntet med eget design og mal tallerkener med inspiration fra musselmalet. Vejledning og opmuntring ved Museum Vestsjællands erfarne søulke, pilletrillere, vejrprofeter og kreative medarbejdere.
Vinterferie på Holbæk Museum
Så til søs børn!
På havnen i Holbæk, i den yderste blå hal for enden af Kanalstræde, ligger Galeasen Anna Møller på værft.
I vinterferien inviteres indenfor med fortællinger om livet til søs, dengang sømændene var på havet i mange måneder ad gangen. Historierne krydres med smagsprøver på, hvad sømændene spiste og drak. Lær også sømandssprog og lidt håndværksteknikker, der er godt at kunne på et sejlskib. Vær med til at hive tonstunge laster op i masterne og lær at hive i takt. I samarbejde med Nationalmuseet og Museum Vestsjællands Lodsbådslaug er der åbne formidlingsdage ved Galeasen Anne Møller på Blegstræde 27. Fra en platform i værkstedet kan man følge med i skibsbyggernes og tømrernes arbejde, når de med stor respekt for de oprindelige håndværk renoverer Galeasen Anna Møller fra 1906.
Hele dagen er der entusiaster og eksperter, som man kan spørge om alt. Omvisning med fortællinger og aktiviteter starter hver hele time kl. 11, 12, 13 og 14. Den varer ca. 25 min. og er velegnet til børn i følge med voksne.
Det hele forgår tirsdag, onsdag og torsdag i uge 7. Der er gratis adgang, tilmelding ikke nødvendig.
Adgang til Anna Møllers værksted på adressen Blegstræde 27, Holbæk sker i hallens østre ende mod lystbådehavnen.
Anna Møller. Foto: Museum Vestsjælland
Vinterferie på Kalundborg Museum
Apotekerens skab
For at være syg må man have et godt helbred. Især når man tænker på de husråd og heksekunster, folk i gamle dage blev udsat for, når kroppen værkede. Det var ikke småting, der blev afprøvet, ofte med ringe eller intet resultat.
I vinterferien fortæller kloge folk på Kalundborg Museum om åreladninger, snogefedt og andre gode afprøvede råd til gavn for dit eget bedste. Prøv at være pille triller og stamp tabletter, og lav og smag den hostesaft som Kong Christian 4 fik.
Fortællinger og værksted tirsdag, onsdag og torsdag i uge 7, kl. 11-15.
For børn i følge med voksne. Gratis at deltage, når entréen er betalt
Vinterferie på Odsherreds Museum
Vestsjællands Vejrværksted
Vejret er i fokus på Odsherred Museum. Kom og bliv klogere på vejret før og nu med et besøg i udstillingen Vestsjællands Vejr. Hør om vejrvarsler i gamle dage, og om hvordan man målte vejret uden moderne teknik. I udstillingen hænger fine billeder med masser af vejr på og der er ting og sager fra hver af de 4 årstider. I vejr- værkstedet er der kyndig vejledning i, hvordan og hvor nemt man bygger en drage eller laver en vindmølle. Man kan også lave en regnmåler eller måske en hel vejrstation. Til sidst er der test af det nye vejr- legetøj udenfor.
Vejrværkstedet har åbent tirsdag, onsdag og torsdag i uge 7, kl. 11-15. Det er velegnet til børn i følge voksne. Materialepris 30 kr. og almindelig entré. Børn under 18 år har gratis entré.
Besøg også det arkæologiske børnehjørne hvor man kan solde sand, gå med metaldetektor og få en god historie om oldtidsfund. Arkæologi i børnehøjde er kun åbent onsdag kl. 11-15. Det er gratis at deltage.
Vinterferie på Ringsted Museum og Arkiv
De underjordiske
Der findes helt almindelige mennesker. Og så findes der de underjordiske, som er en broget gruppe af lindorme, trolde, slattenpatter, elverfolk og andre med særprægede egenskaber. De underjordiske er engle der ragede uklar med Vorherre og blev smidt ud af Paradis og straffen var ophold på jorden. De der faldt i åerne blev til åmænd, de der faldt i højene blev til trolde og de der faldt på gårdene blev til nisser og så fremdeles.
Rejs en tur med De underjordiske på Ringsted Museum og Arkiv. Opgavekuffert med spændende opgaver og sjove aktiviteter om overtro og gamle sagn kan lånes i museumsbutikken tirsdag, onsdag, torsdag og søndag i uge 7, kl. 11-16.
For børn i følge med voksne. Almindelig entre. Børn under 18 år har gratis adgang.
Foto: Museum Vestsjælland
Vinterferie på Slagelse Museum
Accessories - Pynt til hverdag og fest for hele familien
I det kreative værksted på museet slippes fantasien løs, når der designes bælter, armbånd, halssmykker og pyntebånd. Museumsformidleren giver kyndig vejledning og opmuntrer de kreative evner hos børn og deres medfølgende voksne. Gå ombord i materialekasserne og forsøg med både nye og genbrugs materialer, der har været brugt til noget helt andet end smykker og pynt. Lær at knytte, håndstrikke, flette og slå knuder og leg med farver og mønstre til et helt personligt design.
Find inspiration i udstillingen Accessories.
Værkstedet er åbent for børn i følge med voksne, tirsdag, onsdag og torsdag i uge 7, kl. 11-15. Det koster 30 kr. i materialer pr. deltager foruden almindelig entré. Børn under 18 år har gratis entré.
Foto: Museum Vestsjælland
Vinterferie på Sorø Museum
Porcelænsmaling, frit efter de kongelige streger på Musselmalet
Det musselmalet mønster er over 200 år gammelt og stadig aktuelt. Det fås i mange forskellige variationer. Oprindelig stammer det fra Den kgl. Porcelains- fabrik, siden har mange andre fajance og porcelæns-fabrikker forsøgt sig med held.
I vinterferien kan man på Sorø Museum prøve kræfter med at male musselmalet med afsæt i de traditionelle mønstre og teknikker. Gå på opdagelse i særudstillingen Musselmalet og få inspiration til selv at male på tallerkener i museets værksted. Ubemalede porcelænstallerkener kan købes for 10 kr. stykket og under kyndig vejledning forvandles til en musselmalet tallerken efter kongeligt forbillede. Gratis paptallerkener til de, der foretrækker at male på pap.
Værkstedet har åbent tirsdag, onsdag og torsdag i uge 7, kl. 13-15.
For børn i følge med voksne. Almindelig entré samt betaling for materialer. Børn under 18 år har gratis entré.
Vikingeskibsmuseet
Vinterferie - Skibet er ladet med...?
Bliv klogere på vikingerne, og tag med på en rejse ind i vikingernes verden. Skibet er klart og kursen skal sættes mod spændende ferieoplevelser! Vinterferieaktiviteter på Vikingeskibsmuseet 10. – 25. februar 2018
Alle dage fra den 10. - den 25. februar kan børn og voksne komme med rundt i Vikingeskibshallen og høre spændende fortællinger om vikingerne og deres lange rejser til søs. Vores dygtige formidlere har tilrettelagt de spændende familieomvisninger, og fortæller levende om livet til søs for 1000 år siden på dansk kl. 13.00 og på engelsk kl. 15.00.
I kan også 'rejse ud på egen hånd'. Drage afsted på en opdagelsesrejse, der fører jer rundt i alle kroge af museets udstillinger. Svend Tveskæg - Danernes sejrrige konge - skal fejre sin fødselsdag med et stort gilde i Roskilde - og I sejler ud for at finde de helt rigtige, kostbare gaver til rigets mægtigste mand!
Opfyldes alle Kongens ønsker, får I en særlig belønning for veloverstået dåd.
Vikingernes værksteder for børn
I vores workshops kan du genskabe nogle af de ting, som vikingerne bragte med sig ud på de farefulde rejser. Lav en beskyttende amulet i gevir eller horn, sy en pung til til handelsmandens skinnende sølvmønter eller lav et smykke af farvestrålende glasperler.
Du kan også lære at skrive med runer, Nordens gamle skrift.
I værkstederne koster materialer til aktiviteterne følgende:
Læderpung: 35,00 DKK
Amulet i gevir med lædersnor: 35,00 DKK
Glasperler på lædersnor, pr. del: Fra 4,00 - 12,00 DKK
Runeark til at tage med hjem: 10,00 DKK
Høj søgang ombord på vikingeskibene
Vi har åbnet en ny udstilling i Vikingeskibshallen - 'Stig Ombord'. Her udfordres dine sanser, og dine 'sø-ben' bliver sat på prøve. Gå ombord i vikingeskibet, og oplev en vindstille solopgang og nattens tætte mørke i stormende kuling.
Udstillingen formidler oplevelsen af at være ombord i et vikingeskib på en foranderlig sørejse over åbent hav. Alt det man ser, hører, føler og mærker, når man står søs i et vikingeskib, mens dagen går fra klar og lysende morgenstund til et omsluttende nattemørke, og vejret skifter fra helt blikstille hav og blændende solskin til storm, torden og høj sø.
De to skibe er lastet med våben, udstyr og handelsvarer, der understreger skibenes oprindelige funktion, og opfordrer til at gå på opdagelse; lette låget på tønder og kister, åbne dørken og kikke under dækket, gå til ro i skibsteltet eller prøve kræfter med rollen som rorgænger.
Kom med under havet
I museets underetage vises i øjeblikket særudstillingen "Dyk Ned!" Her kan I afprøve digitale installationer, der tager jer med ned under havet til stenalderbopladser og skibsvrag og giver jer indblik i marinarkæologerne spændende arbejde.
Se også vinterferieaktiviteter fra sidste uge
Historie-online.dk, den 7. februar 2018