Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 25, 2024

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 264

 

Denne uges flow-tv er naturligvis meget præget af EM-fodbold. Og det skal jo også passes, men ind imellem kan man finde historierelaterede udsendelser fx om danske sportsfolk under nazismen, huse med hemmeligheder og danske stumfilm. Dertil mystiske linjer i den peruvianske ørken, ungdomsoprøret i Danmark, Gunnar ”Nu” Hansen og endelig det danske verdensmesterskab i fodbold 1971. God fornøjelse.

 

Fanget i Hitlers spil - danske sportsstjerners dilemma (1:4)

DR2, 19. juni, kl. 17:30

Abraham Kurland var Danmarks bedste bryder og udtaget til OL 1936 i det nazistiske Tyskland. Men hvem besluttede, at han ikke måtte deltage? Adam Holm går på opdagelse i en skamplet på dansk idrætshistorie, og forsøger at opklare hvad der skete, da en række af Danmarks største sportsfolk havnede i et ideologisk magtspil: Fanget mellem medaljedrømme og politisk udnyttelse. Anden del samme dag kl. 21.30.

 

De gådefulde Nazcalinjer

DR2, 20. juni, kl. 21:05

Amerikansk dokumentar fra 2022. (Nazca Desert Mystery) En kæmpe abe, en edderkop og en kolibri, der hver især måler mellem 46 og 110 m, indgraveret for tusinder af år siden i den peruvianske ørken. Geoglyfferne er så store, at de bedst ses fra luften - og de blev først genopdaget i 1920'erne. Hvem skabte disse linjer, geometriske former, dyrefigurer og hvorfor? Nu har arkæologer fundet flere hundreder andre skjulte linjer og figurer - og vigtigst af alt: beviser på gamle ritualer.

 

Sex, sensationer og superstjerner - Historien om dansk stumfilm

DR2, 21. juni, kl.  21:00

Dansk dokumentar fra 2020. I filmens barndom lå Hollywood i Valby. Her masseproducerede Nordisk Film en lind strøm af erotiske dramaer, krigsfilm og farcer, men også i Aarhus og Hellerup var der gang i filmfabrikkerne. Og danske stumfilmsstjerner fik en hel verden til at sukke henført. Vi fortæller historien fra de allerførste spæde skridt i 1896, hvor optagelserne varede nogle få sekunder og blev vist frem på markedspladser, til filmen blev et massemedium og en milliardindustri. Der gik kun tre årtier. Så kom talefilmen, og de gamle stumfilm blev opslugt af mørket. Indtil nu, hvor et omfattende digitaliseringsprojekt hiver dem frem i lyset igen. Derfor kan vi vise helt unikke optagelser, der har været gemt væk i mere end hundrede år. Vært og tilrettelægger: Liv Thomsen.

 

Huse med hemmeligheder - Fredet etageejendom i København

DR2, 22.juni, kl. 07:15

I en menneskealder har Poul og Margaretha ejet den fredede ejendom fra 1853 i Sølvgade. Arkitekt Ane Cortzen finder ud af, at der både skal gammelt håndværk og ny rumforskningsteknolgi til for at komme i mål med den omfattende renovering, som parret har givet sig i kast med. Husets historie hænger sammen med udryddelsen af kolera, så journalist Morten brink Iwersen må en tur i kloakken.

 

Copa 71 - Da Danmark vandt VM i fodbold

DR2, 23. juni, kl. 22:15

Britisk dokumentar fra 2023. (Copa 71) Mexico City, 1971. En global fodboldturnering af hidtil uset omfang er ved at begynde. Men trods de rekordstore menneskemængder findes der ingen omtale af den i nogen officiel historiebog, og filmoptagelserne har været skjult i over 50 år. Hvorfor? Fordi alle spillerne på banen er kvinder. Her dykker vi ned i historien om Copa '71, det første uofficielle kvinde-VM. En turnering, der er skrevet ud af sportshistorien - indtil nu.

 

Mig og 68'erne (1:2)

DR2, 24. juni, kl. 17:35

Dansk program fra 2018 I 1968 vendte ungdomsoprøret Danmark og verden på hovedet, og de unge forandrede danskernes forhold til sex, musik, stoffer, politik, køn og mode. Spørgsmålet er, hvorfor verdenshistoriens indtil da mest trygge, velbjærgede og sikre generation blev til en hær af seksuelle aktivister, larmende musikere, provokerende kunstnere, langhårede hippier og normsmadrende politiske unge? I to programmer spoler vi tiden tilbage til 1968 og omegn og spørger seks af oprørets deltagere, hvordan de oplevede omvæltningerne og hvordan oprøret påvirkede deres liv dengang. Anden del følger umiddelbart efter.

 

Store danskere - Gunnar "Nu" Hansen

DR2, 25. juni, kl. 20:00

Under mottoet "Aldrig færdig altid på vej" tryllebandt Gunnar "Nu" Hansen danskerne gennem fem årtier til Radio og TV. Familielivet stod i skyggen af journalistens evige jagt på den gode historie. Hans ukuelige optimisme og store hjerte banede vejen til de bonede gulve, men det var idrætten der stod hans hjerte nærmest. Som hele Danmarks sportsreporter, var hans engagement og talent uforligneligt. Tilrettelæggelse: Hanne Marie Vinkel og Jens Rasmussen.

[Historie-online.dk, den 18. juni 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 35, 2023
TV-tips, uge 32, 2023
TV-tips, uge 14, 2024