Menu
Forrige artikel

Kilder fra den danske kolonitid tilgængelige

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 5800

Nu bliver der adgang for alle til over 1 km kildemateriale fra kolonitiden   

Rigsarkivet har i over tre år arbejdet på at digitalisere en enorm mængde historiske kilder fra den danske kolonitid. 1. marts bliver fem millioner digitale billeder af dokumenter gjort tilgængelige for alle.

I år er det 100 år siden, at Danmark solgte de tre Vestindiske Øer til USA. I den anledning åbner Rigsarkivet for digital adgang til et enormt antal billeder, breve, beskrivelser og andre kilder fra kolonitiden. Adgangen sker via www.virgin-islands-history.org.

Digitaliseringsprojektet blev skudt i gang i 2013. Lige siden har Rigsarkivet digitaliseret historiske kilder svarende til 1.200 hyldemeter – i alt over 5 millioner digitale optagelser, der giver adgang til at læse ca. 8,5 millioner dokumentsider, hvoraf flere er optaget på UNESCOs liste over verdenskulturarv.

”Det er med stolthed, at vi kan præsentere dette fantastiske kildemateriale for den brede offentlighed. Kilderne byder på spændende fortællinger, flotte billeder og fascinerede viden, og med digitaliseringen sikrer vi alle adgang til den del af historien, som de Vestindiske Øer og vi har til fælles,” siger rigsarkivar Asbjørn Hellum.

Fordi projektet også sigter mod den bredere befolkning, har det været et mål at gøre de håndskrevne dokumenter letlæselige og søgbare. Over 100 frivillige fra blandt andet Danmark og de Vestindiske Øer har brugt tusindvis af timer på at indtaste kilderne elektronisk, så flest muligt kan tilgå dem. Samtidig arbejder de frivillige på at ’tagge’ de dokumenter, der kan bruges til slægtsforskning, så man kan søge på blandt andet navne og steder.

Deres arbejde fortsætter efter lanceringen, og når projektet er endeligt slut med udgangen af 2017, forventes det, at de vil have indtastet hele 30.000 kilder.

”Jeg er overvældet over den interesse, der har været i projektet fra de frivilliges side. Takket være deres indsats tror jeg, at hjemmesiden kan være med til at gøre denne vigtige del af den fælles historie levende for rigtigt mange – ud over at være et skatkammer for historikere, slægtsforskere og undervisere,” siger Asbjørn Hellum.

Det digitale arkiv åbnes af kulturminister Mette Bock i dag den 1. marts.

Rigsarkivet har også produceret en række film om kolonihistorien og om brugen af arkivalierne.  Filmene kan ses hos Rigsarkivet på YouTube: http://bit.ly/2mppWIW

Digitaliseringsprojektet er muliggjort af en donation fra A. P. Møller Fonden i samarbejde med Kulturministeriet og Rigsarkivet.

Foto: Tom Jersø, Rigsarkivet

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Den store bagedag på Greve Museum
Dansk Vestindien på Fængselsmuseet
Danmarks sagnkonger vækkes til live på Lejre Museum