Menu
Forrige artikel

Urmagere i Danmark før år 1900 I-II

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 6450

Af Poul Porskær Poulsen, arkivar, Vejle Stadsarkiv.

På museer og samlinger over hele landet har man netop fået et nyt væsentligt arbejdsredskab til rådighed, nemlig dette monumentale værk over de mange tusinde danske urmagere før 1900. Man kan måske spørge sig selv, hvad små 1300 sider om urmagerhåndværk og urmagermestre før 1900 skal gøre godt for. Men svaret ligger lige for: På museer og arkiver får man mellem år og dag et hav af forespørgsler om alt mellem himmel og jord, og ikke sjældent drejer det sig om forskellige håndværk. På arkiverne kan man have brug for at identificerer en person, der måske kun er kendt, fordi han er betegnet som urmager – på museerne kan man være så heldig at få indleveret gamle ure, og en væsentlig del af registreringen af sådan en genstand vil være en identificering af mesteren og evt. en sammenbinding med andre urværker andre steder i landet. Og så videre.

Så værket er vigtigt i samme udstrækning som andre værker om enkelte håndværks mestre (f.eks. om danske fotografer, om sølvtøj og fajance mv.). Man må glæde sig over, at der er ihærdige og systematiske personer rundt omkring, der har lyst til at kaste sig over undersøgelsesarbejdet – og som også får lavet det færdigt!

Til lykke med udgivelsen til Den Gamle By i Aarhus, hvor også Det danske Urmuseum er placeret. Og ikke mindst stor ros til forfatteren, museumsinspektør Jens Ingvordsen.

Det væsentligste i ’Urmagere i Danmark før år 1900’ er naturligvis registranten, hvor man kan slå op efter navn, signatur og topografisk. Det gør det enkelt og hurtigt at finde den søgte urmager. Man finder her personlige data, urmagerens karriereforløb, urtyper, signaturer og meget mere. Urmagerregistranten indeholder mere end 8000 opslag og signaturregistranten over 4.500. Det er meget informativt og nemt at gå til. En kort gennemgang af urmagerfagets kulturhistorie sætter registranten ind i sin rette sammenhæng, og så får man naturligvis også en grundig vejledning i, hvordan registranten skal bruges samt henvisninger til massevis af litteratur og arkiver.

Og så er bøgerne et flot værk at kigge på og i, og de to mursten ser også ud til at kunne holde til flittigt brug!

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Storbystrømme
Beskyt de værdige fattige!
Da Danmark blev Danmark - Fortællinger af forhistorien til 1864