Menu
Forrige artikel

Brikker til Ukraines historie

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 379

 

Over 100 år gamle rapporter fra Røde Kors’ udsendte i Ukraine, udgør i dag centrale kilder til Ukraines historie. Tiden efter 1. Verdenskrig var præget af skiftende frontlinjer, krig og svær hungersnød. Den 9. april overdrog Rigsarkivet de historiske dokumenter i en digital kopi til Ukraines ambassadør i Danmark, Andrii Yanevskyi, og senere på foråret til det ukrainske Nationalarkiv.

Fire fyldte arkivkasser i Rigsarkivet rummer en, for de fleste, ukendt og værdifuld historisk dokumentation af Ukraines historie. Det er beretninger fra Røde Kors udsendte danskere, der i 1918-1921 befandt sig midt i en borgerkrig mellem Den Ukrainske Folkerepublik (Ukrainska Narodnia Respublika) og den Russisk Sovjetiske Føderative Socialistiske Republik (Rossiyskaya Sovetskaya Federativnaya Sotsialisticheskaya Respublika) – en krig om Ukraines uafhængighed.

Krigen startede i 1917 men blussede for alvor op efter december 1918, da Ukraine blev mål for en storstilet invasion af bolsjevikiske styrker. Fra Kiev rapportede de Røde Kors udsendte tilbage til København og berettede om angreb på de danske felthospitaler, medicin der blev stjålet samt udhungrede børn og voksne. Kampene bølgede frem og tilbage indtil november 1921, hvor sovjetiske styrker opnåede kontrol, og Den Ukrainske Folkerepublik blev opslugt i Sovjetunionen. Det er noget af det, som man kan læse om i arkivalierne, der i dag ligger i Rigsarkivet.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt udtaler:
Siden Rusland indledte sin ulovlige angrebskrig i Ukraine, har ukrainerne kæmpet hårdt for at holde fast i deres historie, sprog og traditioner. Krig handler også om historiefortællingen, og derfor glæder det mig, at Ukraine nu får overdraget historiske dokumenter fra tiden efter 1. verdenskrig, hvor landet, lige som i dag, også kæmpede for sin uafhængighed. Det kan hjælpe Ukraine med at belyse begivenhedernes gang i en både vigtig og hård periode i landets historie.”

Rigsarkivar Morten Ellegaard udtaler:
De historiske arkivalier fra Røde Kors’ kontor i Kiev kaster lys over de danske Røde Kors felthospitalers arbejde med at yde førstehjælp til de sårede under borgerkrigen. De arbejdede under utroligt hårde og kaotiske vilkår og tilføjer nyt til et mørkt kapitel i Ukraines historie. Ukraine har ikke denne type dokumentation i sit Nationalarkiv i forvejen, hvor situationen er beskrevet ud fra et dansk perspektiv, og vi glæder os over at kunne bidrage med denne viden.” 

Kaos med kaos på!

Ifølge seniorforsker i Rigsarkivet, Steen Andersen, kan materialet vise sig at få betydning for såvel danske som internationale forskere: ”Arkivalierne er ukendt for de fleste. Rapporterne fra Kiev til Danmark omhandler blandt andet de svære ernærings- og sundhedsforhold for befolkning og krigsfanger i perioden, og afspejler de ekstremt vanskelige arbejdsforhold, som Røde Kors opererede under i Ukraine i 1918-1921. I flere tilfælde bliver lagre af fødevarer og medicin plyndret og beslaglagt under borgerkrigen, så det er virkelig kaos med kaos på! Rapporterne udgør en ikke-militær central kilde til borgerkrigens rædsler og den brutalitet, som den Røde Hær førte sin kamp mod militære enheder og civile i Ukraine for mere end 100 år siden."

Dokumenterne omfatter samtidige rapporter og korrespondance fra det danske Røde Kors-kontor i Ukraine. Dokumenter rummer stærke udsagn om borgerkrigens gru set fra de neutrale danske aktører, som forsøgte at hjælpe i krigsfangelejre og blandt interne civile flygtninge, som var ofre for krigen mellem Ukraine og russiske kommunistiske styrker.

[Historie-online.dk, den 16. april 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Sommerferie på danske museer
75 året for jødeaktionen
Kildebank om køn og seksualitet