Menu
Forrige artikel

Hjørring kommunearkiv

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3478

 

På Hjørring Kommunearkiv registreres der på livet løs, så man kan søge i samlingerne med et enkelt klik med musen. I 2019 regner arkivet med, at der vil være stor efterspørgsel på materiale om Hirtshals, da byen fylder 100 år. Det er derfor med stor tilfredshed, at arkivet nu kan fortælle, at alt materiale fra den gamle Horne-Asdal Sognekommune, der dækker perioden 1842-1970, nu er færdigregistreret og tilgængeligt på hjemmesiden www.arkiv.dk.

Arkiverne oplever i disse år en stor interesse fra mange forskellige mennesker for at finde oplysninger om fjerne slægtninge, deres lokalområde og mange andre ting. Det er blandt andet tv-serier som Forsvundne arvinger og Ved du hvem du er? der har været en øjenåbner for mange. En lige så vigtig årsag til arkivernes succes er, at det siden 2014 er blevet markant lettere gå på opdagelse i arkivernes samlinger. På hjemmesiden www.arkiv.dk kan du nemlig søge i mange arkivers samlinger.

På Hjørring Kommunearkiv er det ikke kun materialet fra Horne-Asdal, der er tilgængeligt. Arkivet dækker hele den nuværende Hjørring Kommune og fra tiden før 1970 mangler kun enkelte sogne at blive registreret. I arkivets samlinger fra Hirtshals findes mange forskellige oplysninger. Man kan fx se, hvilke beslutninger sognerådet tog for 100 år siden, hvad din oldefar betalte i skat og i hundeprotokollerne kan man sågar undersøge, om han havde hund, hvilken race den var og hvad den hed.

På arkiv.dk kan du også finde masser af billeder fra lokalområdet. Når man søger i arkivets samlinger og forhåbentlig finder en masse spændende ting, er det vigtigt at vide, at det ikke er alle oplysninger i de gamle protokoller, der er frit tilgængelige. Af hensyn til privatlivets fred, er der fx en frist på 75 år for personfølsomme oplysninger.

Hvor arkivet fra nogle sognekommuner har en næsten komplet samling, der kan belyse kommunens liv og virke, er der desværre nogle huller i samlingen fra Hirtshals. Materialet, der som nævnt går helt tilbage til 1842, kan være bortkommet eller udsat for vandskade, før kommunearkivets oprettelse i 2007, - eller det kan ved en fejl være havnet i private samlinger. Over de næste år håber arkivet at få lagt endnu flere samlinger på arkiv.dk, men brugerne skal måske ruste sig med lidt tålmodighed, da kommunearkivet fra 2020 er pålagt besparelser og det er politisk besluttet, at registreringen skal nedprioriteres.

Der ligger mange timers arbejde i ordningen og registreringen af kommunens arkivmateriale. På første billede ses et arkivrum med værdifulde sognearkivalier fra Hirtshals som det så ud, da kommunearkivet overtog arbejdet i 2007. Herefter påbegyndtes den store ordning og sortering her udført af arkivmedarbejderne Claus Windfeld Callesen og Lone Venderby. Sidst ses det færdige resultat, ordnet, pakket og registreret på arkiv.dk.      

Hjørring Kommunearkiv
Vendelbogade 9

9870 Sindal
 
Se hjemmesiden

[Historie-online.dk, den 9. april 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Stenalderudgravning i Ginnerup
Museum på Rejsen 44: Hong Kong
Fra sølvmønter til bitcoins