Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 14, 2024

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 482

 

Ugens flow-tv kan byde på dokumentar om kunsten at bygge huse, og lige så svært, hvordan man skaber demokrati. Med DK¤ skal vi på vandretur i både klitplantage og på heden. En ny serie om kontinenterne begynder med det afrikanske kontinent. To stærke kvinder portrætteres, dels den tilsyneladende kølige skønhed Catherine Deneuve, dels den lidende kunstner Frida Kahlo. Desuden skal vi besøge rekonvalescenthjemmet Lysglimt – og endelig så er det jo søndag et af de mest fascinerende cykelløb, Paris-Roubaix, køres på de deforme veje i Nordfrankrig. God fornøjelse!

 

Historien om Danmark: Det svære demokrati

DR2, 3. april, kl. 17:40

Lars Mikkelsen fortæller om den første halvdel af 1900 tallet. Grundloven er for længst vedtaget, men det er langt fra alle, der mærker noget til det nye demokrati. Det bliver en tid, hvor kvinder og tjenestefolk kæmper for stemmeret og hvor en arbejdersøn bliver statsminister. Det er også nu at grundstenen til vores fremtidige velfærdsstat bliver lagt. Men det er også en tid, hvor to store krige - første og anden verdenskrig - kommer til at true både demokratiet og selve nationens overlevelse.

 

Til fods i naturen

DK4, 4. april, kl. 10:50

Helm Klink Havn, Nøgenbjerg, Marens Maw, Skavemosen og Græm Strand er nogen af de stednavne som vi rammer på vandreturen på Husby Klitplantage Ruten. Med os på turen har vi Vibeke Albinus og Brian Kjølhede Jensen. De to fortæller ikke bare historier og myter bag navnene -" men de fortæller også om skoven, der blev plantet takket være 4 driftige mænd, der i 1856, til fods, gik fra Vestjylland til København for at hente hjælp hos kongen til at stoppe sandflugten. Vi hører også om biodiversiteten på heden og om parabelklitten, og de mange planter og blomster, der kan vokse på denne næringsfattige, saltede og sandede jord.

 

Catherine Deneuve - Mestrenes Muse

DR2, 5. april,kl. 19:05

Fransk dokumentar fra 2023. (Catherine Deneuve - In the Eye of the Camera) Polanski, Buñuel, Truffaut og von Trier. Hun har arbejdet med verdens største instruktører. Den franske skuespillerinde Catherine Deneuve er smuk og knusende dygtig, men er tit også blevet omtalt som en kølig blondine. Gennem sin lange filmkarriere er hun dog lykkedes med at ødelægge dette image ved at lave ting, der overrasker. Her dykker vi ned i filmikonets liv og karriere og får indblik i en kvinde, der er meget mere end kølig, reserveret og blond.

 

Lysglimt

DK4, 6. april, kl. 11:00

Et rekonvalescenthjem er ved at være en sjælden ting, men findes dog få steder rundt om i Danmark. Et af dem er Lysglimt, der ligger ud til kysten ved det nordlige Øresund ikke så lang fra det skønne Gilleleje. Det er Danmarks ældste rekonvalescenthjem helt tilbage fra dengang, hvor folk boede i fjerde baggård og trængte voldsomt til god mad, lys og luft. Her får du et lille tilbageblik og møder gæsterne, der i dag kommer for at rekreere, komme sig over sygdom, få kræfter igen, blive fodret op og nyde socialt samvær. Eller måske bare få et pusterum fra ensomhedens svøb, eller møde gode venner.

 

Kontinenterne (1:6) Afrika

DR2, 7. april, kl. 20:05

Tysk dokumentarserie fra 2023. (Unsere Kontinente) Fra Afrika til Asien og fra Australien til Amerika. Serien udforsker, hvordan kontinentalpladerne og naturen har formet og påvirket vores forskellige kulturer. Første afsnit fokuserer bl.a. på Great Rift Valley i Østafrika, der er kendt som menneskehedens vugge. I Afrika begrænsede kæmpe floder handel og udveksling af ideer, og europæiske kolonialister forandrede kontinentet. Hvilke fremtidige udfordringer står Afrika overfor?

 

Cykling: Paris-Roubaix

TV 2, 8. april, kl 11:00

Det klassiske franske endagsløb, der køres for 121. gang, bliver også kaldt for "Helvede i Nord", fordi rytterne skal ud på 260 km, hvoraf hele 55,7 km er på brosten på de såkaldte pavéer, og så venter også den berømte Arnberg-skov. I 2023 blev det benhårde løb, som er et af cykelsportens fem monumenter, vundet af hollandske Mathieu van der Poel, som stiller til start for at forsvare sin titel. Blandt hans største konkurrenter er Christophe Laporte, Dylan van Baarle, Yves Lampaert og Matej Mohoric. Der er også dansk deltagelse i år, og blandt dem er det især Kasper Asgreen og Mads Pedersen, som har kvaliteterne til at køre med om sejren, og de drømmer begge om at stå som vindere på den klassiske velodrom i Roubaix.

 

Frida Kahlo (1:3)

DR2, 8. april, kl.  20:00

BBC-dokumentarserie fra 2023. (Becoming Frida Kahlo) Hun er af de mest berømte kvindelige kunstnere i verden. Den mexicanske maler Frida Kahlo drømmer om at blive læge. Men i 1925, da hun er 18 år gammel, knuser en tragisk trafikulykke hendes drøm. Pludselig står hun overfor et liv med kroniske smerter. På hospitalet begynder hun at male sine lidelser, og da hun bliver udskrevet, opsøger hun kunstneren Diego Rivera, der kommer til at ændre hendes liv.

 

Fortidens fantastiske ingeniørkunst II (6:10) Fra huler til huse

DR2, 9. april, kl. 19:05

Britisk dokumentarserie fra 2022. (Ancient Engineering) Hjemmet. Et sted, der opfylder vores mest basale behov, bl.a. for varme og tryghed. Men hvordan er vi gået fra huler til romerske lejligheder til moderne luksushuse? Hvilke banebrydende opfindelser har været med til at skabe den komfort og sikkerhed, som præger mange huse i dag? Her udforsker vi igloens stabile arkitektur, brugen af mursten og beton som byggematerialer, glas til vinduer og opfindelsen af låsen.

 

Heden

DK4, 9. april, kl 17:25

Heden spillede tidligere en stor rolle i det danske kulturlandskab. I filmen besøger vi Øster Lem Hede, hvor fårehyrde Annette Rosengaard Holmenlund forklarer om vandrehyrde-princippet, om vigtigheden af, at hyrden kender sine arealer og om hvordan fårene kan styres til en målrettet afgræsning. Hedens historie og udvikling forklares i korte træk og der ses optagelser af hedeafbrænding. Til sidst forklarer Berit Kiilerich fra Lystbækgaard om hvilke produkter heden kan levere til lokalsamfundet. Vært: Flemming Nielsen, Forstkandidat og formand for Nordisk Kulturlandskabsforbund.

[Historie-online.dk, den 2. april 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 20, 2024
TV-tips, uge 06, 2024
TV-tips, uge 21, 2024