Menu
Forrige artikel

Satire på Vejle Kunstmuseum

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 4563

 

Satiretegning er en væsentlig del af vores kultur. Over hele verden kommenterer og provokerer satiren. Satiretegninger kan, som al god kunst, skabe forandring, fordi billederne får os til at reflektere, og de skubber til vores ideer om den verden, vi kender.

#MeToo som dominobrikker

Når udstillingen åbner 13. oktober vil museets gæster ikke bare se lange rækker af væghængte tegninger. Satiretegningerne præsenteres på flere forskellige måder, der er med til at sætte dem i kontekst og udfolde deres tema. Museumsinspektør og skaber af udstillingen, Trine Grøne, fortæller: 

"Nogle tegninger til teamaet 'Magtens ansigt' ligger som inspiration under glas på det bord, hvor man selv kan prøve kræfter med karikaturtegning. Andre tegninger, til temaet '#MeToo', bliver trykt på store dominobrikker for at efterligne bevægelsens globale effekt. På den måde vil vi gerne inspirere gæsterne til at se nærmere på de fantastiske tegninger og give mulighed for aktivt at engagere sig i udstillingen."

Meget mere end Mohammed

Udstillingen introducerer fire aktuelle temaer: 'Magtens ansigt', med eksempel i karikaturer af USA's præsident Donald Trump; 'De udsatte', med fokus på strømmen af bådflygtninge til EU; '#MeToo' der satiriserer over den globale kampagne mod seksuelle overgreb på kvinder; og 'Lige til stregen?' der diskuterer hvordan og hvornår, en tegning går over stregen.

Udstillingen viser mange forskellige aspekter af satiretegning, som er en meget aktiv visuel kultur og kunstform i det meste af verden. Billedets magtfulde evne til at vække stærke følelser og forargelse opleves måske især i sidstnævnte tema, hvor historier om tegnere, der er blevet forfulgt og retsforfulgt for deres tegninger foldes ud.

Og nej. Mohammed-tegningerne er ikke en del af udstillingen. Der er mange andre ufortalte historier om tegninger, der har vakt røre, om overgreb, og om tegnere, der har kæmpet for deres ret til at ytre sig. Nogle af de historier foldes ud i udstillingen.

Museumschef Ove Sørensen uddyber:

"Religiøs satire er ikke et emne i denne udstilling. Mange andre har behandlet det emne de senere år, så vi holder i stedet fokus på fire temaer, som spejler nogle af de emner, der i dag optager satiretegnere verden over. Den religiøse satire har taget meget fokus, specielt her i landet, men der er så meget andet fantastisk satire i hele verden. Derfor kan denne udstilling ses en hyldest til al den satire, der også fortjener at blive set og hørt."

Danske og internationale tegnere

Henover sommeren har Vejle Kunstmuseum modtaget op mod 500 tegninger fra mere end 60 satiretegnere fra hele verden, indenfor udstillingens fire temaer. De inviterede tegnere er teknisk og kunstnerisk betragtet blandt verdens bedste.

Udstillingen byder blandt andet på kendte danske tegnere som Lars Refn og Bob Katzenelson, der er formand og næstformand for Danske Bladtegnere og er to af bagmændene bag det digitale satiremagasin Spot fra 2015. Mød også kendte tegnere som Informations Mia Mottelson, Arne Sørensen, der i en menneskealder har tegnet til Vejle Amts Folkeblad og Roald Als, kendt fra Politiken.

International satirisk tegnekunst bliver også rigt repræsenteret på udstilingen. Der kan opleves værker af sydafrikanske Zapiro, som regnes blandt de 10 bedste satiretegnere i verden, og gjorde jorden hed for daværende præsident Zuma, der måtte trække sig fra posten i februar i år. Cristina Sampaio fra Portugal har vundet mange priser for sine tegninger, og mexicanske Cintia Bolios streg er sprælsk og utæmmelig. Museets gæster kan glæde sig til en satirisk jordomrejse på første klasse!

I tråd med museets grafiske profil

Med denne særudstilling fokuserer Vejle Kunstmuseum på en grafisk genre, der i sit væsen agiterer for forandring. Museet er førende inden for grafik og værker på papir med en unik samling på omkring 20.000 værker af slagsen. Det er den næststørste samling af grafiske værker i Danmark, og den unikke position skinner igennem på hele museet, hvor mange af de permanente udstillinger er blevet revitaliseret i løbet af de sidste par år. 

Udstillingen åbnes lørdag den 13. oktober kl. 14 af Arne Sørensen, der i en menneskealder har tegnet til Vejle Amts Folkeblad, ved et stort offentligt arrangement. I løbet af udstillingsperioden holdes en lang række arrangementer: karikaturworkshop med Bob Katzenelson, foredrag, omvisninger, og i januar 2019 besøg af den verdensberømte sydafrikanske satiretegner Zapiro.

'Lige til stregen. En satirisk jordomrejse' kan ses indtil 17. marts 2019. Der er gratis adgang til udstillingerne på Vejle Kunstmuseum.

Ill.  på forsiden: Karikaturer af USA's præsident Donald Trump er omdrejningspunkt for temaet 'Magtens ansigt' i Vejle Kunstmuseum kommende særudstilling 'Lige til stregen. En satirisk jordomrejse'. Her er det 'Three KEYS to understand Trump' af Ecuadorianske Rodrigo Xavier Bonilla Zapata, eller bare Bonil. Krediteres: Bonil

Historie-online.dk, den 26. september 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Ny udstilling på Cirkusmuseet i Rold
Spot på legetøj
Dannebrog - Kongeskib i 90 år