Menu
Forrige artikel

Efterårsferie for vikinger

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2824

 

Mød vikingerne i deres værksteder – og skyd med vikingelangbue

Op mod 50 vikinger gæster Vikingecenter Fyrkat ved Hobro i efterårsferien. Fra lørdag 13. til søndag 21. oktober demonstrer de vikingetidens håndværk og håndarbejde for publikum, der også selv får mulighed for at deltage i flere aktiviteter. En købt entrébillet gælder hele ugen.

Der er åbent på buebanen flere gange om dagen, hvor publikum, store som små, kan skyde med vikingelangbuer og pile med håndsmedede spidser. Vikingerne holder desuden selv en bueskydningskonkurrence, den såkaldte Palnatoke Cup, sidste dag i efterårsferien.

Hver dag hele efterårsferien kan børn og voksne teste deres bueskydningsfærdigheder ved Vikingecenter Fyrkat, når der skydes med langbuer. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Vikingerne kommer også for at udveksle erfaringer og lære af hinanden, så i løbet af ferien bliver der holdt kurser og workshops i blandt andet keramik, perlemageri, plantefarvning af uld og hør og pileflet. Der er på alle hverdage – 15. til 19. oktober - et fagligt oplæg om et af vikingetidens håndværk med en efterfølgende workshop, hvor publikum og vikinger kan prøve kræfter med dagens håndværk. Alle oplæg starter kl. 12, og workshoppen varer mellem 2-3 timer.

Derudover vil vikingerne alle dage – også i weekenden - bygge pile, sy, garve skind, filte uld, flette kurve, udføre smedearbejde, lave langebuer samt forskelligt træarbejde. Publikum er velkomne til at spørge ind til de mange aktiviteter og kan selv prøve kræfter med udvalgte håndværk.

Det er også i efterårsferien, at vikingebåden skal trækkes op af vandet. Det gøres på rundstokke, og her må publikum meget gerne hjælpe til. Båden trækkes op søndag 14. oktober cirka kl. 12.

Det kan være koldt at bo på vikingemaner i oktober, så i den kølige efterårsuge varmer vikingerne svedehytten op og fylder trækarret med vand, så de kan blive varmet godt igennem –og kølet af! Publikum er velkommen til at hoppe i baljen – men man skal selv tage et håndklæde med.

Alt i alt er Vikingecenter Fyrkat fyldt med vikingeliv og god stemning hele efterårsferien.

 

 

Klokken indvies på Bork Vikingehavn

Til sommerens vikingemarked på Bork Vikingehavn blev en ny kirkeklokke vist frem. En biskop fra vikingetiden kom til havnen i skib, og med sig havde han en ny klokke til havnens kirke. Et optog fulgte bispen mens han, hans følge og den nye klokke banede sig vej gennem den fyldte vikingehavn og endte ved kirken, Skt. Erasmus. Den 13. oktober skal klokken indvies. Ved en ceremoni ledt af biskop fra Ribe Stift, Elof Westergaard, vil sang og musik byde klokken velkommen i vikingetiden.

Klokken ringer i vikingetiden

Da danerne i vikingetiden blev gjort kristne, betød det at der skulle bygges kirker, og derfor står der i dag en indviet kirke på Bork Vikingehavn. Skt. Erasmus Kirke stod færdig i 2010 og er ligesom de første kirker i Danmark lavet af træ. Kirkeklokker, har ligesom kirkerne, også været i landet siden vikingerne tog på togt. Faktisk ved vi, at der allerede i 800-tallet blev givet tilladelse til at ringe med kirkeklokke i Hedeby. Den 13. oktober ringes der igen med en kirkeklokke i vikingetiden, når ribebispen som den første ringer med klokken.

Med sang og musik

Inden klokken kommer til at ringe afholdes der en ceremoni med kirkeklokken i fokus i vikingehavnens kirke. Her vil der blive sunget sange og spillet musik, inden klokken bæres ud og hejses op i klokkestablen, hvor den kommer til at ringe for hele havnen.

Hoc vas ex ere Borgvig anno domini MMXVI St. E atque tuere

Den nye klokke på Bork Vikingehavn er en kopi af Danmarks ældste fungerende kirkeklokke, der stadig ringer i Smollerup Kirke. Den blev støbt i 1100-tallet og havde facon nærmest som en bikube. I dag er der kun en af disse bikubeformede klokker tilbage - nemlig klokken i Smollerup, en lille landsby vest for Viborg. På denne står der: “Hoc vas ex ere benedic d(eus) atque tuere” oversat: “Dette fad af malm velsign og beskyt det, o Gud!” på Bork Vikngehavns nye klokke hedder det: “Hoc vas ex ere Borgvig anno domini MMXVI St. E atque tuere” altså: “Dette fad af malm (er skænket) Borgvig anno 2016. Beskyt det, St. Erasmus!”.

Mød vikingerne i efterårsferien

Bork Vikingehavn er en rekonstrueret vikingehavn og landsby med alt hvad dertil hører! Gå om bord på et rigtigt vikingeskib og gå rundt i de mange autentiske husene og se alle de flotte bygningsdetaljer. I uge 42 er husene beboet af frivillige familier, der lever som vikingerne gjorde - og de fortæller gerne om, hvordan det er at være viking!

Loke inviterer indenfor

Fredag den 19. oktober er der Lokes aften på Bork Vikingehavn. Det er en aften i mørkets, ildens og hyggens tegn. Der vil være vikinger i alle husene, og masser af spændende aktiviteter at deltage i. Vikingehavnen åbner denne aften op, og der vil i løbet af aftenen være rundvisninger og forskellige aktiviteter, blandt andet vil det være muligt at høre fantastiske myter og sagn fra den nordiske mytologi og få en særlig og lidt uhyggelig oplevelse i museets trækirke. Aftenen afsluttes med affyring af ildpile.

Historie-online.dk, den 1. oktober 2018

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museum på Rejsen 5: Falkland Islands
DHF: Ny dato for repræs.møde
Danefædag 26. januar 2019