Menu
Forrige artikel

Nyt medlem af DHF

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1221

 

Nordjyllands Historiske Museum - Algade 48 - 9000 Aalborg

 

Aalborg Historiske Museum kan du opleve hele byens historie – fra omkring år 900, da byen opstod i forbindelse med en handelsplads ved den daværende Østerå til den spirende industriby, der lå samme sted mere end 1000 år senere.

Aalborgstuen

Kom helt tæt på vikingetiden på Fyrkat, der er en af Danmarks fem ringborge.

Fyrkatborgen blev opført i 980 under Kong Harald Blåtand. Ingen af de oprindelige ringborge findes i dag, men på Fyrkat markerer en jordvold, hvor ringborgen omkransede de oprindelige 16 langhuse. Husenes beliggenhed er i dag markeret med hvide sten. Umiddelbart uden for borgen er et af langhusene rekonstrueret. De arkæologiske fund, der er gjort omkring borgen, er udstillet på Hobro Museum.

Ved Fyrkat

Mariager Museum er indrettet i en hyggelig 300 år gammel købmandsgård midt i den gamle købstad og klosterby.

Museets samlinger stammer fra egnen syd for Mariager Fjord og tæller blandt andet en købmandsbutik fra 1930´erne, et almueblåt fuldt udrustet køkken er fra 1930’erne samt en lang rækker stuer fra forskellige tidsaldre, der står komplette med møbler, tæpper, nips og røde pelargonier i vindueskarmene. Blandt andet kan du træde ind i en bondestue fra slutningen af 1700-tallet, to rokokostuer med møbler fra slutningen af 1800-tallet samt to mariagerstuer fra Østergade fra omkring år 1900.

Cirkusmuseet i Rold er indrettet ved Cirkus Miehes gamle vinterkvarter, som er Danmarks eneste bevarede cirkusbygning i træ.

Museet giver et indblik i cirkus som arbejdsplads i de seneste 200 år. Du får et indblik i både cirkusdirektørens, artisternes, staldtjeneren og barnets hverdag i cirkusverdenen. En verden, der bestod af meget mere end bifald og beundring fra publikum.

Regeringsanlæg Vestdanmark (REGAN Vest) blev opført i allerdybeste hemmelighed i perioden 1963-68, 60 meter under jorden langt inde i Rold Skov. Bunkeranlægget skulle huse både regering, embedsmænd og regent i tilfælde af en eventuel tredje verdenskrig. Så galt gik det heldigvis aldrig, men anlægget har i mere end fire årtier stået klar til med kort varsel at tage imod en række nøglepersoner.

Regan vest

Ud over de nævnte er der flere udstillingssteder: Lystfartøjsmuseet i Hobro, Havnø Mølle, Møllehistoriske Samling i Hadsund, Hadsund Egnssamling, Boldrup Museum, Apotekersamlingen, Gråbrødrekloster Museet, Lindholm Høje Museet.

Se hjemmesiden

Nordjyllands Historiske Museum er nyt medlem af Dansk Historisk Fællesråd og dermed med til at støtte historie-online

[Historie-online, 19. oktober 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Troels-Lund - Historiens Aktører nr. 11
Museum på Rejsen 61: Bern, Schweiz
Ting fra tiderne