Menu
Forrige artikel

Herregårdene i Vestjylland 1400-2000

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 913

 

Tirsdag den 11. september stiller Museum Midtjylland skarpt på 600 års vestjysk herregårdshistorie til en hyggelig aften på Herningsholm Museum.

Det vestjyske landskab er særegent, karakteriseret ved store vidder og højt til himlen. I Vestjylland er der plads til at bevæge sig og langt imellem det meste. Og herregårdene, der sammen med bøgeskovene hører til det østdanske landskab, er ikke rigtigt en del af billedet. Eller hva’?

Det vil måske komme som en overraskelse for de fleste, at Vestjylland kan fremvise et fintmasket net af både små og større herregårde. Spredt i landskabet ligger de, ofte med overraskende kort afstand mellem sig, men sjældent så prangende og pralende som i Østjylland, på Fyn og Sjælland. Fra de yderste klitrækker ved Vesterhavet til de magre jorder på heden, fra Limfjorden i nord til Vadehavet i syd har herregårdene sat deres præg på landskabet.

I århundreder var de centre for produktion og administration, ikke mindst i kraft af monopolet på den lukrative studehandel. I lokalområdet var de repræsentanter for europæiske strømninger i kunst, kultur og arkitektur. Det var bl.a. herregårdsejerne, som gennem handel og uddannelse havde internationale kontakter til Hamborg, Amsterdam og Newcastle, og som bragte nye teknologier, kultur og mode til landsdelen.

Aftenens foredragsholder er Ph.d. i historie Mikael Frausing fra Dansk Center for Herregårdsforskning. De frivillige ildsjæle i Herningsholmlauget vil efter foredraget servere kaffe og the.

Se hjemmeside

Historie-online.dk, den 4. september 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Relationer mellem Østvendsyssel og Vestgrønland
HistorieLabs Spilportal
VM i Middelalderkamp