Menu
Forrige artikel

100-året for 1. verdenskrigs afslutning

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 4339

 

Efteråret på Mosede Fort er spækket med mange arrangementer og foredrag.
I september inviterer vi både til ”Naturens Dag” og ”Befæstningens Dag” og indleder en foredragsrække, der markerer 100-året for 1. verdenskrigs afslutning. Efterårets mange aktiviteter kulminerer med en stor event på 100-års dagen for våbenhvilen søndag d. 11/11. 


Stor markering af 100-året
I dette efterår fejrer vi 1. verdenskrigs vigtigste jubilæum, nemlig afslutningen på den fire år lange krig. I tiden op til 100-året for den våbenhvile, der blev begyndelsen til fred, inviterer vi til en række foredrag på udvalgte torsdage ved fyraftenstid.
På selve 100-årsdagen d.11. november inviterer vi til en heldagsevent med kanonsalutter, fredsduer, mad, kage og musik fra tiden og gratis foredrag og omvisninger på museet hver time. Det fulde program for dagen er klar midt i september. D.11. november er det også muligt at ankomme til museet i veterantog med 1918-udklædte, der underholder undervejs. Billetter til togturen frigives allerede i begyndelsen af september.

Spændende foredragsrække
På udvalgte torsdage i efteråret dykker vi ned i nogle af de fortællinger, der knytter sig til krigens afslutning. Det sker i en foredragsrække, der foregår i museets infirmeribygning.  Vi tilbyder gratis kaffe ad libitum, mens du lytter og bliver klogere på spionage, mad og mindekultur og på, hvad vi mon lærte af den krig, der skulle have gjort det af med alle krige - nemlig 1. verdenskrig. Vi har inviteret en række eksperter med 1. verdenskrig som forskningsområde som foredragsholdere. Vi indleder foredragsrækken med vores egen museumsinspektør Kristian Bruhn og seniorforsker Jesper Düring Jørgensen i september. Her følger det fulde foredragsprogram, der markerer 100-året for freden.

Spionage og propaganda

Torsdag 20. september kl.16.00–17.30 
Museumsinspektør Kristian Bruhn beretter om stormagternes efterretningstjenesters hemmelige arbejde i Danmark og de danske myndigheders med- og modspil. Seniorforsker Jesper Düring Jørgensen fortæller om den tyske regerings forsøg på at købe og påvirke danske journalister og forfattere til at skrive tyskvenlig propaganda. For således under neutral facade at påvirke både dansk og international opinion.  
 
Danskere i canadisk krigstjeneste 

Torsdag 4. oktober kl.16.30–17.30  
Museumsinspektør Morten Tinning fortæller om de danskere, der under 1. verdenskrig meldte sig til canadisk krigstjeneste. Hvem var disse danskere, hvor kom de fra, og hvorfor meldte de sig frivilligt til krigen? 

Krigen og vegetarismen 

Torsdag 25. oktober kl.16.30-17.30 
Pernille Henriette Wiil, der er ph.d. og postdoc på forskningsprojektet Kampen om maden 1914-18, vil fortælle om da kød blev en mangelvare under 1. verdenskrig, og danskerne måtte lære at spise kødløst. Foredraget belyser især, hvilken indflydelse vegetarismen fik i kampen om maden.  
 
Læren af 1. verdenskrig 

Torsdag 1. november kl. 16.30-17.30 
Niels Bo Poulsen er seniorforsker og chef for Forsvarsakademiets Institut for Militærhistorie og Krigsteori og har dermed ansvaret for, at danske officerer forbereder sig bedst muligt på fremtidige krige ved at studere fortidens krige. Niels Bos forskning og undervisning i 1. verdenskrig har derfor et særligt formål, som han vil fortælle om. 

Mad og krig 

Torsdag 8. november kl. 16.30-17.30  
Dino Knudsen, der er ph.d. og postdoc på museets forskningsprojekt Kampen om maden 1914-18, vil fortælle om madens rolle i 1. verdenskrig Til trods for at 1. verdenskrig var en totalkrig, hvor kombattanterne forsøgte at udsulte hinanden, lykkedes det Danmark at fastholde sin handel med både Tyskland og Storbritannien. Kom og hør, hvordan Danmark sikrede sin neutralitet gennem eksport af smør, bacon og gullasch.  

Se hjemmeside

Historie-online.dk, den 5. september 2018

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Jan Smuts - Historiens Aktører nr. 55
Museum på Rejsen 4: Weimar
Museum på rejsen 2: Wien