Menu
Forrige artikel

Frederik 4. & Louise

Kategori: Kongeligt bryllup
Visninger: 16216

 

Frederik 4. var gift flere gange - til begge hænder

Frederik 4.s første hustru var Louise af Mecklenborg-Güstrow, og deres bryllup stod, efter datidens kalender, den 5. december 1695 på Københavns slot. 

Prinsessen var blevet afhentet af fem danske skibe i Warnemünde, hvorfra hun var sejlet til Charlottenlund. Mødet mellem Kronprins Frederik og hans tilkommende foregik i et særligt opstillet telt, lidt uden for Østerport, hvor standspersoner allerede tidligt om morgen var tilsagt for at modtage den kongelige brud. Efter mødet blev Prinsesse Louise transporteret videre i en særlig brudekaret, mens Kronprinsen var til hest. 

Gift på dansk
Bryllupsprocessionen omfattede trompetere, paukespillere og livgardister både til hest og til fods. Da optoget passerede Nørreport blev der saluteret med kanoner, og i gaderne, dannede borgerne spalier. Vel ankommet til slottet blev Prinsessen ledt op i beletagen, og pyntet som brud. 
Selve vielsen foregik ikke ikke kirken men på slottet. Først tog Kronprinsen plads i en særlig stol ved siden af Kongen, og herefter blev Prinsesse Louise ledt ind af Dronningen og Prinsesse Sophie Hedvig. Hun blev placeret i en stol med himmel, overfor Kronprinsens, og brudeskamlen blev bragt frem. Herefter ledte Kongen Kronprinsen og Dronningen Prinsessen frem til skamlen. Ceremonien blev forrettet af Peter Jeppesøn og holdtes på dansk. 
I kirkebogen fik vielsen et lille ord med på vejen "Gud velsigne deres ægteskab og give dem mange års lyksalighed". 

Gift til venstre hånd
Lyksalighederne blev der dog næppe mange af for den nygifte Prinsesse Louise, som allerede efter få års ægteskab måtte se sin mand engageret til anden side. Først med Elisabeth Helena von Vieregg og siden med Anna Sophie Reventlow. I 1712 lod Frederik den 4. sig vie "til venstre hånd" med Anna Sophie, og få dage efter Dronning Louises død i 1721 blev de atter gift. Denne gang til højre hånd, og Anna Sophie fik titel af dronning.

Charlotte S.H. Jensen

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Christian 7. & Caroline Mathilde
Christian 7. & Caroline Mathilde
Christian 7. & Caroline Mathilde