Menu
Forrige artikel

Midsommertræet

Kategori: Temaer
Visninger: 11673

 

Fx på Lolland og Falster blev byens træ pyntet festligt til Sankt Hans. Også de "kloge" træer fik særlig opmærksomhed.

Til midsommer var mange af naturens kræfter særligt stærke i følge menigmands opfattelse. Det gjaldt kilderne, men også fx de "kloge træer". Kloge træer, er træer, som har helbredende evner. 

Kloge træer
Hyppigt blev prædikatet hæftet på hultræer. Dvs. træer, hvor to dele af stammen er vokset sammen foroven, så de danner et hul. Kryber man igennem hullet - som regel under iagttagelse af forskellige regler - vil træet kunne befri én for en række dårligdomme og skavanker. Som regel var det skik at efterlade et stykke tøj til træet. Enten som en gave, eller fordi man gennem tøjstykket mente at kunne binde sygdommen fast til stedet. Et af de allermest berømte "kloge" træer, er kludeegen i Leestrup skov på Sydsjælland. Træet er stadig behængt med en mængde tøjstykker. Netop til Sankt Hans var også de "kloge" træers kræfter stærkere end ellers.

Torebys træ havde krone
Bl.a. på  Falster og på Lolland havde "midsommertræet" en særlig position. En gruppe af landsbyernes beboere sørgede for at udforme forskellige pynt, at blomster og kranse, således at man kunne pynte et bestemt træ med stadsen. I Toreby sogn på Lolland brugte man en særligt stor grøn krans, som kaldtes "kronen" og blev hejst øverst op i træet. Andre steder, fx. i Kettinge fandtes pynt, som blev genbrugt år for år.
Måske startede festlighederne med et optog, hvor ungdommen drog rundt for at synge og tigge madvarer til efterfølgende gilde, således som det kendes fra andre af årets fester på landet. Efter at træet var pyntet var der i reglen musik og dans og der blev leget på bygaden ved træet.

Charlotte S.H. Jensen

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Sankt Hans-koen
Myter om hekse
Hvorfor brænder vi Sankt Hans-bål?