Menu

Hjerter og kugler til jul

Kategori: Jul
Visninger: 20092

Hjerter og glaskugler til jul

"Klassiske" former for julepynt som hjerter og kugler har vidt forskelligt udgangspunkt. Deres historie går tilbage til 1800-tallet

De flettede "rød-hvide" julehjerter er næsten ikoner for selve julen, men rigtigt almindelige bliver de først hen imod omkring år 1900. Det ældste daterbare flettede hjerte er udført af selveste H.C.Andersen i 1861. Hjertet, som er lavet i gult og grønt papir har ingen hank, og er måske derfor ikke lavet med tanke på juletræet. Først fra 1870´erne findes flettede julehjerter til at hænge på træet. 

Hvor hjerterne er eksempler på hjemmelavet pynt er glaskugler/glaspynt eksempel på det købte. Tidligere var stort set al glaspynt fra Tyskland, hvor landsbyen Lauscha i nærheden af Nürnberg/landsby siden 1840´erne havde haft en blomstrende glasindustri. Her havde glasmagerne - som fusk - øvet sig i at blæse så store og tynde "kugeln" som muligt. Og det er sandsynligvis disse kugler, der, der er blevet til juletræspynt. 

Indtil 1890-erne var kuglerne mundblæst, men efterhånden gik man over til at blæse i forme, som også gav mulighed for flere faconer og figurer. Omkring første verdenskrig fik de tyske varer konkurrence, først af østrigske, senere polske og tjekkiske varer.

 

Se relaterede artikler
Julelys - også elektrisk
Krigerisk julepynt
Julelys - også elektrisk