Menu

Hjerter og kugler til jul

Kategori: Jul
Visninger: 21565

Hjerter og glaskugler til jul

"Klassiske" former for julepynt som hjerter og kugler har vidt forskelligt udgangspunkt. Deres historie går tilbage til 1800-tallet

De flettede "rød-hvide" julehjerter er næsten ikoner for selve julen, men rigtigt almindelige bliver de først hen imod omkring år 1900. Det ældste daterbare flettede hjerte er udført af selveste H.C.Andersen i 1861. Hjertet, som er lavet i gult og grønt papir har ingen hank, og er måske derfor ikke lavet med tanke på juletræet. Først fra 1870´erne findes flettede julehjerter til at hænge på træet. 

Hvor hjerterne er eksempler på hjemmelavet pynt er glaskugler/glaspynt eksempel på det købte. Tidligere var stort set al glaspynt fra Tyskland, hvor landsbyen Lauscha i nærheden af Nürnberg/landsby siden 1840´erne havde haft en blomstrende glasindustri. Her havde glasmagerne - som fusk - øvet sig i at blæse så store og tynde "kugeln" som muligt. Og det er sandsynligvis disse kugler, der, der er blevet til juletræspynt. 

Indtil 1890-erne var kuglerne mundblæst, men efterhånden gik man over til at blæse i forme, som også gav mulighed for flere faconer og figurer. Omkring første verdenskrig fik de tyske varer konkurrence, først af østrigske, senere polske og tjekkiske varer.

 

Se relaterede artikler
Krigerisk julepynt
Guirlander, musetrapper
Krigerisk julepynt