Menu
Forrige artikel

Begravelse til søs i bronzealderen?

Kategori: Arkiv
Visninger: 3371

I sommeren 2014 fandt en kajakroer et menneskekranium på den vestfynske kyst. Måske er han begravet i vandet?

Et cirkulært hul i kraniekalotten fik - ganske forståeligt - finderen til at tro, at han stod overfor en mordsag. Han gjorde derfor det eneste rigtige - han kontaktede Fyns Politi, der håndterede sagen helt efter forskrifterne og sendte kraniet til retsmedicinerne.

En efterfølgende Kulstof 14-datering har dog vist, at hvis man skal finde en evt. morder, skal man tilbage til Egtved-pigens slægtninge - for kraniet er fra ældre bronzealder - ca. 1700 f.Kr. f. Retsmedicinerne har også oplyst, at hullet i hovedet næppe kommer fra et slag, men derimod fra en svulst, som har vokset inde i hovedet på personen - der var en mand på ca. 20 år. Tilbage står så at forklare, hvordan han endte på en vestfynsk strand!

Spor på kraniet viser, at det har ligget begravet i sand på havbunden, så teoretisk set kan manden være druknet og efterfølgende dækket med sand. Det er dog næppe så sandsynligt, for kroppen ville så være flydt op til overfladen og gået i opløsning. En anden mulighed er, at han har været fastgjort på havbunden - måske i en form for begravelse. Fra ældre og yngre stenalder kender man begravelser i stammebåde på havets bund - bl.a. fra Møllegabet på Ærø.

Det kan derfor ikke udelukkes, at manden fra Føns-området også fik en søbegravelse, men nogen sikker afgørelse når vi aldrig frem til! Historien er imidlertid et godt eksempel på, at hvis flere faggrene, her politiet, retsmedicinere, atomfysikere og arkæologer, forener deres kræfter, kan de tilsammen skrive en særdeles spændende historie.

(2014)

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Runesten omfortolket
Sensationelt bronzefund i Gl. Skørping
Grønlændere opfandt den mobile spæklampe