Menu
Forrige artikel

Michael Klos: Den første verdenskrig

Kategori: Bøger
Visninger: 11025

Af Vigand Rasmussen, lektor, cand. mag.

Michael Klos indleder bogen med at placere den 1. verdenskrig i historiens superliga på linie med opdagelsen af Amerika og den franske revolution. Krigen, som rasede fra 1914 til 1918, fik vidtrækkende konsekvenser for hele verden, og selv i dag kan mange konflikter og problemer føres tilbage til denne krig.

Klos anvender den østrigske forfatter Stefan Zweig som øjenvidne til at beskrive den afgørende sommer 1914, og da Zweig er en skarp iagttager, hvirvles læseren på bedste vis ind i historien om optakten til krigen. Efter Zweig tager Klos over og giver en velskrevet og kompetent gennemgang af de ret komplicerede forhold, som gik forud for krigens udbrud.

Efter hvert hovedafsnit følger et afsnit med kilder, hvor Klos til optaktskapitlet har samlet nogle centrale og relevante tekster som Eyre Crowes memorandum og Kurt Rietzlers skrift fra 1914. I den forbindelse kunne man have ønsket sig, at Klos også havde taget f.eks. Østrig-Ungarns ultimatum til Serbien med samt Serbiens diplomatiske mesterstykke af et svar.

Derefter bliver krigens hovedtræk gennemgået med hovedvægt på de store slag på Vestfronten  ledsaget af gode kort over slagmarkerne og fronternes bevægelser. Selv om Vestfronten fylder godt i kapitlet, bliver der også plads til et afsnit om krigen i Mellemøsten, hvor man tilmed får helt centrale kilder i tilgift, såsom Sykes-Picot aftalen fra 1916 og Balfour-erklæringen fra 1917.

Efter gennemgangen af generalernes krig føres læseren ned i mudderet og sølet hos frontsoldaten, hvis forhold beskrives godt og grundigt samt underbygges med et glimrende illustrationsmateriale.

I kapitlet om hjemmefronten fortælles bl.a. om de mere finurlige sider af krigen. F.eks. foregik der en hemmelig handel mellem krigens parter. Frankrig solgte således kød og foderstoffer til Tyskland via Schweiz, mens tyskerne solgte ammunition til Frankrig og Italien ad samme kanal. Det var ganske vist en type ammunition, som tyskerne ikke længere anvendte selv, men alligevel !

Klos rokker også lidt ved opfattelsen af, at krigen for alvor bragte kvinderne ud på arbejdsmarkedet ved at påvise, at langt de fleste kvinder, som kom ind på våbenfabrikkerne f.eks. kom fra de lukkede tekstilfabrikker.

I samme kapitel sættes urolighederne i Irland og revolutionen i Rusland også fint ind i den store sammenhæng.

Freden og dens følger behandles godt og bredt med en fin sans for detaljer og en tankevækkende perspektivering, som afsluttes med en omtale af den årlige mindehøjtidelighed i Mindeparken i Århus, hvor krigens mange millioner faldne æres.

Michael Klos’ bog om den 1. verdenskrig og dens følger er skrevet med henblik på undervisningen i de gymnasiale uddannelser. Her vil den kunne anvendes med stort udbytte, men også enhver historisk interesseret vil have glæde af på denne kompetente måde at blive ført ind i et af verdenshistoriens helt centrale emner.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Første verdenskrig ved Tunestillingen
Den sorte dag ved Moulin-sous-Touvant
U 15 - det første offer