Menu
Forrige artikel

1700-tallet på Gammel Estrup

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3986

 

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum inviterer på en rejse 300 år tilbage i tiden i weekenden 19.-20. juni. Herregården forvandles i to dage til et totalteater, hvor man kan opleve livet for både høj og lav i 1700-tallets samfund.

På Gammel Estrups 1700-talsdage skrues tiden tilbage til 1700-tallets herregårde, hvor forskellen på adelsfolk og bønder var uendelig stor.
Det var en tid, hvor pudrede parykker og hvidsminkede ansigter var højeste mode blandt datidens overklasse. Adelsfolkene bar korsetter og stramtsiddende benklæder, der rankede og formede kroppen, mens sindet blev trænet til at kontrollere følelserne. Selviscenesættelse, luksus og forbrug gennemsyrede hof- og adelslivet”, fortæller museumsinspektør Marie Kirstine Elkjær. ”I kontrast til adelsfolkenes luksuriøse liv står bøndernes slidsomme tilværelse. For selvom Oplysningstidens idealer om frihed og lighed langsomt vandt frem fra slutningen af 1700-tallet levede langt størstedelen af den danske befolkning i det meste af 1700-tallet som stavnsbundne bønder underlagt herremanden og det lokale gods. Livet på landet var hårdt og slidsomt, og hverdagen handlede om overlevelse”, forklarer hun.

Denne kontrast mellem datidens svimlende rige elite og folk i almindelighed oplever man til 1700-talsdagene, hvor man både kan se fornemme adelsfolk, der promenerer i barokhaven og drikker te i salonerne og bønder, der arbejder med gamle håndværk og sælger deres varer på markedet i Borggården. Ved hjælp af Gammel Estrups formidlere og godt 100 frivillige aktører i autentiske dragter vækkes historien til live i et stort totalteater.

Adelsfrøkenen er fotograferet af Jørgen Vest Rasmussen

Gud blandt godtfolk og grever

I 1700-tallet havde kirken en væsentlig plads i livet for både adelsfolk og bønder, og netop kirken er omdrejningspunkt for en række aktiviteter til Gammel Estrups 1700-talsdage. Man kan blandt andet opleve en 1700-talsgudstjeneste, og børn kan komme i 1700-talsskole, hvor de bliver undervist i Luthers lille Katekismus, som beskriver de vigtigste elementer i den protestantiske tro, og som børn skulle kunne udenad.

1700-talsdagene byder derudover blandt andet på fægteskole og kanonaffyringer, gøgl og ildshow, marked med salgs- og madboder, rundvisninger med greveparret og bøndernes danseopvisning.

1700-talsdage er 19. og 20. juni 2021.
Der er aktiviteter for både børn og voksne hver dag fra kl. 10 til 17.
Entreen til museet er 100 kr. – børn under 18 år er gratis. Billetten gælder også til nabomuseet Det Grønne Museum.
Coronapas er påkrævet for alle over 15 år

[Historie-online.dk, den 9. juni 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Børnenes baggård i Odense
100 år med Danmark
Valdemar Sejr og Dannebrog