Menu
Forrige artikel

Byarkiv fylder 80 år

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 322

 

Langeland har altid haft mange ildsjæle, og det var en tandlæge som fik ideen til at skabe Rudkøbing Byhistoriske Arkiv.

Tandlæge og grundlægger af Rudkøbing Byhistoriske arkiv Chr. Kiilsgaard Rudkøbing Byhistoriske arkiv

Da tandlæge Christian Kiilsgaard tog initiativ til Rudkøbing Byhistoriske Arkiv, havde han nok ikke forestillet sig, at det lille arkiv 80 år senere ville være vokset til et stort og relativt moderne lokalarkiv med ca. 850 hyldemeter arkivalier, en stor fotosamling på over 13.000 billeder samt over 120.000 glasplader. Arkivet råder også over en omfattende avissamling af primært langelandske aviser, ligesom man laver udstillinger i banegårdens gamle ventesal.

Den 30. januar er det 80 år siden at Rudkøbing Byhistoriske Arkiv blev indviet. Christian Kiilsgaard blev den første arkivar på stedet, men hans arbejde med at med at indsamle arkivalier om Rudkøbings historie var dog startet flere år tidligere i forbindelse med Rudkøbings 650-års købstadsjubilæum.

Vi er det næstældste byarkiv i Danmark, men vi er også et moderne arkiv med fokus på digitalisering af vores arkivalier og billeder, så flere kan få glæde af vores fælles historie. Det hele er smukt pakket ind i Rudkøbings gamle banegård, hvor vi har til huse.” siger arkivar Jeppe Jøhn Hørsholm.

Arkivet startede i Nørregade, men Christian Kiilsgaard måtte hurtigt flytte arkivet hjem til sig selv, da der var for fugtigt i de lokaler, kommunen havde stillet til rådighed. Senere flyttede det byhistorisk arkiv til andre steder i byen. I dag har arkivet til huse i den gamle banegård i Havnegade 7, og her arbejder en lille gruppe ansatte og en stor skare af engagerede frivillige med at bevare lokalhistorien for fremtiden.

I dag er det en blandet skare, der bruger arkivet. Udover de åbenlyse som historieinteresserede og slægtsforskere kommer også en del turister. Og det er ikke kun langelændere, der bruger arkivet. Der kommer også jævnligt henvendelser og besøg fra udlandet, særligt fra USA, tv-selskaber og forskere.

Selve 80-års dagen fejres senere på året i forbindelse med ”Arkivernes Dag”, men man er selvfølgelig altid velkommen til at kigge ind på arkivet.

Rudkøbing Byhistoriske Arkiv holder til i Rudkøbings gamle banegård

[Historie-online.dk, den 29. januar 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Julen 2020 på Frederikssund Museum
Museumsnumre 62 - Lokkeænder
Kropumulig Kroputrolig