Menu
Forrige artikel

Nutidens stemmer i kolonihistorien

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 299

 

M/S Museet for Søfart er vært for en debat om formidling af Grønlands og Danmarks fælles historie mellem cand.mag. i Grønlandske og Arktiske Studier Ivalo Katrine Birthe Foget Olsvig og museumsinspektør Benjamin Asmussen. Debatten er modereret af journalist Martin Breum.

”Kolonihistorien fortæller vi som regel i Danmark fra et dansk eller københavnsk perspektiv”, fortæller museumsinspektør på M/S Museet for Søfart Benjamin Asmussen.  ”Der er kilderne rigeligst, og den synsvinkel har fyldt mest i forskningen. Men hvordan taler man egentligt om den fælles fortid i de tidligere danske kolonier i dag?”

At der kan være forskel på hvilke historier, der er i centrum forskellige steder, blev særlig tydeligt under markeringen af 100-året for salget af Dansk Vestindien. På US Virgin Islands i dag er det andre historiske aktører, der er i fokus end i Danmark.

”Derfor rakte vi ud til fire vidende personer med baggrund i Grønland, US Virgin Islands, Ghana og Indien og bad dem dele deres viden med os og vores gæster”, fortsætter museumsinspektør Benjamin Asmussen. ”Deres indsigter har vi nu tilføjet udstillingen om den danske kolonisøfart som et ekstra videnslag, og det giver både ekstra dybde og bredde.”

Den grønlandske stemme er Ivalo K. B. F. Olsvig, der er konsulent og foredragsholder med baggrund i både Grønland og Danmark. Ivalo fortæller: ”Det er på tide at man ikke kun fortæller historien fra et vestligt historiesyn, men i stedet er mere lydhør for og giver plads til andre stemmer i historien. Især befolkningsgrupper som har været tidligere koloniseret skal have plads til at kunne lære og derefter selv formidle deres egen historie.”.

”Jeg oplever tit folk siger at ”kolonitiden i Grønland er da lang tid siden”, men mine bedsteforældres generation opvoksede under kolonitiden, mine forældres generation oplevede indførelsen af Hjemmestyret, og da jeg var teenager, fik Grønland Selvstyre – så nej kolonitiden er ikke lang tid siden og det er vigtigt at forstå og forholde sig til.”, forsætter Ivalo K. B. F. Olsvig.

Debat: Nutidens stemmer i kolonihistorien – Det lokale i det globale på M/S Museet for Søfart.

Hvornår: 14. juni kl. 16:00-17:00 ca.

[Historie-online.dk, den 18. maj 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museum på Rejsen 17: Linnémuseet, Uppsala
Lyntoget på Dansk Jernbanemuseum
Jul på danske museer 2