Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 10, 2024

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 461

 

Vi skal høre inciterende soulmusik fra Harlem, på rekonvalscenthjem ved Øresund og i magtens korridorer, hvor Kosovokrigen diskuteres. Vi skal også hilse på den svenske forfatter Selma Lagerlöf og høre om dengang den danske ambassadør udleverede østtyskere til Stasi. Lars Mikkelsen fortæller om senmiddelalderen i Danmark, og kendte briter fortæller om deres bedsteforældres krigshistorie. Desuden fortæller en dokumentar om anvendelsen af guldet, og et norsk drama handler om landets guldreserve, som skal bringes i sikkerhed. God fornøjelse!

 

Historien om Danmark: Sen middelalder

DR2, 6. marts, kl. 18:50

Lars Mikkelsen fortæller om den sene middelalder fra cirka 1350-1526. Det er en periode, hvor Danmark forvandler sig fra at være en splittet nation til at blive en nordisk stormagt. Det begynder med en ambitiøs konge, Valdemar Atterdag, der får chancen for at genopbygge Danmark og det fortsætter med hans datter Magrete, som helt uventet formår at sætte sig på magten i Danmark. Men middelalderen er også en barsk tid, hvor den sorte død rammer en i forvejen hårdtprøvet befolkning.

 

I magtens korridorer (4:8) Kosovokrigen

DR2, 7. marts, kl. 21:00

Amerikansk dokumentarserie fra 2023. Dayton-aftalen fra 1995 satte en stopper for Serbiens folkedrab på bosniakkerne, men nævnte ikke Kosovo, som det internationale samfund anså som en del af Serbien. Men i slutningen af 1990'erne begynder albanere i Kosovo at gøre voldeligt oprør mod serbernes etniske udrensning. USA og Rusland er uenige om Kosovo. Madeleine Albright er blevet amerikansk udenrigsminister. Kan hun overbevise USA's europæiske allierede om at forhindre et forestående folkemord?

 

Guldtransporten

DR2, 8. marts, kl. 20:00

Norsk drama fra 2022. (Gulltransporten) 9. april 1940. Norge besættes af den tyske krigsmaskine. Et af tyskernes primære mål er at få fat i Norges guldreserver. Men takket være nogle få modige mennesker bliver guldet flyttet væk - for næsen af nazisterne. 55 ton guld bliver transporteret gennem det barske vinterlandskab på lastbiler, tog og både af en spraglet gruppe frihedskæmpere. Med livet som indsats. Medvirkende: Jon Øigarden, Ida Elise Broch, Sven Nordin m.fl. Instruktion: Hallvard Bræin.

 

Lysglimt

DK4, 9. marts, kl. 12:55

Et rekonvalescenthjem er ved at være en sjælden ting, men findes dog få steder rundt om i Danmark. Et af dem er Lysglimt, der ligger ud til kysten ved det nordlige Øresund ikke så lang fra det skønne Gilleleje. Det er Danmarks ældste rekonvalescenthjem helt tilbage fra dengang, hvor folk boede i fjerde baggård og trængte voldsomt til god mad, lys og luft. Her får du et lille tilbageblik og møder gæsterne, der i dag kommer for at rekreere, komme sig over sygdom, få kræfter igen, blive fodret op og nyde socialt samvær. Eller måske bare få et pusterum fra ensomhedens svøb, eller møde gode venner.

 

Selma Lagerlöf (1:2) Ledt af en god stjerne

DR2, 10. marts, kl. 21:00

Svensk dokumentarserie fra 2023. (Selma Lagerlöf - the story of her life, work and time) Hun er en af Sveriges mest kendte forfattere. Selma Lagerlöf er født i Värmland i 1858. En lille pige med en unik evne til at fortælle de mest skræmmende og smukke historier. I tyverne trodser hun sin far, idet hun uddanner sig som lærerinde og rejser ud i verden, hvor hun forelsker sig i to kvinder. Og da hendes debutroman endelig udkommer, bliver den mandlige kulturelite chokeret over dens originalitet og kvalitet.

 

Summer of Soul

DR2, 10. marts, kl. 22:15

Amerikansk oscarvindende dokumentarfilm fra 2021. I 1969 fandt en musikfestival sted, der aldrig er blevet vist. Før nu. Oplev den episke Harlem Cultural Festival. Seks uger fyldt med musiklegender som Stevie Wonder, Nina Simone, Gladys Knight & the Pips, B.B. King, Mavis Staples, Sly and the Family Stone og The Chambers Brothers. En musikbegivenhed, der blev betegnet som 'The Black Woodstock' og hyldede sort historie, kultur, frigørelse og musik. (Dokumania)

 

Fortidens fantastiske ingeniørkunst II (2:10) Guldets magt

DR2, 11. marts, kl. 18:25

Britisk dokumentarserie fra 2022. (Ancient Engineering) Det er det mest luksuriøse grundstof på kloden. Guldet er blevet skabt i supernovaeksplosioner, og sandsynligvis først blevet fundet som guldklumper i vandløb. Mægtige civilisationer har jaget dets skønhed og rigdom. Ædelmetallet er sjældent, og begæret efter det har ført til store teknologiske landvindinger. Oplev, hvordan guld udvindes, forvandles til hverdagsgenstande og bliver brugt til at pryde templer og statuer.

 

Udleveret til Stasi af Danmark

DR2, 12. marts, kl. 18:25

Dansk dokumentar fra 2022 Hvad er prisen for loyalitet? Hvor dybt stikker din pligt og troskab? Dette er nogle af de spørgsmål, som Danmarks ambassadør i DDR med sikkerhed har stillet sig selv den 9. september 1988, da han valgte at udlevere 18 østtyskere, herunder 5 børn, til selveste Stasi. Denne dokumentar undersøger hvordan den danske ambassadør Erik Krog-Meyer kunne lade det komme så vidt, og hvordan Danmark efterfølgende greb til hidtil usete metoder, for at løse en af den danske kolde krigshistories største kriser.

 

Mine bedsteforældres krig II (1:4)

DR2, 12. marts, kl. 20:10

Britisk dokumentarserie fra 2022. (My Grandparents' War) Fire britiske stjerner udforsker deres bedsteforældres ekstraordinære krigshistorier - og opdager, hvordan krigserfaringerne har formet deres eget liv. Denne gang undersøger skuespiller Kit Harington, der er kendt fra Game of Thrones, sine fire bedsteforældres roller under 2. Verdenskrig. En historie, der er fyldt med kærlighed og spionage, og som bringer ham til Italien for at høre om en dødbringende militæroperation, der dekorerede hans morfar med militærkorset.

[Historie-online.dk, den 5. marts 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 37, 2023
TV-tips, uge 19, 2024
TV-tips, uge 18, 2024