Menu
Forrige artikel

Morten/Martin i andre lande

Kategori: Temaer
Visninger: 15936

 

I Danmark fejres Sankt Martin med fjerkræ på bordet. Men også i andre lande har han en vis position

I Tyskland er Martinsfesten fortsat af en vis betydning, og omfatter bl.a. optog med lygter, viser og gåsesteg. De særlige Martinslieder, som anvendes i bl.a. Rheinland  Niederrhein, Niederlande og Flandern har rødder, der rækker tilbage til middelalderen, selvom mange er digtet omkring år 1900, da Martinsfesten fik en opblomstring. 

Lys, bagværk og Martinssvin
De lygter, som anvendtes, kunne fx være skåret ud af runkelroer. Toppen blev skåret af, roen udhulet og et lys placeret i bunden. Derefter kunne roen bæres eller monteres på en stang. Sådanne roelygter anvendes fortsat - måske især i landlige områder. Martinslygterne - der også har rødder i den katolske kirkes lysprocessioner - kan også ses som en afløsning for de Martinsbål, som har været anvendt. Bålet eller lygterne bringer lys i mørket, ligesom Martin gjorde med sin kristne mission. Nogle forskere har desuden ment, at Martinsbålet kunne hænge sammen med et ældre førkristen årstidsfest, hvor den forgangne sommer brændtes.
Desuden har de forskellige tyske egne også forskellige Martinsskikke. I Schlesien fejres han med særligt bagværk, i Tirol og Schwaben fandtes væddelege i stil med "at rykke hovedet af hanen" fra vore hjemlige fastelavn og i Würzburg blev "Martinssvin" hidset til kamp mod hinanden.

Martin i Frankrig
Også i Frankrig har Martin haft en særlig position, og her kunne man bryste sig af et fornemt relikvie. I de franske kongers slotskapel Sainte Chapelle opbevares et stykke stof, som angiveligt er Martins kappe, på latin cappa eller capella ("lille kappe"). Kappen blev blev betragtet som et særligt nationalt klenodie, og skulle angiveligt give beskyttelse til soldaterne, når den blev bragt med på felttog. Det er Sainte Chapelle - og dermed Martins kappe - som er baggrunden for ordet "kapel", der jo også findes i det danske sprog.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Hvorfor spiser vi andesteg?
Hvor gammel er skikken?
Hvem er Sankt Morten?