Menu

Hvorfor har man påskeæg?

Kategori: Årstidens skikke
Visninger: 31118

 

Påskeæg har været kendt længe, men først i 1900-årene går chokoladeæggene deres sejrsgang

For 100-150 år siden kendte man også til påskeæg. Ikke som chokolade-, sukker- eller konfektæg, men som almindelige hønseæg. Disse kunne dog være kogte med forskellige naturfarvemidler - fx løgskaller og evt yderligere dekorerede. Man kunne dekorere æggene ved at ridse i skallen på de farvede æg, eller ved at tegne mønstre med tælle, inden de blev lagt i farvebad.

Leonora fik æg i Blåtårn
Nogle af de ældste danske påskeæg er måske dem, der omtales i Leonora Christines "Jammersminde". Her fortæller hun, at hun udvekslede dekorerede påskeæg med en medfange i 1667. Men også før den tid er der spor af, at æggene har haft betydning. I middelalderen véd man, at farvede æg anvendtes i fornemme kredse, og også i Danmark er der spor af den "madvielse", som har været anvendt i andre lande. Ved madvielsen sørgede præsten for at velsigne madvarer, bl.a. æg, i forbindelse med påsken.

Synge for æg
På mange gårde fik karle og piger et vist antal påskeæg, som de kunne bruge til at lege med, forære væk - eller spise. I bondesamfundet var æg lidt af en delikatesse. Op til påske kunne man se børn gå rundt og "synge for æg", for at samle påskeæg til at lege med i helligdagene. Det er først i løbet af de seneste 70-80 år, at chokoladepåskeæggene har gået sin sejrsgang. I slutningen af 1800-årene brugte man også sukkeræg. 

Ældste chokoladeæg
De første chokoladepåskeæg optræder i firmaet "Galle og Jessens" priskuranter fra 1917, men fænomenet kan godt være lidt ældre. Chokoladeæggene begyndte at blive populære i 1920´erne og 30´erne, og fik et endeligt gennembrud efter anden verdenskrig, da de søde sager atter kom på markedet efter mange år med rationering.

Charlotte S.H. Jensen

Se relaterede artikler
Vintergæk eller sommergæk?
Video: At farve påskeæg
Video: At trille påskeæg