Menu
Forrige artikel

Kejser Neros genåbnede pragtpalads

Kategori: Artikler
Visninger: 7350

 

Italien har virkelig været lukket ned under pandemien. Men signalerne fra Rom antyder, at det senest fra begyndelsen af juni atter vil være muligt at komme til Rom. Byen man aldrig bliver færdig med. Så kunne det måske være på tide at aflægge kejser Neros genåbnede pragtpalads, der gennem århundreder har været begravet under jorddynger, et besøg.

Egentlig har ’Domus aurea’ været let at overse. Besøgende, der har besøgt Forum Romanum og Colosseum, er oftest mættet med indtryk. Og trætte.

Den romerske historiker Suetonius (98 – 138) skriver følgende om Neros palads: "En kolossal statue af Nero, 120 fod høj, stod i vestibulen af huset. Det var så bredt, at det omfattede tre mil-lange søjlegange og en sø, der lignede havet, omgivet af bygninger lavet som byer. Rundt omkring lå villaer med marker, vingårde og græsgange, skove fulde af alle slags tamme og vilde dyr. I dele af paladset var rummene belagt med guld og besat med ædelsten og perlemor. Spisesale havde lofter af elfenben med paneler, der var mobile og perforerede, så blomster og parfume kunne drysse ned på gæsterne. Den største spisesal var cirkulær og roterede kontinuerligt dag og nat, som jorden. Badene fik forsyninger af havvand og svovlholdigt vand. Da det hele stod færdigt, indviede Nero huset, og viste sin tilfredshed ved at bemærke, at endelig kunne han leve i et hus værdigt for et menneske." (De vita Caesarum, V).

Havde man stået, hvor Colosseum ligger i dag, ville udsigten mod nordøst have taget sig således ud:

Gammelt stik forestillende Neros villa med den kunstige sø. Det hele opført mellem år 64 og 68. Arkitekterne var Severus og Celer.

Byggeriet blev til oven på den voldsomme brand, der havde lagt store dele af byen i aske. En brand der er blevet tilskrevet Nero selv, uden at der dog findes afgørende bevis herfor. Hvilket også gør sig gældende for historien om, at han skulle have stået på en balkon og spillet violin.

Et gigantisk byggeri

Det var et gigantisk byggeri, der blev påbegyndt og i øvrigt afsluttet i løbet af 4 år. Og der blev ikke sparet på noget. Det var et enormt område, dette byggeri med tilhørende parkanlæg dækkede. Hele 350 hektar mener man. Og i selve bygningen var der over 300 værelser.

Der blev ikke sparet på noget – Nero beslaglagde stort set alt, han kom i nærheden af og brandskattede voldsomt.

Væggene var dækket med flerfarvet marmor – over alt var der anvendt både elfenben og guld. Hertil kom en masse fresker, som romerne er kendt for.

Pragtrummet er nok den ottekantede sal med tilstødende værelser på fem sider. På bagvæggene var der vandfald, der løb frit ned, hvorefter det blev drænet bort i et sindrigt kanalsystem. Nero var kendt for at lave en storslået banquet flere gange om ugen. Under en sådan kunne der fra loftet dale i titusindvis af rosenblade ned – eller der kom en strøm af parfume. Hans ekstravagance havde tilsyneladende ingen begrænsninger.

I et andet rum, hvor der var 13 meter til loftet, havde man beklædt væggene med pimpsten for at give indtryk af, at man var i en hule. Også her løb der vand ned ad væggene.

Romerske rekonstruktioner

I Rom gør man meget ud af at vise rekonstruktioner i 3D. Det er der delte meninger om, men flere af de firmaer, der producerer disse 3D bøger og film, gør faktisk et grundigt forstudie, inden produktet kommer ud. Hertil kommer flip-over bøger, hvoraf nogle er ganske gode. For eksempel dem fra ’Archeolibri’. Men også på film er det lykkedes at lave glimrende rekonstruktioner. Her har firmaet altair4.com udsendt en række videoer, så man kan se et bud på en rekonstruktion:

https://www.youtube.com/watch?v=5b1xKrVEM0c og

https://www.altair4.com/en/modelli/domus-aurea-2/

Kig ind i et af retablerede rum, som det tager sig ud i dag.

Det ydre af Domus aurea som det ser ud i dag

Megen glæde fik Nero nu ikke af sit imponerende bygningsværk. Han var blevet så upopulær, at han, da han erfarede, at der var soldater på vej for at slå ham ihjel, skar halsen over på sig selv. Herefter blev det indre rippet for udsmykninger og indbo. Stedet begyndte at forfalde, og da Titus og Trajan ville bygge en stor therme på stedet, blev alt fyldt med jord. Og glemt.

 

Der skulle gå over 1.000 år, før der skete noget nyt….

(Fortsættes)

[Historie-online.dk, den 5. maj 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Spændende nyheder i det varme Rom
Og det skete i de dage...
Pompeius og romerske katte