Menu
Forrige artikel

Det Store Bilager

Kategori: Livets fester
Visninger: 19395

 

Det bliver svært at slå det bryllup, som Christian 4. holdt for sin ældste søn

Bryllupsfesten "Det Store Bilager" i 1634 er sandsynligvis det flotteste, kongelige bryllup, som Danmark har set. Gommen var Christian 4´s ældste søn, den udvalgte Prins, der hed Christian ligesom sin far. Prins Christian var  31 år, da han i 1643 skulle giftes med Magdalena Sibylla af Sachsen.

En ivrig bryllupsarrangør
Den omhyggelige Kong Christian lavede lister over de indbudte og deres indkvartering. Han forhørte sig om priser på alt muligt - både herhjemme og i udlandet. Allerede i maj var han i sving, selvom brylluppet først skulle stå den 5.  oktober, efter den julianske kalender, som brugtes i Danmark på dette tidspunkt. I august kom de første gæster. Brudens mor - kurfyrstinden af Sachsen - stillede med 532 personer og 479 heste. Den spinkle Magdalena Sibylla kørte i en forgyldt "triumf carosse", udsmykket med små Cupido´er både for og bag. Der blev selvsagt også truttet i trompeter. Og der kom gesandter fra Frankrig, Polen, Sverige og Spanien.  

I brudeseng
Den 5. oktober var slottets store sal klar. Midt i salen stod brudehimlen, båret af 3 prinser og en greve. Under den skulle parret vies. Klokken 14 ankom Prins Christian udstyret med ædelstensbesat kårde, guldsporer og en perlekrone, der var besat med store, dyrebare diamanter. Hans krave og manchetter var dekoreret med perler. Prinsesse Magdalena Sibylla havde udslået jomfruhår, og i hendes procession gik 24 adelige blusbærere med guldkroner og perlekranse på hovedet. Hver bar en fakkel, der var pyntet med gule og sorte silkebånd.
Efter vielsen blev parret ført hen til brudesengen, og symbolsk sat i den. Efter en beskeden servering retirerede Prinsen og Prinsessen. Flaget gik til tops, og på volden og fra flådens skibe tordnede kanonsalutterne - så "det gav et vedvarende ekko vidt og bredt i hele Norden". 

Christian 4. kom ikke med til middag
Om aftenen var der taffel i Prinsens forgemak. Bordet var pyntet  med skueretter, og i mellem dem stod 24 fade med forskellige retter. Både skueretter og fade med mad blev udskiftet tre gange, og skænkebordet bød på kander med forskellige slags vin, samt smeltet sukker til at blande i. Tre hvidklædte mundskænke, blandede og serverede. 
Desværre blev Christian 4. snydt for taflet fordi der opstod diskussion om hvem der skulle have de fineste pladser. Det endte med, at den kejserlige og den franske gesandt fik hver sin fornemme plads ved siden af brudeparret.  Christian 4. kunne ikke sidde på en  ringere plads end sine gæster.  Men for ikke at lave skandale, blev han nødt til at holde sig væk fra middagen. 

Fyrværkeri, diamanter - og eunuksolo
Efter taflet kom Kongen frem og deltog i festen. Klokken tre om morgenen blæste Kongen i en fløjte. Det var indledningen til et storslået fyrværkeri, der varede i to timer, og indledtes med, at en gloende ilddrage gled ned ad en snor fra Kancelliets tag. Derefter gik brudeparret i seng, mens resten af selskabet holdt  ud til den lyse morgen. Dagen efter gik det løs med bryllupsgaver. Bruden fik en diamanthalskæde af sin svigerfar, hun fik morgengave, og et væld af kostbare smykker fra de udenlandske gesandter. Om aftenen var der atter taffel, hvor der bl.a. blev opført et syngespil, hvor en eunuk sang solo. Og det vakte stor opmærksomhed! 
På bryllupsfestens sidste dag  var der turnering i fuld rustning på Gammel Torv. Der var der mad, vin og bal bagefter. Og så var festen endelig forbi.
Det Store Bilager er sandsynligvis det største, dyreste og flotteste bryllup, der er holdt i Danmark. Udgifterne ville sikkert svare til et flercifret millionbeløb i dag, og København stod på den anden ende i flere måneder.  Men Prins Christian nåede aldrig at blive konge. I 1646 døde han undervejs på kurrejse til Böhmen.

Magdalena Sibylla.

Den udvalgte prins, som fik Danmarkshistoriens - måske - flotteste bryllup.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Frederik 4. & Louise
Christian 7. & Caroline Mathilde
Frederik 4. & Louise