Menu
Forrige artikel

Start ikke med...

Kategori: Temaer
Visninger: 7990

 

Det værste man kan gøre er at stryge af sted til det nærmeste arkiv eller klikke ind på en af nettets muligheder og starte sin eftersøgning efter ”mormor, som hed Erna Hansen og vistnok stammede fra Møn”.

Måske har du en spændende familietradition, som du gerne vil efterprøve. Måske er du bærer af et specielt efternavn, og vil vide om farfar havde ret i, at navnet ”vist stammer fra Tyskland”. Men det duer ikke fx at begynde at skrive til forskellige tyske arkiver eller google løs i håb om at finde slægtsnavnets historie på denne måde.

Slægtsforskning er altid en ligning med mange ubekendte og man kan jo sagtens forestille sig, at ”mormor fra Møn” måske i virkeligheden er født et helt andet sted, og at familien er flyttet til Møn da hun var 14-15 år. Derfor skal måske både hendes fødsel og konfirmation findes i helt andre kirkebøger end de mønske—hvor der i øvrigt er adskillige sogne at vælge imellem. 

Det giver heller ikke nødvendigvis et resultat at google det specielle, måske tyske, navn som farfar har fortalt om, uden forudgående undersøgelser og overvejelser. Selvom du finder navnet på nettet, er er jo ikke bevist nogen slægtskabsforbindelse. Der kan være mange familier med samme navn, navnet kan være blevet ”justeret” lidt af mange års dansk udtale og stavemåde. Og hvem véd, måske er den første bærer i slægten blevet opkaldt efter en prominent person i lokalsamfundet som bar det særlige navn—men har ikke nogen som helst slægtskabsforbindelse til vedkommende.

Charlotte S.H. Jensen

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Gotisk skrift og navneskik
Videre med slægten
Kirkebøger