Menu
Forrige artikel

Årets fund 2014

Kategori: Arkiv
Visninger: 2237

Øksemord, sølvskatte, en ny vikingeborg, Danmarks første bryghus og fodspor af stenaldermennesker – Kulturstyrelsens liste over årets arkæologiske fund er igen en lærerig rejse i en dramatisk danmarkshistorie.

Fodspor af stenalderfolk i mudderet ved Femern Bælt. Fundene viser, at mindst to personer er gået ud til fiskegærderne for at redde fangstredskaberne, inden stormfloden med bølger og sand skyllede ødelæggende ind over kysten.

Fodaftrykkene kan, når vi om få år rejser hurtigt og bekvemt over broforbindelsen ved Femern Bælt, minde os om, at arkæologien er det tætteste, vi kommer på at kunne rejse tilbage i tiden.

Kulturstyrelsens Top 10-liste over Årets Fund 2014 er igen en rejse tilbage til forskellige epoker og steder i landet. En opdagelsesrejse, som ikke havde været mulig, hvis ikke dygtige amatørarkæologer, museer og bygherrer havde vist stor omsorg og stort ansvar for den fælles fortid, når den er dukket op enten ved planlagte arkæologiske udgravninger, naturens luner, et lykketræf eller amatørarkæologers tålmodige skattejagt på pløjemarker.

Tidsrejsen er også hjulpet godt på vej af teknologiske fremskridt. Arkæologerne ses selvfølgelig stadig med gummistøvler og ske ved udgravninger, men metoder som dendrokronologi, pollenanalyser, kornaftryk, kulstof 14-datering har længe været lige så uundværlige, når der skulle hentes ny viden om fortiden.

Senest er redskaber og teknologier, som oprindelig er udviklet til militært formål, f.eks. droner samt geofysisk og seismisk sonarudstyr, blevet benyttet oftere og oftere i eftersøgning af fortidsminder i jorden og i havet.

”Kunsten er at se og aflæse de menneskeskabte aktiviteter i jorden. Det er en vanskelig proces, som efter års udvikling er landet ganske godt,” siger arkæolog, specialkonsulent og ph.d. Anne Nørgård Jørgensen, som også i år er imponeret over udbuddet på listen over Årets Fund. Listen udarbejdes af Kulturstyrelsen på baggrund af de fund, som museerne indberetter i løbet af året og en betingelse for at være med på listener, at fundet bringer ny viden frem.

”Et par af fundene på listen er hjulpet godt på vej af de nyeste teknologier. På motorvejsudgravningerne Holstebro-Herning kan man ved hjælp af scanninger fra luften påvise en meget stor intensiset af fortidsminder for hver 500 m.

Også vikingeborgen Borgring ved Køge stod klart frem ved geofysisk scanning af jordoverfladen. En scanning, der førte til en målrettet udgravning og senere en datering af borgen, der viste, at den er fra 900-tallet,” forklarer Anne Nørgård Jørgensen.

”Og dokumentationen af vikingeborgen bidrog til, at vi igen som de foregående år kan glæde os over, at arkæologiske opdagelser i så lille et land som Danmark kan have stor international gennemslagskraft. Nyheden om vikingeborgen gik verden rundt og viste, at arkæologernes tidsrejser til fortiden stadig har en fremtid.”

Foto: Arkæologer fandt i 2014 fodspor i havbunden tæt ved Rødbyhavn. Fodsporene er omkring 5.000 år gamle og dermed de ældste kendte menneskefodspor i Danmark. Foto: Thit Birk Petersen, Museum Lolland-Falster.

(januar 2015)

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Bornholmsk sølvskat afslører endnu et relikviekors
Fantastisk jernalderlandsby fundet i Aalborg
Enestående ring med de hellige tre konger fundet ved Galten