Julius Exner

Den danske guldalderkunst gav os nogle af de smukkeste malerier i landets historie. Eckersberg, Marstrand, Rørbye og Lundbye for blot at nævne nogle få. Mange af dem opholdt sig i længere perioder i udlandet, hvor det især var Rom, der trak. Men ændringerne kom hen mod slutningen af 1800-tallet. Det var Georg Brandes, der introducerede begrebet inden for litteraturen. Det centrale begreb var realismen. Henrik Pontoppidan, J. P. Jacobsen og Herman Bang nogle af de fremmeste forfattere. I malerkunsten er der et navn, der næsten lige siden har været overladt til glemslen. Det rådes der nu bod på med en stor udstilling på Fanø Kunstmuseum.
Af Erik Ingemann Sørensen
C.W. Eckersberg: Trappen til Santa Maria in Aracoeli i Rom. U.Å. SMK.
Julius Exner, 1825 – 1910, skabte en lang række malerier fra Amager, hvor det var det lokale folkeliv, der udgjorde motiverne. Men nogen let gang blandt kritikerne var der ikke tale om. Exner fik hurtigt tilnavnet ”Den grimme Ælling”. Det der med det folkelige bekom ikke ”Spinatfuglene”(Rifbjergs spydige hilsen til kritikerne) særligt vel.
Julius Exner: Besøget hos Bedstefader”, 1853. SMK
Motivet er fra Amager, der på en måde netop var ”den oprindelige danske befolkning … med spor af det gamle stolte Danmark… ” (S. 11). Men som årene gik, kom der nye beboere til, borgerskabet købte eller byggede. For Exner blev det efterhånden svært at finde ”spor af den oprindelige danske befolkning på Amager …” (s.11). Han måtte krydse sit spor. Nu gik turen til Fanø.
Forventninger til fiskersamfundet
Da Julius Exner kom til Fanø i 1877, var det for at skildre fiskerne, der gennem århundreder havde leveret fisk både lokalt, nationalt og gennem eksport. Men sådan skulle det ikke gå kunstneren. Mændene tog ikke længere på havet for at fiske. Nu var de blevet skippere og søfolk. Det var fragtfarten og til tider også langfarten, der sikrede familiernes underhold. En voldsom ændring – ganske som landbruget, der gik fra korn til kød, samt tilstrømningen fra landet til byerne – ikke mindst til hovedstaden – hvor industrialiseringen greb om sig.
Julius Exner: Parti fra Sønderho med to kvinder og sømærket Kåveren. SMK.
Det er kvinderne, der om sommeren tog hånd om det hele, da mændene jo var til søs. Men det var svært for Exner at få lov at tegne og male dem. Dog efterhånden som den gamle herre, der i øvrigt var professor ved Kunstakademiet, blev et kendt og skattet menneske i Sønderho, lykkedes det for ham at få tilsagn. Som efterfølgende maleri med titlen: En Pige med sit Hækletøj ved et aabentstaaende Vindue, 1910.
Motivet er ikke ukendt. Hun kigger ud på havet, hvor man ser både for sejl. Er det efter kæresten, hun kigger? Hun har måske ikke set ham længe. Sådan kan tilskueren lader tankerne få frit spil.
I 1893 maler Julius Exner dette billede med den enkle titel: Et Telegram. Det er den grumme skæbne, der ramte mange familier eller kærester. Havet havde krævet sit. Hvordan livet så skulle gå videre, var aldeles usikkert dengang, da der stadig var langt til understøttelse og velfærdsomsorg.
Med Niels Frederiksens fornemme bog og udstillingen på Fanø Kunstmuseum, der varer frem til 19. oktober i år, er denne spændende maler hentet frem i lyset. Forfatterens store viden og en fornem grafisk tilrettelæggelse af Jørn Rasmussen fra grafiskdesign.nu gør det til en stor oplevelse. Jeg kan kun anbefale, at man både køber bogen og tager til Fanø for at få den totale oplevelse.
[Historie-online.dk, den 2. juli 2025]