Moesgaard Vikingedage 2025

Program 2025
10.00: MOESGAARD VIKINGEDAGE ÅBNER
10.30: Musik og gøgl med Ramashang
11.00: Sanglege og musikfortællinger for børn
11.30: Våbenfremvisning
12.00: Se ind i fremtiden med Vølvens Spådom
12.30: Ryttershow
13.00: Sagn og sagafortælling med NordicTellers
14.00: Falkonérshow
14.30: Autentisk musik med Jotunger
15.00: Demonstration af skarpe våben
15.30: Musik og gøgl Ramashang
16.00: Vi samles alle til Kongens Død
17.00: MOESGAARD VIKINGEDAGE LUKKER
Træd tilbage i tiden
Dyk ned i de spændende programpunkter og lad dig rive med tilbage i tiden, til vikingernes virkelighed.
Vølvens Spådom (12:00 - Stencirklen)
Oplev vikingetidens vølver, når de dygtige kvinder fra Heid Hun Hed fremfører en vølvespådom, som de måske har været i vikingernes egen tid. Forestillingen er magisk, mystisk og mytisk. Vølverne ser alt det, vi andre ikke ser, og de kan tale med guderne og give varsler om fremtiden.
Konges Død (16:00 - Stencirklen)
Kongen er død! Ak og ve! Musikere, fortællere og vølver kalder sammen til den store afslutning, hvor Kongen æres, og vi følger ham i optog til skibet, hvor han sejles ud på sin sidste rejse. Æret være kongen!
Musik, gøgl og fortælling
På vikingepladsen vil der være musik, sang, dans og gøgl med grupperne Jotunger og Ramashang, mens NordicTellers sørger for de gode historier.
Jotunger (11:00 & 14:30 - Stencirklen)
Det danske vikinge-folk band, Jotunger, tidligere kendt som Gjaldulei, laver rekonstruktioner af vikingetidens musik baseret på forskning og giver et bud på, hvordan musikken har lydt i hverdagen, ved ritualer, krig og fest og giver sagaernes tekster og skjaldekunsten musikalsk liv.
Ramashang (10:30 & 15:30 - Rundt på pladsen)
Få motioneret lattermusklerne og kridtet danseskoene, når Ramashang spiller middelalder- og vikingemusik for skønne møer, ædle herrer, høje børn og endnu højere forældre. Musik, så benene ikke kan stå stille, og næsen begynder at vrikke. Der bliver også tricks med ild og andre gøglerkunster!
NordicTellers (13:00 - Stencirklen)
Når de danske fortællere fra NordicTellers går på scenen, bliver de nordiske sagn og sager vakt til live. Med humor, nærvær og indlevelse tager de børn med ind i en verden fuld af jætter, helte og gamle guder. Det er spændende, stemningsfuldt og lige til at blive grebet af – en oplevelse, der både underholder og vækker fantasien..
Dyr
Der er både heste og rovfugle til Moesgaard Vikingedage. Du kan også være med til at partere en hjort!
Ryttershow med islandske heste (12:30 - Hestemarken)
Der er fart på til det imponerende ryttershow, hvor spidskål bl.a. må lade livet og de smukke islandske heste vises frem fra deres bedste side. Efterfølgende vil én af rytterne fortælle om heste og dyr i vikingetiden, så bliv hængende.
HUSK: Miniforedrag om dyr og heste i vikingetiden efter ryttershowet!
Falkonérshow (14:00 - Hestemarken)
Falkonererne og deres smukke fugle laver et imponerende show dagligt, hvor du kan se fuglene demonstrere deres utrolige evner i luften, og høre om, hvordan man i vikingetiden brugte dem. Du kan også besøge dem i deres lejr, og være heldig at opleve rovfuglene på helt tæt hold.
Våben og krig
Kampeksperten demonstrerer vikingernes våben og viser, hvor galt man faktisk kunne komme til skade hvis man var en vikingekriger!
Våbenfremvisning (11:30 - Hestemarken)
Kom og oplev vikingetidens autentiske våben, skabt efter arkæologiske fund. Vores kriger er eksperter i vikingekamp, og ved alt om, hvordan våbnene fungerer og blev brugt i vikingetiden.
Skarpe våben (15:00 - Hestemarken)
Vores våbenekspert viser, hvor meget skade skarpe våben faktisk påfører. Har du altid tænkt på, hvor dybt et spyd faktisk går ind? Hvor hårdt skal man svinge sværdet for at gøre skade? Det kan du lære her!
Madlavning og bål
På Stranden summer det af liv, når vikingerne fortæller, viser frem og demonstrerer. Her bliver der bagt, tændt bål, slagtet, røget, flået og plukket – lige som i vikingetiden.
OBS: Der kan købes mad og drikke på pladsen.
Bag dit eget vikingebrød (hele dagen - Stranden)
Ved bålene på Stranden kan du bage fladbrød over gløderne – helt som vikingerne gjorde det. Du får dej udleveret og lærer, hvordan man lavede mad over åben ild for over tusind år siden. Mens brødet bager, fortæller Janne fra @froeken_livsglad og hendes hold om vikingernes madvaner. Hør, hvad de spiste, hvordan de lavede mad uden komfur og køleskab, og hvad der egentlig fandtes i et vikingekøkken. Hver dag tilberedes forskellige retter med råvarer fra vikingetiden, og der er både noget at smage og noget at lære for både børn og voksne.
Tænd bål som en viking (løbende - Stranden)
Hvordan tændte vikingerne bål uden tændstikker? Det kan du finde ud af sammen med Johnny Juhl, ekspert i friluftsliv og naturhåndværk – også kendt som @simple.woodsman. Johnny viser, hvordan man får ild i gang med flint, stål og naturmaterialer, præcis som vikingerne gjorde. Han har også spændende redskaber med, som minder om dem, vikingerne brugte i deres hverdag. Både børn og voksne kan prøve selv og mærke, hvor vigtig ilden var for vikingerne – til mad, varme og overlevelse.
Vildt som i vikingetiden (11:30 & 14.30 - Stranden)
Kom helt tæt på jagtens håndværk, som vikingerne kendte det. Naturvejlederen Hother – buejæger og kendt fra DK4’s "En rejse i tiden" – viser sammen med sit hold, hvordan man i vikingetiden håndterede vildt fra skov, hav og mark. To gange om dagen kan du være med til at flå og partere en hjort og se, hvordan hele dyret bliver brugt – fra kød og knogler til skind og indvolde. Der bliver også mulighed for at smage på det friskstegte kød direkte fra bålet. Det er spændende, sjovt – og lidt vildt!
For børn og barnlige sjæle - gratis aktiviteter
Der er masser at lave for de yngste på Vikingedagene! Bliv miniarkæolog, fang en fisk i fiskedammen, dyst i vikingelege – eller prøv kræfter med bue og pil. Her er plads til leg, nysgerrighed og masser af oplevelser. Alle aktiviteterne beskrevet i dette afsnit er gratis.
Bueskydning (ved Strandentréen)
Prøv bueskydning ved Strandentréen – en klassisk disciplin, hvor Frikingerne står klar til at guide og instruere. Du skal være mindst 5 år for at deltage, og alle får lov til at skyde tre pile. En sjov udfordring for både børn og voksne!
Miniarkæolog for en dag (Stranden)
I arkæologisandkassen på Stranden kan børnene grave fortiden frem sammen. Her får de lov at finde smykker, redskaber og andre genstande fra vikingetiden – og høre om, hvordan fund fortæller os om livet dengang. Måske venter der endda en lille belønning, hvis man finder noget spændende!
Fiskedam med vikingetwist (Stranden)
Prøv fiskelykken i fiskedammen på Stranden! Her kan børnene fange ‘store fisk’, mens frivillige fortæller om fiskeri og fangst i vikingernes tid. Måske der venter en lille præmie, hvis fangsten er god.
Vikingelege og -dyste (nær Pauseområdet)
Her kan børn, voksne og alle derimellem kaste sig ud i sjove vikingelege, dyste og spil. Det er lige til at gå i kast med!
Spydkast (nær Pauseområdet)
Hos VikToy kan børn (og voksne) teste deres færdigheder med spydkast efter mål – og måske vinde en lille præmie. Det er præcision og styrke på ægte vikingemanér!
Prøv vikingernes håndværk
Nær pauseområdet og flere steder på markedspladsen er der rig mulighed for at komme helt tæt på vikingernes håndværk – og måske selv få fingrene i arbejdet? Her kan både børn og voksne prøve kræfter med alt fra farvning og fletning til smedning og møntslagning. Det er lærerigt, kreativt og giver indblik i, hvordan vikingerne skabte hverdagens ting med simple redskaber og stor kunnen.
Plantefarvning (gratis)
Oplev, hvordan vikingerne farvede deres garn og tekstiler med planter fra naturen. Flere steder kan man se farvningen i gang og opleve den spændende proces.
Lav reb af lindebark (gratis)
Lær at lave reb, som vikingerne gjorde det – med bark fra lindetræet. Mols Vikingelaug viser, hvordan det gøres, og man kan selv være med.
Perler, ler og smykker (gratis)
Hos Mols Vikingelaug kan du lave dine egne vikingetidsperler – enten i glas eller ler, som du selv farver.
Filt en bold
Hvad legede børnene mon med i vikingetiden? Hos Mols Vikingelaug (lejren ved Pauseområdet) kan børnene selv prøve at filte deres egen bold.
Smedens værksted (betalingsaktivitet)
I jordessens varme glød kan du smede din egen lille Thorshammer eller en spisepind, sammen med erfarne smede fra Mols Vikingelaug.
Slå din egen mønt (betalingsaktivitet)
Flere steder på pladsen kan du præge din egen mønt – et minde fra Vikingedagene, og et glimt af vikingernes handel og håndværk.
Bemærk: Nogle aktiviteter kræver betaling. Prisen fremgår ved de enkelte værksteder.
Foto: Jacob Due
[Historie-online.dk, den 2. juli 2025]