Menu

Hvad er forlovelse?

Kategori: Livets fester
Visninger: 29216

 

I dag har forlovelse ikke juridisk betydning. At man er forlovet får kun betydning i selskabslivet

At blive forlovet er en hensigtserklæring om, at man agter at gifte sig - eller i hvert fald "mener det alvorligt" med hinanden. I  nogle tilfælde - men ikke alle - fastsætter parret også en dato for det kommende bryllup når forlovelsen offentliggøres, eller deklareres. Tidligere var dette nok mere almindeligt end i dag. 
Er en mand og en kvinde forlovede, opfattes de etikettemæssigt som et par, og det anses for meget uhøfligt fx at invitere den ene - men ikke den anden - til en selskabelig begivenhed, fx en familiefest eller lignende. Dette ville svare til, at man inviterede en gift kvinde til fx en rund fødselsdag i familien - men ikke lod invitationen gælde hendes mand.

Ikke juridisk bindende
Frem til 1969 havde forlovelse en vis juridisk betydning - eller kunne få det, hvis parret hævede forlovelsen, så det ikke endte med ægteskab. I ægteskabsloven af 1922 var der bestemmelser om, at den "forsmåede" part kunne kræve erstatning af den anden, hvis forlovelsen blev hævet. Erstatningen skulle gives som kompensation for indkøb eller andre dispositioner, som var blevet truffet på grund af det forestående ægteskab. Måske var der allerede købt kjole, udstyr, eller lignende, som ikke kunne tilbageleveres. Hvis en kvinde var blevet gravid med sin forlovede i forventning om at blive gift, skulle manden dels betale børnepenge til barnet, men også en form for erstatning til kvinden.

Charlotte S.H. Jensen 

Se relaterede artikler
Hvad med ringen?
Hvad med ringen?
Trolovelsen