Menu
Forrige artikel

Hvad med ringen?

Kategori: Temaer
Visninger: 20657

 

Ringen er et gammelt symbol i forbindelse med forlovelse og bryllup

Skikken med at bruge ringe i forbindelse med forlovelse og trolovelse er sandsynligvis blevet introduceret i de nordiske lande i middelalderen.

Højre eller venstre?
Det var adelen, der først optog den nye skik, og først langt senere blev udveksling af ringe almindeligt blandt menigmand. Blandt borgerskabet i byerne var ringene dog populære og udbredte i løbet af 1800-årene, både som symbol på den romantiske kærlighed og som en art statussymbol. Først ned imod år 1900 blev ringudveksling for alvor hyppigt i alle samfundslag, og anvendt til både mænd og kvinder. 
Men hvilken finger skulle ringen så placeres på? En ældre "regel" tilsagde, at trolovelsesringen burde anbringes på venstre hånds ringfinger. Dette bundede i en tanke om, at der løb en blodåre direkte fra denne finger og til hjertet. 
Imidlertid blev den venstre hånd opfattet som "den forkerte". Den højre hånd var "den rigtige", den der anvendtes, når man gav håndslag og afgav løfter. Derfor kunne man lige så vel hævde, at ringen burde sidde på højre hånds ringfinger. 
En salomonisk løsning på problemet har for mange været at placere forlovelsesringen på venstre hånd og derefter flytte den over på højre hånd efter vielsen, med mindre denne finger blev optaget af en ny vielsesring.

Vælger man en ring med en eller flere sten, kan stenen og dens farve også tolkes, fx:

Perle....renhed, kyskhed
Diamant..............uskyld
Opal..............trofasthed
Rubin.............kærlighed
Månesten............ømhed

Charlotte S.H. Jensen

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Hvad er forlovelse?
Trolovelsen
Hvad er forlovelse?