Menu

Min irske rose

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 2437

Af Martha Marie Wagner.

Min irske rose handler om en piges, Roses, udvandring fra Irland til Amerika i begyndelsen af 1900-tallet  – og om hvordan hun klarer sig i det nye land under vanskelige forhold.

Vi møder Rose på udvandrerskibet på Atlanten, hvor er hun er undervejs med sin familie: mor, far, søstrene, Maureen og Bridget og babyen Joseph. Dramaet sættes i gang, da lillebroderen bliver afvist på modtagestationen Ellis Island uden for New York, fordi han efter sigende lider af ”ægyptisk øjensyge”. Moderen er ude af sig selv, nægter at forlade sit spædbarn, men faderen insisterer og tager første skib tilbage for at aflevere barnet til bedstemoderen – og derefter vende tilbage til Amerika. Tilbage står moderen med de tre døtre i New York. Før afrejsen havde faderen sendt et telegram til sin bror, der allerede var udvandret mange år tidligere, om at de skulle afhentes ved båden – men der var ingen onkel. De får lusket sig ombord på færgen væk fra Ellis Island og må nu finde onkelen selv. Det lykkes – og de møder op hos onklen, der i mellemtiden har giftet med en tysk kvinde med to døtre og en søn.

Onklen er blevet en stor mand i politik og konen, Elsa, bruger sin tid på at besøge fattige, syge og gamle mennesker. De bliver overraskede over at få besøg af broderens familie – for de har aldrig modtaget telegrammet. Onklen tilbyder at hjælpe og lader dem flytte ind, hans kone og især døtrene er meget misfornøjede.

Boligsituationen er utålelig og modstræbende giver moderen Rose lov til at søge arbejde. Hun finder et job hos på et blomsterværksted, hvor indvandrerkvinder laver papirsroser på samlebånd til en lav løn. Hun får ejeren overtalt til at bringe materialer med hjem, så moderen og søsteren også kan få del i arbejdet. Elsa finder ud af, at den irske familie har nedværdigende arbejde og efter et stort skænderi beslutter moderen, at familien må tage tilbage til Irland. Onklen køber billetter til dem og sender dem af sted til havnen. Rose tager mod til sig og nægter at vende tilbage til Irland og et liv i fattigdom, lillesøsteren Maureen insisterer også på at blive. Moderen giver sig og de to piger står nu helt alene tilbage i New York – og vil ikke tilbage til onklen.

Herefter følger vi, hvordan de klarer sig. Rose finder ved et kæmpeheld et usselt værelse hos jødisk immigrant og hans datter, Gussie, som er aktiv i fagforeningen. Hun skaffer Rose arbejde på skjortefabrikken Trianglen – hun finder veninder, morer sig, og får sendt lillesøsteren i skole. Alt ser ud til at gå rigtig godt – indtil bogen ender i en kæmpe katastrofe, som ikke skal afsløres her, for det vil ødelægge hele læsningen af bogen.

Når man er færdig med at læse ”Min irske rose”, ville man ønske, at der også var en efterfølger – en toer. Man bliver suget ind i bogens handling og man har svært ved at lægge den fra sig. Samtidig er bogen lidt af et eventyr, og man kan undre sig over, hvor let det går for Rose, trods slutningen.

Se relaterede artikler
Øgledronningens forbandelse
Sølvskatten
Absalons hemmelighed - vi graver efter historien