Menu
Forrige artikel

Danmarks Højtider og Festdage

Kategori: Bøger
Visninger: 10766

Af Gunhild Legaard, foredragsholder, guide og historiefortæller

Danmarks Højtider og Festdage, med undertitlen, Hvornår, Hvorfor, Hvordan? er en underholdende og festlig bog, som når utrolig langt omkring beskrivelsen af årets højtider og mærkedage.

Forfatteren, Ib Askholm, beskriver ikke alene alle vore kendte højtider som jul, fastelavn, påske, og pinse, men også nyere mærkedage som Valentins dag og Halloween får vi en rigtig god forklaring på, og forfatteren går grundigt til værks. Om Valentins dag får vi således tre forskellige gode historier om baggrunden for at fejre denne dag, som har listet sig ind i vores kalender, takket været den kortere afstand lande imellem med deraf følgende kendskab til andre landes fester og traditioner.

Bogen er bygget op på en overskuelig og kronologisk måde. De første 135 sider følger således årets måneder og fortæller os om hver måneds højtider, kendte som mindre kendte. Eksempelvis 15. juni Valdemarsdag og flagdag og dermed en af de dage, hvor de offentlige busser kører rundt med de velkendte små flag foran på taget. Her får vi ikke alene den velkendte  historie om, hvordan Dannebrog faldt ned fra himlen, nej, forfatteren går videre og fortæller bl.a. at begivenheden muligvis skete allerede i 1208 og ikke i 1219, som det er angivet i historiebøgerne. Men 15. juni fejres også af en anden grund, som har fået et afsnit for sig selv, idet det er genforeningsdag, den dag hvor Nordslesvig blev overdraget Danmark, efter at 75.000 havde  stemt for at blive forenet med Danmark, medens 25.000 stemte imod.  Historisk og traditionsmæssigt er de forskellige emner behandlet med en detaljerigdom og adskillige nye facetter. Hvor mange gange har man ikke oplevet at der flages fra offentlige bygninger og stillet sig selv det spørgsmål: ”Hvad er det nu der flages for i dag?”  

Og sådan fortsætter bogen, med beskrivelser af månedens dage, den historiske baggrund, og hvilke traditioner der er tilknyttet. Om hele påsken redegør Ib Askholm således dag for dag, hvad der egentlig skete fra Jesu indtog i Jerusalem Palmesøndag til genopstandelsen, Påskedag. Men vi får også en beskrivelse af traditionerne, der knytter sig til højtiden, således opskriften på ”Skidenæg”, som de fleste vil vide eksisterer, men hvad-er-det-nu-egentlig-lige-det-består-af?

 Den sidste tredjedel af bogen beskriver: Helligdage og kalendere i den vestlige verden, De jødiske helligdage og de vigtigste muslimske helligdage, for på de sidste 30-40 sider at give en god forklaring på alternative kalender- og helligdagssystemer, danske flagdage og flagregler, FN´s internationale dage, (næsten) glemte danske højtidsdage m.m. og slutter med en righoldig litteraturliste og stikordsregister.

En enkelt lille anke er, at under introduktionen af bogen står der, som rigtigt er, at forsiden viser Christian den X den 11. juli 1920 på Dybøl Banke modtage det sidste dannebrogsflag, der efter nederlaget i 1864 var strøget i Sønderborg, og så følger en nøjere beskrivelse af dette billede. Derefter står der: Omslagets bagside gengiver Jesu fødsel. Det er simpelthen ikke rigtigt. Den bog jeg har i hænde har ikke noget billede af Jesus på bagsiden, men derimod en kort beskrivelse af bogens indhold. Det er en lille ærgerlig forseelse, som virker lidt sjusket og det er synd, for det er ikke det indtryk, bogen ellers har givet mig.

Bogen er et must til enhver institution, det være sig for børn såvel som gamle hvor mange mennesker er fælles om en ny dag, og hvor man evt. samles til morgensang  - ungdomsskoler og højskoler, eller til morgenmad, f.eks. bofællesskaber, daghjem- og centre o.l.. Men også til enhver der interesserer sig bare det mindste for historie og folkloristik. 

Interessen for vore gamle traditioner er tiltagende og bogen læses ud i et stræk, fordi den er fornøjelig og lærerig, og er siden en dejlig opslagsbog, når man lige vil vide, hvad dagen i dag betyder, og hvorfor bussen kører med flag.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Konfliktzonen Danmark
Historien om Danmark
Trap Danmark 17 Tønder, Aabenraa, Sønderborg