Menu
Forrige artikel

Uropatruljen

Kategori: Bøger
Visninger: 4595

 

Af Ulla Weishaupt

Som ung i det venstreorienterede miljø på Nørrebro i slut 70’erne og begyndelsen 80’erne var uropatruljen et tegn på kapitalismens overgreb og magtudøvelse. Ikke mindst hele balladen om Byggeren var med til at cementere denne holdning af et voldeligt korps, der var politikkernes forlængede arm.

Der var ingen af os, der tænkte på de mennesker, der var bag, og hvilke tanker og bevæggrunde de havde. I takt med man bliver ældre og får mere livserfaring ændres ens syn, og nu så mange år efter ser jeg tingene i en noget anden kontekst. Det er derfor med stor interesse jeg har læst Frederik Strands bog Uropatruljen.

Når man siger Uropatruljen, så er der også i dag et skær over navnet der får en til at tænke på Verdensbanken, betjente der tæsker løs på Christanitter, civilklædte provokatører og en flok betjente, der ikke altid fulgte de gængse spilleregler, men det er også så meget mere. I Frederik Strands bog bliver vi ført hele vejen gennem patruljens historie, fra oprettelsen i 1969 til nedlukningen i 2001. Forløber til patruljen var dog i juni 1966, hvor en håndfuld civile betjente skulle observerer og holde ro på Strøget især omkring Storkespringvandet. Men allerede i oktober blev gruppen opløst igen. Senere, da gruppen blev dannet, hentede man folkene fra ordenspolitiet, hvilket gav nogle gnidninger mellem ordens- og kriminalpolitivirksomheden.

Man må sige at med sine knap 600 sider, er det noget af en moppedreng og på ingen måde velegnet til sengelæsning. Men selv om det er en fysisk tung bog, så er indholdet let tilgængeligt og meget læseværdig, teksten bliver løbende understøttet af sort/hvide fotos, og opbygningen af bogen giver et naturligt flow, der er indrammet af en kort indledning og ditto afslutning. Det, at betjentene selv er kommet til orde, gør, at der er meget sjæl med, og man føler menneskene bag korpset. Hvis man har interesse i politihistorie, er denne bog et must. For mig har det ikke bare været et stykke politihistorie, men også et tilbageblik i den del af nyere dansk historie, der har sit afsæt i ungdomsoprør, narko, rockerbevægelsen, BZ’erne og ikke mindst Christiania.

[Historie-online.dk, den 14. oktober 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej – sagen genoptaget
Mordet på Moster & Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej
Velkommen på bagsiden