Menu
Forrige artikel

Historien i Hjørring gennem virtual reality

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1704

Ikke mange tænker på, at der i Hjørring by og opland findes masser af levn fra de højspændte årtier under Den Kolde Krig, hvor både beredskab og borgere frygtede, at en verdensomspændende atomkrig når som helst kunne bryde ud. VR-film fra Hjørring Kommunearkiv kan nu bringe krigen, der aldrig blev varm, men alligevel fyldte hverdagen med angst, helt ind i klasselokalerne.  

På hjemmesiden www.hjoerring.dk/oplevhistorien kan du nu se en række små film med virtual reality indhold, der fx kan bruges i historieundervisningen til at guide skoleelever på en tur rundt i Hjørring og omegn i jagten på spor efter Den Kolde Krig. Ud over filmene om Den Kolde Krig kan du fx også få en virtuel flyvetur hen over området ved Hirtshals Fyr, hvor der ligger et stort antal tyske bunkere fra Besættelsestiden. 

VR-filmene har mange forskellige muligheder og perspektiver: ”Filmene giver eleverne virtuel adgang til lokaliteter som almindelige mennesker normalt ikke har adgang til. Fx den tidligere kommandocentral på Mads Clausens Vej i Hjørring og HMAKs område på Arsenalvej. Samtidig er det målet, at filmene skal bidrage til at levendegøre historien på en ny og spændende måde.” siger Michael Johansen, daglig leder af Hjørring Kommunearkiv.

Filmproduktionen er blevet mulig ved hjælp af en økonomisk håndsrækning fra Nordea-fonden. For midlerne har kommunearkivet kunnet indkøbe et 360 graders kamera og det øvrige tekniske udstyr, samt afsætte tid til at optage filmene. Hvis ikke du lige har et par VR-briller i skuffen derhjemme, så fortvivl ikke, filmene kan nemlig også ses fra en computer eller smartphone.   

Godt gemt under buskads og legeredskaber findes dette underjordiske beskyttelsesrum på børnehaven Pilehusets legeplads i Dronningensgade i Hjørring. I filmen herfra kan man lære meget mere om rummets funktion under Den Kolde Krig.  

Historie-online.dk, den 26. juni 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
På den anden side – hvordan vi husker hvad vi ikke vil vide
Naturens Dag på Mosede Fort
Herregårdenes dag 2020