Menu
Forrige artikel

Historisk Samfund for Fyn

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 468

 

Ved indgangen til det 20. århundrede blev der stiftet historiske samfund i Danmarks amter for at styrke den historiske interesse uden for de lærdes snævre kreds; således også på Fyn. I 1908 stiftedes Svendborg Amts historiske Samfund og i 1912 oprettedes Historisk Samfund for Odense og Assens Amter.

I januar 1939 blev Historisk Samfund for Fyns Stift oprettet ved en fusion af de to fynske historiske samfund, og i 2007 blev navnet som følge af kommunalreformen, hvor amterne forsvandt, til det nuværende Historisk Samfund for Fyn.

I dag er Historisk Samfund for Fyn en sprællevende forening med godt 300 medlemmer, der med liv og lyst deltager i arrangementerne.  Udflugterne til herregårde, som Fyn er så rig på, er meget populære, og i år prøvede vi noget nyt, nemlig en ekskursion til Gdansk, som gik over al forventning. Et andet af årets højdepunkter, nemlig lancering og udlevering af årets udgave af Fynske Årbøger, samler gerne 60-90 medlemmer til kaffe, kage og præsentation.

 Tålmodigt i kø ved udlevering af årets Fynske Årbøger

Fynske Årbøger indeholder hvert år en broget buket af artikler om historiske begivenheder og steder på Fyn og omliggende øer; seneste udgave fra 2020 indeholdt således en række artikler over temaet Senmiddelalderen i fynsk sammenhæng: Den første danske trykte bog blev udgivet i Odense, om prælater i reformationstiden og om dronning Christines hof på Næsbyhoved Slot, for at nævne et par eksempler blandt mange andre. Fra og med Fynske Årbøger 2022 indføres fagfællebedømte artikler ved siden af de almindelige bidrag.

Det indgår naturligvis også i et historisk samfunds DNA at støtte og fremme historisk litteratur, og Historisk Samfund for Fyn har i mange år dels udgivet selv, dels støttet udgivelse af historisk faglitteratur, senest Præstegården i lokalsamfundet af pastor em. Jens Rasmussen.

 På skolebænken igen, denne gang i Sødinge gl. Skole

Historisk Samfund for Fyn

c/o lektor, ph.d. Lars Bisgaard

Davinde Bygade 40

5220 Odense SØ

[Historie-online.dk, den 26. oktober 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
’Bryg og bag’ i Den Gamle By
Henri Dunant - Historiens Aktører nr. 4
Museum på Rejsen 46: US Virgin Islands