Menu
Forrige artikel

Middelaldersværdets læderskede

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1121

 

Det var lidt af en sensation, da et sværd fra middelalderen pludselig stak op af jorden i Algade midt i Aalborg i februar måned. Sværdet var ikke alene intakt, det var usædvanligt velbevaret, og nyheden om fundet nåede lang ud over Danmarks grænser. Nu har arkæologerne så fundet læderskeden til selvsamme sværd, som trods mere end 700 år i jorden stadig er forholdsvis godt bevaret.

Det var rørlægger Jannick Vestergaard og maskinfører Henning Nøhr fra entreprenørfirmaet Gunnar Nielsen A/S, der i februar fandt sværdet under en kloakgravning i Aalborg. Det blev ganske enkelt hevet op af jorden af en gravemaskine. Derfor har arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum først fundet sværdets skede nu, som dengang blev på sin plads i jorden. Nu er anlægsarbejdet kommet så langt, at arkæologer har haft mulighed for at undersøge stedet for sværdfundet nærmere.

Men ifølge arkæolog Christian Klinge, så er der ingen tvivl, det er den skede, som har hørt til det nu berømte middelaldersværd.

Arkæologerne er helt sikre

Årsagen til, at man kan være så sikker, skyldes blandt andet, at læderskeden er fundet præcis samme sted, som sværdet i sin tid blev gravet op. Stedet blev dokumenteret så præcist, at man her godt tre måneder senere kan grave præcis samme sted.  

Man skal forestille sig, at selve sværdet, da det blev fundet i februar, blev trukket ud af den ene side af selve udgravningshullet, og nu hvor man har gravet et nyt hul ned ved siden af den gamle udgravning, kan man endelig undersøge det sted, hvor sværdet rent faktisk lå i jorden. Og det er her læderskeden nu er dukket op.

”Dengang sværdet blev fundet, da er det rent faktisk blevet trukket ud af sin skede for første gang i over 700 år – af en gravemaskine,” fortæller Christian Klinge.

Der er bevaret ca. 70 cm af læderskeden, som også indeholder træ, der har været med til at afstive skeden. Middelaldersværdets klinge er på 93 cm, så det er en næsten hele skeden, der har overlevet de omkring 700 år i jorden.

Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Militært angreb

Man kan kun gisne om, hvordan sværdet og skeden er havnet i jorden lige der – midt på datidens Algade, men det kan for eksempel være sket under et militært angreb på Aalborg eller ved en træfning i byens vestlige udkant engang i andel halvdel af 1200-tallet. For selvom det er tabt under kamp, så kan det sagtens have siddet i sin skede, mener Christian Klinge.

”Jeg kan ikke forestille mig andet, end det er tabt under en form for kamphandling. Det er formentlig tabt, mens ejeren har kæmpet med et andet våben i hænderne. For man ville ikke bare tabe et sværd af den her type. Det ville svare til, at man smed sit Rolex-ur på gaden uden af samle det op igen,” siger Christian Klinge.

At sværdet og skeden er fundet direkte på den daværende gadebelægning af sten, viser, at det ikke er placeret der med vilje, men er tabt ved et uheld.

”Ejeren er formentlig slået ihjel, før han nåede at trække sværdet,” mener Christian Klinge.

Hvilken kamphandling, det eventuelt måtte være tabt under, kan man ikke sige noget om, men 1200-tallet var en urolig tid. Sikkert er det dog, at våbnet må have tilhørt en adelsmand, for det at anskaffe sig et sådant sværd i middelalderen var en yderst bekostelig affære, og kun krigereliten – som dengang bestod af adlen – har haft råd til at bære et våben af denne type.

Arkæologerne har også fundet selve Algades stenbelægning fra anden halvdel af 1200-tallet. Udover sværdet og dets læderskede, har man desuden fundet blandt andet hestesko og pynt fra seletøj fra samme periode. Almindelige arbejdsheste eller trækdyr har på det tidspunkt haft hverken hestesko eller seletøjspynt; det har udelukkende siddet på heste, som har haft en vigtig funktion – som fx under krig.

Læderskeden er nu taget forsigtig op af jorden, og sendt videre til konservering, mens sværdet, som skeden menes at tilhøre, for øjeblikket er udstillet på Aalborg Historiske Museum. Her kan sværdet ses frem til 1. juni.

[Historie-online.dk, den 22. maj 2019]

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 45, 2019
Rued Langgaard Museum i Ribe
Ribes kommende heksemuseum