Menu
Forrige artikel

Podcast om OL's politiske dimension

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2553

 

I en ny podcastserie sætter folkene bag formidlingsportalen Idrætshistorie.dk fokus på sammenblandingen af sport og politik ved de moderne olympiske lege.

Idrætshistorie.dk belyser i en ny podcastserie om de olympiske lege, hvordan skiftende værtsnationer har brugt OL til at skabe et skønmaleri af landet og dets samfund. Serien tager også fat på de politiske spændinger, der opstod mellem nationerne ved OL under den kolde krig.

”De olympiske lege rummer en imponerende fortælling om sammenkædning af sport og politik. I denne serie fortæller vi historien om, hvordan OL af de skiftende værtslande er blevet udnyttet til kulturpropaganda for værtslandet. Vi starter ved OL i Berlin 1936, hvor de tilrejsende tilskuere og idrætsfolk kunne opleve højdepunktet af propagandistisk selvfremstilling i Det Tredje Riges historie. I andet afsnit maler vi med en bred palet og ser på de politiske spændinger ved OL under den kolde krig. I seriens to sidste afsnit ser vi nærmere på, hvordan henholdsvis OL i Beijing og vinter-OL i Sotji især gennem åbningsceremonien blev brugt af arrangørerne til at sælge et positivt billede af landet.”

Det siger Stanis Elsborg, stifter af Idrætshistorie.dk, der sammen med professor Hans Bonde står for at fortælle de mange historier, som knytter sig til de udvalgte OL.

Udover at fortællingerne skal interessere den politisk-, kultur-, og sportsinteresserede lytter, så har initiativtagerne også et klart mål om at ramme ned i undervisningssektoren, hvor podcast for alvor er ved at bide sig fast i de studerendes daglige pensum. Det fortæller Andreas Juul Ingvartsen, der er vært på serien og podcastredaktør hos Idrætshistorie.dk:

”Med podcastmediets enorme udbredelse de seneste år var det uundgåeligt, at det også med tiden ville vinde indpas i undervisningssektoren. Og med min egen daglige gang i undervisningsverdenen er det min erfaring, at den her måde at få viden på for eleverne har et enormt uforløst potentiale. De er vant til at få lyd direkte i ørerne og at kunne omdanne noget af den ofte relativt komplicerede tekst til lyd vil være en gave til undervisningen.”

”Vi har derfor ikke kun ambitioner om denne serie om de olympiske lege, men vi vil fortsætte med at omdanne glimrende idrætshistoriske fortællinger til lyd. Vi har et bredt sigte og ser på idrætshistorien ud fra et humanistisk- og samfundsmæssigt perspektiv, og behandler derfor også aktuelle sager, som da vi forleden udgav et afsnit om sportens reaktioner på drabet af George Floyd,” siger Andreas Juul Ingvartsen, der kan fortælle at de også har afsnit på vej om fodbold og globalisering, fankultur og op mod fodbold-EM næste sommer vil lave en miniserie om EMs historie.

Serien om de olympiske lege lege kan findes i podcastkanal ‘Mediano Sport & Perspektiv’ og bygger hovedsageligt på bogen ’Med kroppen ind i kulturen – Idrætshistoriske strejflys’ af Hans Bonde under medvirken af Stanis Elsborg. Den har vi tidligere anmeldt her på siden. Læs mere her.

"Lille henrivende" Inge Sørensen på medaljeskamlen under OL i Berlin 1936

Se kanalen her

Stanis Elsborg er analytiker i Play the Game. Han er uddannet cand.scient. i humanistisk-samfundsvidenskabelig idrætsvidenskab og historie fra Københavns Universitet med speciale i spændingsfeltet mellem sport, politik og national identitet. Tidligere gymnasielærer på Gammel Hellerup Gymnasium og Rosborg Gymnasium samt herrelandsholdstræner i den paralympiske sportsgren goalball. Han har i en årrække holdt foredrag og været gæsteforelæser ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. Han er stifter af www.idr.tshistorie.dk - en formidlingsplatform af idrætshistorisk stof

Andreas Juul Ingvartsen er gymnasielærer på Gammel Hellerup Gymnasium. Han er uddannet cand.scient. i humanistisk-samfundsvidenskabelig idrætsvidenskab med sidefag i samfundsfag fra Københavns Universitet. Andreas er podcastredaktør hos idrætshistorie.dk og vært på podcastkanalen Mediano Sport & Perspektiv.

Hans Bonde er dr.phil. i historie, professor p. Institut for Idr.t og Ernæring, Københavns Universitet. Derudover foredragsholder og idrætshistorisk turguide i europæiske hovedstæder. Dansk mester i judo 1977, 1978 og 1981 og p. Danmarks judo-landshold. For sin forskning og formidling har Hans Bonde modtaget HK’s Ligestillingspris 1994; Årets Harald (Årets Underviser) på Københavns Universitet 2004; Årets Historiebog 2006; Gerlevprisen 2007; Dansk Magisterforenings Forskerpris for Humaniora 2009. Han er partner af www.idrætshistorie.dk.

[Historie-online.dk, den 17. juni 2020]

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museum på Rejsen 19: Antwerpen
Museumsnumre 47 - Chatol
Museumsnumre 23: Ligkister