Menu
Forrige artikel

Walter Christmas - Historiens Aktører nr. 10

Kategori: Artikler
Visninger: 5012

 

Blandt læserne er der sikkert ældre, for hvem navnet Walter Christmas ringer en klokke. Hvis man dertil føjer navnet Peder Most, falder tiøren sikkert. Adskillige generationer af drenge læste Peder Most bøgerne om den rødhårede dreng fra Svendborg, som blev jungmand og kok og styrmand og Kong Peder i et fjernt rige.

Forfatteren bag denne bogserie, Walter Christmas, blev født i 1861 i Jægersborg ved København på solsiden i samfundet. Hans far var kammerherre og hans mor baronesse. Han stod til søs som elev i søværnet efter sin konfirmation, blev kadet i 1878 og sekondløjtnant i 1883 og året efter premierløjtnant. Den unge søløjtnant var til eventyrlige rejser og kom i 1884 med ”Fylla” til Grønland og med på andre togter til Middelhavet og Vestindien. Man kunne i søværnet træde uden for nummer, og det benyttede han sig af. Først ved en ekspedition til Amazonas, hvor han havde fået den idé at starte et dampskibsselskab, som besejlede floden. Det blev der ikke noget ud af, men vel tilbage i kongeriget blev han gift i 1886, og gjorde endda et godt parti, idet den udkårne var Ragnhild Weber, plantageeejer og skibsbygmester Sophus Webers datter i Svendborg. Så greb udlængslen ham igen, og i 1892 fik han tjeneste i den siamesiske flåde, og hans kone og deres lille datter fulgte med til Bangkok. Flåden var yderst beskeden, men under opbygning. Den unge siamesiske konge, Chulalongkorn, ønskede landet moderniseret og en siamesisk flåde til forsvar. Den var der god brug for, idet de europæiske stormagter var i gang med at udvide deres koloniherredømme i Asien. Længe havde Holland, England og Frankrig konkurreret om at ekspandere i Asien. Englænderne sad på Indien og fortsatte ind i Burma. Franskmændene havde invaderet Vietnam og i 1887 gjort landet til en fransk koloni, Indokina, med Hanoi som hovedstad. I 1892 arbejdede den franske konsul i Bangkok for, at Laos blev fransk, og det kom til skærmydsler ved grænsen til Siam. Det tegnede til krig med Frankrig og den unge Walter Christmas fik mulighed for at udfolde sit vovemod. Han blev chef for en lille kanonbåd, som havde en kanon og et maskingevær om bord. Den 13. juli 1893 gik det løs på Mekongfloden. To ankomne franske kanonbåde dampede op ad floden med kurs mod kongens by, Bangkok. Et nyopførte fort under kommando af en dansk officer afskød varselskud, men franskmændene fortsatte, hvorefter fortet afgav salver og ramte et medfølgende fransk dampskib samt den ene kanonbåd, som dog fortsatte og besvarede ilden fra land. Walter Christmas sejlede med sin kanonbåd tæt på kanonbåden "Comete" og affyrede kanonen og maskingeværet, og blev beskudt af franskmændene. Besætningen ville ikke fortsætte kampen, og han lod båden styre mod land. Udgangen på affæren blev et antal dræbte franske og siamesiske søfolk. Men de franske kanonbåde gik til ankers på reden ved Bangkok og truede dermed den siamesiske konge. Det kom til fredsforhandlinger, hvor Siam måtte gøre indrømmelser, men kongen bevarede magten i landet.

Søløjtnant Walter Christmas med hustru og datter ca. 1890, fredericiahistorie.dk

For Walter Christmas fik kampen kedelige konsekvenser, fordi han tillod sig at kritisere forholdene i den siamesiske flåde allerede før affæren. Denne var ledet af en lidt ældre dansk søofficer Andreas Richelieu, som var gode venner med forretningsmanden H.N. Andersen. Det fik den konsekvens, at Christmas blev afskediget fra den danske flåde. Men hvis Richelieu, Andersen og konsorter troede, at nu var den irriterende sag ude af verden, så kom de til at tro om, for Christmas tog kampen op i pressen i Danmark og argumenterede for sine synspunkter og skrev en rejseskildring "Et år i Siam", hvor han ikke lagde fingrene imellem i skildringen af forholdene i flåden i Siam og indirekte beskyldte H.N. Andersen for korruption. Andersen anlagde injuriesag, og det blev en langvarig og dyr affære, som endte med et forlig.

For Walter Christmas blev hans kritiske og åbenmundede beskrivelse af forholdene i Siam en alvorlig sag. Han fik to magtfulde fjender og mistede sin bestilling som søofficer. Han søgte ansættelse ved flåden i Grækenland og deltog i krigen mod Tyrkiet. Derefter kastede han sig ud i et nyt eventyr, nu som forretningsmand, idet han for den danske regering forsøgte at få USA til at købe de dansk vestindiske øer. Den mission mislykkedes. Til gengæld var han begyndt at skrive bøger. Den første bog om Peder Most udkom i 1901 og var den første danske drengebog. Walter Christmas fortsatte sit litterære virke med bl.a. en komedie, et skuespil og et lystspil. Af den grund blev han i 1909-1910 direktør for Dagmarteatret.

Forfatteren Walter Christmas, wikipedia.

Søofficeren var blevet forfatter og teatermand, men i 1914 blev den aldrende mand atter søofficer i sikringsstyrken med station i Skagen. På grund af gigt måtte han i 1916 forlade tjeneste. Det viste sig senere, at han i nogle år var agent for den britiske efterretningstjeneste. Tilskyndet af Åge Westenholz, en velhavende forretningsmand og hans gamle krigskammerat fra Siam, skrev han en drengebog "Svend Spejder" i 1911. Westenholz mente at Danmark skulle opruste, da en krig med Tyskland var forestående, og i bogen "Svend Spejder" forudses en krig i 1916. Selv opstillede Westenholz et motoriseret korps på 150 mand bevæbnet med rekylgeværer. Korpset indgik i sikringsstyrken. Som bekendt slap Danmark fri af krigen. Walter Christmas døde i 1924.

Ole Mortensøn

Læs de øvrige artikler i serien "Historiens Aktører" her

[Historie-online.dk, den 27. januar 2021]

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Anna Hude - Historiens Aktører Nr. 56
Peter Freuchen - Historiens Aktører Nr. 46
Bjørn Karbo - Historiens Aktører nr. 18