Menu
Forrige artikel

DDR's svar på Enigma-maskinen

Kategori: Artikler
Visninger: 5022

 

Den østtyske sikkerhedstjeneste – STASI – var en af de største i de 40 år, denne stat eksisterede. Også her anvendte man kodemaskiner for at forhindre ”fjendtlige nationer” i at skaffe sig viden om, hvad der foregik bag jerntæppet. I DDR anvendte man den såkaldte T-310 – der var noget af en kolos sammenlignet med Enigma-maskinen.

Det er en ganske speciel oplevelse at besøge Ministerium für Staatssicherheit på Normannenstrasse i Berlin. Og rystende at se hvor omfattende overvågningen i arbejder- bondesamfundet var.

Hovedindgangen til Stasi museet i Berlin

 

Stasi blev en selvstændig enhed den 8. februar 1950, frem til dets endelige opløsning i januar 1990. Næsten alle aktiviteter var ophørt, men i Østberlin fortsatte efterretningstjenesten ufortrødent frem til den 15. januar dette år.

Stasi havde blandt andet til opgave at sørge for, at den interne kommunikation ikke kunne læses af uvedkommende. Til brug for dette udviklede man i 1973 maskinen, de kaldte T-310. Hvor Det tredje Riges enigma-maskine kunne være i en lille kuffert, var der her tale om ikke så lidt af en kolos.

Et eksemplar af T-310 findes i dag på NVA-museet i Harnekop, der ligger ca. 50 km. Nordøst for Berlin

 

Maskinens hovedopgave var at kryptere telex-meddelelser mellem forskellige instanser i DDR. Den blev blandt andet benyttet af Indenrigsministeriet, af VOPO – det var Folkepolitiet – af DDR’s ministerråd, af Forsvarsministeriet, af ungdomsorganisationen FDJ samt af FDGB – det var De frie tyske Fagforeninger. Efter at have været gennem alle mulige krypteringsenheder kunne en telex så nå frem til modtagerne.

Der blev i perioden fra 1983 til 1990 leveret 3.800 af denne maskine til de ovennævnte institutioner. Det var så godt som umuligt for NATO-landene at knække koderne, så sofistikerede var de.

 

Da DDR gik i opløsning i 1989 og die Wende forenede Øst- og Vesttyskland den 3. oktober 1990, kunne man endelig flytte rundt med T-310. DDR havde blandt andet to eksemplarer anbragt i regeringsbunkeren i Wandlitz-Prenden. Det var her, DDR-toppen skulle søge tilflugt, hvis der kom en krise.  Fra maj 1990 til den 3. oktober samme år blev T-310 anvendt til kommunikation mellem de to staters indenrigsministerier. Vesttyskland kunne ikke anbringe sine egne kodemaskiner i bunkeren, da DDR stadig fungerede som medlemsland i Warszawa-pagten. Det ophørte først ved den egentlige genforening den 3. oktober 1990. Man kan se mere om bunkeren her: https://www.youtube.com/watch?v=zuY31MvwXfI

Stedet er i dag museum.

Erik Ingemann Sørensen

[Historie-online.dk, den 2. marts 2021]

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Maj. Très Riches Heures du Duc de Berry
Holger Drachmann
Alfred Nobel